Voormalig profwielrenner Jos Lammertink jarenlang seksueel misbruikt: “Trauma overheerst carrière”

Forum Lotgenoten Seksueel Geweld Achtergrond & Informatie Opinie & actualiteit Voormalig profwielrenner Jos Lammertink jarenlang seksueel misbruikt: “Trauma overheerst carrière”

 • Dit onderwerp bevat 0 reacties, 1 deelnemer, en is laatst geüpdatet op 28/05/2023 om 18:01 door Luka.
1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
 • Auteur
  Reacties
 • #277121
  Luka
  Moderator


   Jos Lammertink (rechts) beklimt de Koppenberg in de Ronde van Vlaanderen. Kort achter hem Adrie van der Poel en Frank Hoste
   © Archief Gijs Eijsink

   Voormalig profwielrenner Jos Lammertink uit Wierden is tijdens zijn carrière seksueel misbruikt door een begeleider. Dat gebeurde vooral in de jaren 70. Nu, een halve eeuw later, vertelt de 65-jarige Lammertink hier voor het eerst over in een serie van journalist Gijs Eijsink. “Jos heeft ontzettend veel gewonnen, maar dit trauma overheerst zijn hele carrière”, zegt Eijsink.

   Lammertink begon op een jaar of veertien, vijftien met wielrennen. Hij had veel talent, weet Eijsink. “Die begeleider uit Borne hielp meer van dit soort jongens. Ook jongens die tot de gevestigde orde behoorden. Hij meldde zich ook bij Jos om hem te begeleidden. Dat liep dramatisch af.”

   Hel
   Inmiddels is het een halve eeuw later en brengt Lammertink de ontboezeming naar buiten. Het zit diep. Lammertink kan de naam van de begeleider niet over zijn tong krijgen, zo tekende Eijsink op. Lammertink in zijn verhaal: ‘De man leek op het eerste gezicht een voorbeeldfiguur, maar achter die façade ging een duister geheim schuil. Hij was de man die mij seksueel misbruikte gedurende vele jaren. Een groot trauma dat inmiddels een halve eeuw oud is. Het was al die jaren een heel zwaar blok aan het been. Het was een hel om te zwijgen over wat er zich afgespeeld heeft, want ik schaamde me zo verschrikkelijk diep’.

   Eijsink vertelt waarom Lammertink het seksueel misbruik wereldkundig heeft gemaakt. “Hij heeft het zijn hele leven opgekropt en er last van gehad. Heel veel last. Het moest er een keer uit. Ik maak nu met hem samen een serie over zijn wielerleven en gewone leven. Hij zei hij dat hij mij iets moest vertellen wat ernstig en afschuwelijk is en dat nu het goede moment is om het eruit te gooien.”


   Wielrenner Jos Lammertink in zijn jeugdjaren
   © Archief Gijs Eijsink


   Verdrietig

   Eijsink heeft het verhaal van Lammertink, die lijdt aan een spieraandoening, gedeeld op zijn persoonlijke Facebookpagina. Tientallen mensen plaatsten een reactie, onder wie voormalig profwielrenner Theo de Rooij. Hij schreef: “Jos, we kennen elkaar sinds 1975, hebben vele vele kilometers samen afgelegd en ervaringen gedeeld. Ongelofelijk dat je ook dit kruis zolang hebt moeten dragen, ik word er verdrietig van.”

   Meer meldingen grensoverschrijdend gedrag
   Tegenwoordig wordt er steeds meer nieuws bekend over grensoverschrijdend gedrag. Een voorbeeld is journaliste en voormalig profwielrenster Marijn de Vries, die jarenlang te maken had met dit soort gedrag van een collega bij NOS Sport. Of oud Tour-winnaar Bradley Wiggins. Hij is in zijn jeugd seksueel misbruikt. Eijsink zegt dat het ook buiten de wielersport voorkomt. “Ook in het judo en turnen. In turnen weliswaar geen seksueel overschrijdend gedrag, maar wel dit soort gedrag.”

   Eijsink vindt het moeilijk om te stellen dat de ontboezeming van Lammertink is aangewakkerd door de publiciteit die er nu is. “Misschien wel doordat mensen er openhartiger over zijn. Maar het is een toevallige samenloop van omstandigheden. Ik maak samen met hem die serie verhalen. Dan neem je alles mee van zijn leven.”

   Bron: RTV Oost >>

  1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
  • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.
  gasten online: 26 ▪︎ leden online: 1
  Emma-14
  FORUM STATISTIEKEN
  topics: 3.787, reacties: 21.267, leden: 2.865