Volkskrant: racisme, seksisme en haantjesgedrag heersen bij NOS Sport

Forum Lotgenoten Seksueel Geweld Achtergrond & Informatie Opinie & actualiteit Volkskrant: racisme, seksisme en haantjesgedrag heersen bij NOS Sport

 • Dit onderwerp bevat 0 reacties, 1 deelnemer, en is laatst geüpdatet op 10/03/2023 om 22:48 door Luka.
1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
 • Auteur
  Reacties
 • #276633
  Luka
  Moderator

   Op de sportredactie van de NOS heerst jarenlang een giftige werksfeer waarin seksuele intimidatie, racisme, wegpesten en extreem haantjesgedrag zo normaal zijn dat ze soms niet eens meer worden opgemerkt. Dat blijkt uit een onderzoek van de Volkskrant, die de afgelopen maanden met tientallen medewerkers en oud-medewerkers van de sportredactie sprak.

   De meesten van hen durven hun verhaal alleen anoniem te doen, maar de krant kreeg steeds dezelfde voorbeelden te horen in de interviews. Coryfeeën als Tom Egbers en Jack van Gelder worden geregeld genoemd. Duidelijk wordt ook dat de hoofdredactie van NOS Sport al jaren op de hoogte is van de problemen, maar ze nauwelijks heeft aangepakt.

   Aïcha Marghadi, presentatrice bij Studio Sport tussen 2010 en 2012, durft als enige haar verhaal te doen met naam en toenaam. Ze vertelt onder meer hoe ze werd doodgezwegen en uitgescholden op de redactie. “Een collega zei me dat ik een experiment was. Een excuus-Marokkaan.”

   “Ze was kansloos. Ze was én vrouw én iemand van kleur én iemand van buiten”, schetst een anonieme collega haar positie.

   Eindredacteur van buiten
   De werksfeer wordt ‘giftig’ genoemd. Dat wordt bijvoorbeeld pijnlijk duidelijk als een eindredacteur van buiten de sportredactie wordt gevraagd mee te gaan naar het EK voetbal 2012. Hij hoort Jack van Gelder naar een vrouwelijke collega verwijzen als ‘die hoer’, in een mail aan zijn collega’s gebruikt de presentator de woorden ‘die kut’. Van Gelder wil niet dat de vrouwelijke collega in kwestie meegaat naar het EK.

   De eindredacteur trekt zijn conclusies en besluit de klus niet aan te nemen. Uiteindelijk blijkt Van Gelder gewoon naar het EK te zijn gegaan en zijn zin te hebben gekregen: de vrouwelijke collega mocht toch niet mee.

   Ook de naam van Tom Egbers komt prominent naar voren in het Volkskrant-onderzoek. Hij geeft toe in 2005 korte tijd een affaire te hebben gehad met een 22-jarige stagiaire van NOS Sport. Nadat de affaire was beëindigd, escaleerde de situatie volgens de krant en begon Egbers de vrouw te pesten.

   Keel doorsnijden
   In het bijzijn van meerdere collega’s noemde hij haar ‘de as van het kwaad’, ‘het vergif’ en ‘serpent’. Ook maakte hij, wanneer zij langs liep, een handgebaar alsof hij iemands keel doorsneed.

   In een reactie tegenover de Volkskrant noemt de hoofdredactie ‘het algemene beeld pijnlijk’. Wel geeft ze aan dat er achter de schermen wel degelijk werd gehandeld. Maar niet altijd: “De geluiden die hier naar voren komen, hebben ons helaas niet allemaal bereikt. Dat trekken we ons dan ook aan.”

   De hoofdredactie van NOS Sport gaf eerder al te kennen ‘gefaseerd terug te treden’.

   Reactie NOS
   “De publicatie van de Volkskrant vandaag heeft ons opnieuw op het type misstanden gewezen dat wij ook al in de inventarisatie van de externe vertrouwenspersoon hadden gelezen. We schamen ons voor de ervaringen die we lezen in de Volkskrant. Aan iedereen die dit heeft meegemaakt, bieden we nogmaals onze oprechte excuses aan.

   De NOS-directie is vandaag gestart met de gisteren aangekondigde maatregelen. Ook de komende periode vinden extra gespreksrondes plaats met collega’s. Verder heeft personeelszaken professionele begeleiding aangeboden.”

   Algemeen directeur Gerard Timmer: “Ik vind het belangrijk om stil te staan bij wat dit met mensen doet. Allereerst met de mensen die dit hebben meegemaakt. Maar ook de andere mensen die bij de NOS werken. Dit is niet wat we willen. Dit is niet wat bij ons past. En dat is ook waarom het ons zo raakt. De voorbeelden in de Volkskrant bevestigen het beeld uit de inventarisatie van de vertrouwenspersoon. Dit laat nogmaals zien dat er echt werk aan de winkel is, en dat wat er in het verleden is gebeurd nooit meer mag voorkomen.”

   Bron: RTL Nieuws >>

  1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
  • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.
  gasten online: 22 ▪︎ leden online: 1
  Emma-14
  FORUM STATISTIEKEN
  topics: 3.787, reacties: 21.267, leden: 2.865