Volgend jaar vervolg op Ruinerwold-docu: ‘Laten zien hoe kinderen nu in het leven staan’

Forum Lotgenoten Seksueel Geweld Achtergrond & Informatie Opinie & actualiteit Volgend jaar vervolg op Ruinerwold-docu: ‘Laten zien hoe kinderen nu in het leven staan’

 • Dit onderwerp bevat 0 reacties, 1 deelnemer, en is laatst geüpdatet op 16/10/2021 om 14:45 door Mark.
1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
 • Auteur
  Berichten
 • #261281
  Mark
  Moderator

  Er komt een vervolg op De Kinderen van Ruinerwold, de documentaire die donderdagavond de Gouden Televizier-Ring won. ,,Veel mensen willen weten hoe zij nu in het leven staan”, zegt documentairemaakster Jessica Villerius.

  In theater Carré keek Israel van Dorsten donderdagavond zijn ogen uit. ,,Ik was nog nooit in het theater geweest, maar ik was helemaal flabbergasted. Al die mensen bij elkaar, de show van Hans Klok.”

  Hij was van zijn stoel opgevlogen, de gebalde vuist in de lucht toen Olympisch kampioene Sifan Hassan op het podium bekend had gemaakt dat de documentaire De Kinderen van Ruinerwold de 56ste Gouden Televizier-Ring had gewonnen. Uitgerekend op de dag dat hij twee jaar geleden besloot in doodsangst zijn ouderlijk huis, een boerderij in het Drentse dorp Ruinerwold, te verlaten. Daar bleek dat vader, de godsdienstwaanzinnige Gerrit Jan, zijn negen kinderen aan zijn strenge regime onderworpen te hebben. Onder zijn juk hebben ze amper tv kunnen kijken, nu hebben ze de grootste televisieprijs van Nederland in handen via de documentaire over hun leven.

  Verbijsterd
  In de serie kwamen pijnlijke details aan het licht over vrijheidsberoving, mishandeling en seksueel misbruik. Israel, zus Mar Jan en broers Shin en Edino vertelden hun verhaal aan Jessica Villerius die hun vertrouwen had en een vijfdelige reeks maakte. Nederland reageerde verbijsterd dat het gezin zo lang onder de radar had geleefd.

  De manier waarop zij documentai­res maakt, heeft me persoon­lijk erg geraakt
  Israel

  Ja, het gaat goed met hen, vertelden Israel, Edino, Mar Jan en documentairemaker Jessica Villerius die aanwezig waren op het Gala. ,,Ook met de jongsten. De kinderen zijn herenigd, met z’n negenen. Ze zijn heel veel samen, hebben familieweekenden en er is iedere maand wel een verjaardag. De jongste kinderen vinden nu ook hun plek, maar kiezen ervoor om buiten de schijnwerpers te blijven. Daar steun ik ze in”, vertelt Villerius.
  Een dag voor het Gouden Televizier-Ring Gala was er al feest toen Israel zijn propedeuse had gehaald op de Dutch Filmers Academy. Hij is geïnspireerd door Jessica Villerius, zegt hij. ,,Ik wil filmmaker worden. Ik vind het superleuk. Het zit in me, dat ben ik aan het ontdekken. Via Jessica ben ik ermee in aanraking gekomen. De manier waarop zij documentaires maakt, heeft me persoonlijk erg geraakt. Betrokken, eerlijk, met vertrouwen, het echte verhaal.”

  Uitlichten
  De witte jurken van Jessica Villerius en Mar Jan op het Gala waren geen toeval. De documaakster wilde hen, net als in de reeks, krachtig neerzetten. ,,Want zo kende ik hen. Ik heb er qua filmtechniek voor gekozen om ze letterlijk in het licht te zetten. Dit thema leent zich natuurlijk heel erg om grauw, bedrukt en donker te draaien. Maar de inhoud van dit verhaal is zo zwart en gruwelijk dat ik de kinderen wilde uitlichten in de film. Dat je hen vol in het gezicht kon kijken en zag: dit zijn mensen zoals jij en ik.”

  Volgens Villerius heeft juist die herkenbaarheid veel indruk gemaakt op de kijkers. ,,Zij dachten: ik heb dan goddank niet op een boerderij gezeten en ben niet onderdrukt, maar ik herken wel andere dingen zoals de angsten of onderdrukking in een andere vorm.” De reeks heeft ook mensen geïnspireerd. ,,We krijgen nog steeds mails van kijkers die na de documentaire hulp hebben gezocht. We hebben vanavond dan ook expres witte jurken aangetrokken. We wilden licht uitstralen, net als in de documentaire.”

  Eén familie
  Kracht straalde ook Edino uit, die vader is van twee kinderen en net een eigen coachingsbedrijf is begonnen. ,,Wat mij is bijgebleven van de documentaire is: het maakt niet uit wat je hebt meegemaakt in het leven, je hoeft je nooit te schamen en je kunt er gewoon open over zijn. Ik zou willen dat we hier met alle negen konden staan, maar ieder neemt zijn eigen beslissing om in of buiten de publiciteit te staan. Maar we zijn weer bij elkaar, het gaat hartstikke goed. We hebben elkaar ons hele leven gemist, maar we kunnen nu weer verder als één familie.”

  We hebben elkaar ons hele leven gemist, maar we kunnen nu weer verder als één familie
  Edino

  Na de documentaire werden ‘de kinderen van Ruinerwold’ overal herkend. ,,Maar het fijne is dat er veel begrip is en we ons verhaal niet meer hoeven te vertellen. Mensen weten wat er aan de hand en laten ons behoorlijk met rust”, aldus Edino. Ze hebben hun leven (weer) opgepakt. Israel: ,,In het begin wilde ik zoveel. Kon ik al genieten als ik een stukje ging fietsen. Of ik pakte de trein naar een andere stad om daar rond te lopen. Er zijn zoveel mooie dingen om te ontdekken. Dat is waar ik nog wel eens tegenaan loop: om te beslissen wat ik ga doen, je kunt niet alles tegelijk. Ik concentreer me natuurlijk sowieso op mijn studie.”

  Ellende
  Het is voor eerst in de 56-jarige geschiedenis van de Gouden Televizier-Ring dat een documentaire wint. ,,Een ultieme waardering van het publiek”, zegt Jessica Villerius. ,,Het is geen glitter en glamour, het is superoncomfortabel om naar te kijken. Ik heb me altijd gerealiseerd dat ik wel iets vraag van de kijkers. Ze moeten een hoop ellende incasseren en zien vervolgens hoe veerkrachtig mensen zijn.”

  Ze werkt aan een vervolg op Ruinerwold volgend jaar. ,,We gaan laten zien hoe de kinderen nu in het leven staan. Daar is zoveel vraag naar.” En Israel: ,,Daar staan we open voor. Niet terug naar het verleden, dat is geweest. Maar we willen best vertellen dat het goed met ons gaat.”

  Bron: ad.nl

1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
 • Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.
gasten online: 20 ▪︎ leden online: 1
Mies
FORUM STATISTIEKEN
topics: 3.070, berichten: 16.406, leden: 1.912