ISMAY (25) WERD SLACHTOFFER VAN STEALTHING: “HIJ DEED STIEKEM ZIJN CONDOOM AF”

Forum Lotgenoten Seksueel Geweld Achtergrond & Informatie Opinie & actualiteit ISMAY (25) WERD SLACHTOFFER VAN STEALTHING: “HIJ DEED STIEKEM ZIJN CONDOOM AF”

Tags: 

 • Dit onderwerp bevat 0 reacties, 1 deelnemer, en is laatst geüpdatet op 18/01/2022 om 22:47 door Luka.
1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
 • Auteur
  Reacties
 • #269619
  Luka
  Moderator

   Misschien heb je er nog nooit van gehoord, maar ‘stealthing’ is een problematisch fenomeen in de wereld waarin we leven. Het overkwam de 25-jarige Ismay toen haar ex-vriendje stiekem zijn condoom afdeed tijdens de seks. Ze vertelde er meer over in Start met Fernando.

   LACHERIG
   “Ik was destijds vijftien jaar, toen ik met mijn toenmalige vriendje in bed lag”, vertelt Ismay. “Hij was wat ouder dan ik en had ook meer ervaring. Hij drong al heel de tijd aan om seks te hebben. Dat is natuurlijk al een hele grote red flag, maar uiteindelijk stemde ik in. Ik wilde wel dat we een condoom zouden gebruiken.”

   Na de seks zag Ismay tot haar schrik de condoom ineens leeg naast haar liggen. “Die had hij stiekem afgedaan tijdens de seks”, vertelt ze. Boos vroeg Ismay haar ex-vriendje wat hem bezielde, waarna hij de situatie begon te bagatelliseren. “Hij begon op een lacherige manier tegen me in te praten. Hij zei: ‘Het is toch niet zo erg? Je slikt de pil, die zag ik op je nachtkastje.'”

   NOOIT VERGETEN
   Ismay begon op dat moment aan zichzelf te twijfelen en te denken dat ze alles groter maakte dan het daadwerkelijk was. Ze had immers nog nooit van stealthing gehoord. Na drie maanden besefte Ismay dat ze niet in een gezonde relatie zat en besloot ze de relatie te verbreken. Toch kon ze nooit vergeten wat er was gebeurd. “Op een gegeven moment begon ik over stealthing te lezen en schreef ik er ook een artikel over voor Brandpunt+. Toen ontdekte ik dat het echt een ding is en dat het vaak gebeurt.”

   Wat Ismay in haar artikel onder meer wil benadrukken, is dat de schuld alles behalve bij het slachtoffer ligt. Iets wat helaas nog vaak gebeurt. Zo schrijft ze: “Als iemand in the heat of the moment snel een condoom afdoet, voel je dat écht niet.”

   IS HET STRAFBAAR?
   Door het onderzoek voor haar artikel ontdekte Ismay dat stealthing in Nederland nog niet is opgenomen in het Wetboek van Strafrecht. Op sommige plekken is het wél strafbaar. “In Californië is het illegaal verklaard en in 2017 is een man in Zwitserland veroordeeld voor verkrachting nadat hij zijn condoom stiekem afdeed”, vertelt Ismay aan Fernando.

   HULP
   Hoewel stealthing niet is opgenomen in het Wetboek van Strafrecht zijn er wel een aantal stappen die je als slachtoffer kunt ondernemen. Zo sprak Ismay met Sara Dekker, die met haar stichting Together We Rise vrouwelijke slachtoffers van seksueel geweld ondersteunt. Sara adviseert: “Neem binnen 7 dagen contact op met Centrum Seksueel Geweld, het liefste nog voor 48 tot 72 uur zodat er een sporenonderzoek kan worden uitgevoerd.”

   Contact opnemen met Centrum Seksueel Geweld kan geheel anoniem. “Als je wilt, schakelt Centrum Seksueel Geweld artsen, verpleegkundigen, psychologen, politie of andere hulpverleners in”, legt Sara uit. “Een melding maken bij de politie of aangifte doen kan, maar hoeft niet.”

   Bron: FunX >>

  1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
  • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.
  gasten online: 22 ▪︎ leden online: 0
  No users are currently active
  FORUM STATISTIEKEN
  topics: 3.776, reacties: 21.207, leden: 2.839