Veilige kerk

 • Dit onderwerp bevat 1 reactie, 1 deelnemer, en is laatst geüpdatet op 17/09/2020 om 12:46 door LSG.
2 berichten aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)
 • Auteur
  Reacties
 • #253087
  LSG
  Beheer
  Topic starter

   veiligekerk.nl

   Veiligekerk.nl is een initiatief van drie kerkelijke meldpunten in samenwerking met Tear. Veiligekerk.nl helpt kerken om grensoverschrijdend gedrag binnen de kerk en huiselijk geweld te (h)erkennen, voorkomen en aan te pakken.

   VISIE EN MISSIE

   Met deze website willen we in kerken het bewustzijn van de ernst van misbruik en huiselijk geweld vergroten.

   Wij geloven dat de kerk een veilige plek is als:

   • jong en oud respectvol met elkaar omgaan;
   • leiderschapsposities niet worden misbruikt;
   • het onrecht van (seksueel) misbruik bestreden wordt;
   • slachtoffers van misbruik zich gehoord en erkend weten.
   #253088
   LSG
   Beheer
   Topic starter

    PERSBERICHT

    Veiligekerk.nl vergroot slagkracht tegen seksueel misbruik in de kerk

    Kerkelijke meldpunten, koepels en christelijke hulp- en onderwijsorganisaties lanceren vandaag het online platform Veiligekerk.nl. Hiermee vergroten ze de slagkracht van het bestaande werk rond het bestrijden van seksueel misbruik. Coördinator Ineke van Dongen: ‘Uniek aan dit project is de samenwerking van uiteenlopende christelijke organisaties. De meldpunten opereren niet langer alleen. Dat is heel krachtig.’

    Naast een website met materialen en routes naar hulpverleners, komt Veiligekerk.nl met campagnematige activiteiten richting kerkelijke netwerken en christelijke organisaties. Doel is om seksueel misbruik en huiselijk geweld blijvend bespreekbaar te maken in kerken en daarbuiten. Ook stimuleert Veiligekerk.nl leiders en kerkleden te werken aan preventie en veiligheid te waarborgen zodat misbruik gemeld kan worden.

    Een kerk die niet wegkijkt
    Voorzitter dr. Almatine Leene: ‘Ik weet uit eigen ervaring hoe het is als je er alleen voor staat en niet weet waar je hulp kunt zoeken. Een kerk is veilig als ze voorzorgsmaatregelen neemt door middel van protocollen, gesprekken en preken, direct maatregelen neemt als er wel iets plaatsvindt en zich ontfermt over het slachtoffer. Een veilige kerk is een kerk die niet wegkijkt.’

    Veiligekerk.nl bestaat uit een stuurgroep, een klankbordgroep en een comité van aanbeveling. De stuurgroep bestaat uit vertegenwoordigers van drie kerkelijke meldpunten (Meldpunt Misbruik, SMPR en SEM). De klankbordgroep is een platform waar kennis, ervaringen, materialen en ontwikkelingen worden gedeeld. Deelnemers hiervan zijn onder andere hulporganisatie Tear, de Raad van Kerken, MissieNederland, de CHE, TU Kampen, PTHU, VPSG, Reformatorisch Meldpunt en Chris. Het comité van aanbeveling bestaat uit ds. mr. Hans van Ark, lid PS Gelderland, Hilde Bakker, senior adviseur huiselijk en seksueel geweld Kenniscentrum Movisie en dr. Renée Römkens, bijzonder hoogleraar Gender Based Violence aan de Universiteit van Amsterdam.

   2 berichten aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)
   • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.
   gasten online: 12 ▪︎ leden online: 0
   No users are currently active
   FORUM STATISTIEKEN
   topics: 3.677, reacties: 20.336, leden: 2.599