VEILIG THUIS: ‘HUISELIJK GEWELD KAN NU JUÍST ZICHTBAARDER WORDEN’

Forum Lotgenoten Seksueel Geweld Achtergrond & Informatie Opinie & actualiteit VEILIG THUIS: ‘HUISELIJK GEWELD KAN NU JUÍST ZICHTBAARDER WORDEN’

  • Dit onderwerp bevat 4 reacties, 1 deelnemer, en is laatst geüpdatet op 13/04/2020 om 19:09 door Luka.
5 berichten aan het bekijken - 1 tot 5 (van in totaal 5)
  • Auteur
    Reacties
  • #249695
    Luka
    Moderator

      CORONAVIRUS

      Nu we steeds meer thuis moeten zijn, kunnen spanningen binnen gezinnen hoog oplopen. Daarom is het ook nu belangrijk om de mensen in je omgeving goed in de gaten te houden.
      LINDA.nl belde met Veilig Thuis over de eventuele gevolgen van verplicht thuisblijven op thuissituaties waar huiselijk geweld of kindermishandeling voorkomt.

      MELDINGEN
      “In thuissituaties waar al problemen met geweld zijn, kan veel op elkaars lip zitten zorgen voor meer problemen”, vertelt Karin Jobse van Veilig Thuis. Momenteel is de situatie waarin mensen verplicht moeten binnenblijven nog te kort aan de gang om te merken of er meer of minder meldingen binnenkomen van huiselijk geweld en kindermishandeling. “We verwachten dat het aantal meldingen gaat stijgen zodra mensen langer verplicht thuis komen te zitten.”

      TREK AAN DE BEL
      Een grote zorg is dan ook dat het voor slachtoffers moeilijker kan zijn om aan de bel te trekken, omdat de dader vaker thuis is. “Dat maakt het heel lastig. Als je een telefoon tot je beschikking hebt, kun je ons altijd bellen zodra je een moment alleen bent.” Maar Veilig Thuis begrijpt ook dat dit in deze omstandigheden niet altijd mogelijk is. “We vragen vooral omstanders goed op te letten. Wat de premier ook zegt: ‘Let goed op elkaar. Zorg goed voor elkaar’.”

      LET OP ELKAAR
      Maar hoe kunnen we zo goed mogelijk op elkaar letten als we allemaal binnen moeten blijven? “Mensen zijn vaker thuis, kinderen spelen vaker op pleintjes of in de tuin; eigenlijk kan geweld nu juíst zichtbaarder worden. Dit kan zich uiten in buren die je ineens veel met elkaar hoort ruziën, mensen die vaak tegen hun kinderen schreeuwen, ouders die overdag in het bijzijn van hun kinderen stomdronken zijn, etc. Mochten we in een lockdown terechtkomen, dan vertrouwen we vooral op buren die een oogje in het zeil houden.”

      CONTACT ZOEKEN
      Mocht je je in een situatie bevinden waarin je een vermoeden hebt dat er meer aan de hand is en actie wilt ondernemen, dan stelt de stichting voor om eerst zelf langs te gaan bij je buren om te vragen wat er aan de hand is. “We zijn het misschien niet zo gewend, maar je kunt in principe aanbellen en het gesprek aangaan. Vind je dit eng, dan kun je altijd Veilig Thuis bellen voor advies. Heb je het gevoel dat het heel erg onveilig is, dan moet je 112 bellen.”

      Voel je je onveilig in je eigen huis óf heb je het gevoel dat iemand in je omgeving in een onveilige situatie verkeert? Je kunt Veilig Thuis 24/7 bellen op 0800 2000 voor advies of om een melding te maken. Heb je te maken met een ernstig onveilige situatie, bel dan 112.

      Bron: Linda.NL >>

      #249726
      Luka
      Moderator
      Topic starter

        Jongeren noodgewongen thuis en daardoor actiever op internet

        ’Kinderen door corona extra kwetsbaar voor misbruik’

        Het Expertisebureau Online Kindermisbruik (EOKM) waarschuwt ouders en jongeren om extra alert te zijn tijdens de coronacrisis voor kindermisbruik op internet en chantage via sexting. Dit omdat jongeren veel actiever zijn omdat ze thuis zijn vanwege het coronavirus.

        „We zitten nu nog maar in de beginfase van de crisis, maar ik verwacht wel een toename van het aantal meldingen. Het is goed om er nu iedereen alert op te maken”, zegt Simone Belt van EOKM. Het bureau en de politie hebben in de afgelopen dagen uitvoerig contact gehad en zien een forse toename van het internetgebruik en daarom de noodzaak om te waarschuwen.

        Risico’s
        „Jongeren zitten nu veel meer thuis. Ze zien elkaar niet op school en hebben intensiever contact met elkaar via het internet. Het is hartstikke mooi dat die mogelijkheid er is, maar er zitten ook risico’s aan. Hoe meer jongeren online actief zijn, hoe groter de kans dat mensen hiervan misbruik maken.”

        ’Groomers’ benaderen hun slachtoffers meestal in chatboxen, waar ze zich al dan niet voordoen als iemand anders. „Soms doen ze zich voor als een leeftijdgenoot, maar soms gewoon als zichzelf. Ze weten dat sommige tieners het interessant vinden dat ze aandacht krijgen van een ouder iemand”, legt Belt uit.

        “Voer een open gesprek met je kind vóórdat het misgaat”
        Door het kind te chanteren, te misleiden of te manipuleren probeert de groomer controle te krijgen over het slachtoffer. Vervolgens spoort hij het kind aan om over zijn of haar grenzen heen te gaan. Denk bijvoorbeeld aan seksueel gedrag voor de webcam.

        Sexting
        Een gevaar is misbruik van sexting, waarbij jongeren seksueel getinte foto’s uitwisselen. Kwaadwillenden kunnen meiden en jongens chanteren met het verspreiden van beelden. Ze eisen dan seks of geld.

        „We adviseren ouders om vooral in gesprek te gaan met hun kind of kinderen. Voer een open gesprek met je kind vóórdat het misgaat. Met wie praat je? En: hoe was je dag online vandaag? Toon vooral interesse om de kloof te verkleinen en de drempel te verlagen voor een kind om naar je toe te stappen.” Belt zegt dat er een verhoogd risico is op álle websites waarop jongeren actief zijn, zoals bijvoorbeeld Snapchat.

        Het expertisebureau raadt kinderen aan om niet zo maar af te spreken met iemand die zij online hebben ontmoet, nooit persoonlijke gegevens aan anderen te geven en goed na te denken voordat zij een naaktfoto of video op het internet plaatsen. Als kinderen online lastiggevallen worden, kunnen ouders dat op de website Helpwanted.nl melden.

        Bron: De Telegraaf >>

        #249727
        Luka
        Moderator
        Topic starter

          Wie nu moet ‘thuisblijven’ in de GGZ heeft het extra zwaar
          Isolement verergert meestal huiselijk geweld. Onderzoeker Janine Janssen schetst de gevolgen van de coronacrisis voor de GGZ, in de Veiligheidscolumn.

          Op mijn stuk over mensen die thuis zitten terwijl er relatieproblemen spelen en er huiselijk geweld dreigt kreeg ik veel reacties. Het is nu voor velen op eieren lopen. Iedereen moet nu thuis evenwicht zoeken tussen zorg voor kinderen, naasten, werk en eigen angsten en onzekerheden. Maar ik zou iedereen toch oproepen om contact te blijven houden met mensen uit hun omgeving van wie ze vrezen dat relationele spanningen en de kans op geweld er een rol spelen.

          Uit jarenlang onderzoek naar huiselijk geweld weten we dat isolement bijdraagt aan de instandhouding van dit probleem. Onderschat vooral niet wat dat ene belletje kan betekenen. Menselijk contact, ook al is het via de telefoon of sociale media biedt lucht. Zelf leef ik nu erg mee met mensen die in opvanginstellingen voor slachtoffers van huiselijk, eergerelateerd geweld en mensenhandel verblijven of werken.

          Laars lappen
          Ik sprak Lian Smits, bestuurder van Sterk Huis, een grote organisatie voor jeugdzorg, vrouwen- en mannenopvang en opvang van alleenstaande minderjarige vluchtelingen in het Brabantse Goirle. Daar verblijven 250 mannen, vrouwen en kinderen met problemen met gedrag, geweld in het gezin, hechting en andere persoonlijke kwesties. Zij zegt: “We zitten helemaal vol – het crisisinterventieteam heeft heel veel werk. In onze behandelgroepen verblijven kinderen, pubers en jongeren die nu niet thuis kunnen wonen en die wij begeleiden. Die vinden het ook allemaal spannend wat er gebeurt. Aan de andere kant is het lastig voor ze om zich aan alle regels van sociale afstand te houden. En regels lappen ze graag aan hun laars. Bij kinderen in de behandelgroepen zit een hoop verdriet, angst, woede en boosheid. Dat zich uit in moeilijk gedrag, agressie of eenzaamheid. Nu komen daar nog wisselingen van groepswerkers bovenop. Dat is het recept om in de contramine te gaan, voor een aantal pubers, maar ook voor jongere kinderen’’.

          Spanning
          Wat Lian vooral bezig houdt is dit: ‘We moeten moeilijke afwegingen maken tussen gezondheid en veiligheid voor iedereen. Wij zijn het ‘thuis’ voor 250 mensen. We hebben gekeken welke kinderen tijdelijk naar huis zouden kunnen gaan. Dat kan bijna niet. De scholen zijn gesloten. Ook de school die op ons terrein het speciaal onderwijs biedt. De druk en verantwoordelijkheid voor de werkers op de afdelingen is echt heel groot. Zij hebben ook bijna allemaal kinderen, ouders die kwetsbaar zijn, angst om risico te lopen. En ik vraag aan hen, binnen de context van de GGD-richtlijnen, om te blijven werken. Ook onze ambulante hulpverleners houden contact met gezinnen, in principe via telefoon, maar ook met huisbezoeken als de spanning heel hoog oploopt.

          Druk verdelen
          „Om ons heen zien we dat Jeugdbescherming, Kinderbescherming en Reclassering alle contacten met gezinnen of cliënten afzeggen. Dat geeft meer druk en crisissen, die dan voor een deel bij ons terecht komen. Ik vraag aan onze medewerkers om wel te blijven werken. Ik doe een beroep op hun verantwoordelijkheidsgevoel. Wij kiezen voor solidariteit met elkaar en proberen de druk zo goed mogelijk te verdelen. Maar onze mensen hebben echt een stevige klus. Ik vraag om meer solidariteit tussen organisaties die een verantwoordelijkheid hebben: zorg, onderwijs en jeugdbescherming.”

          Hoofd koel
          Of je nu gewoon thuis zit of in een opvang verblijft, voor ons allemaal geldt dat het cliché van reinheid, rust en regelmaat waar is. Ik weet dat het oubollig klinkt, maar deze jaren vijftig aandoende mantra is lang zo gek nog niet. Want nu we niet precies weten hoelang dit gaat duren, is het vooral zaak het hoofd koel te houden. Reinheid en rust is van elementair belang om onze weerstand op peil te houden. Een ritme vast houden geeft structuur. Daarom blijf ik voorlopig deze stukjes schrijven.

          De Veiligheidscolumn wordt geschreven door deskundigen uit de politiewereld. Janine Janssen is hoofd onderzoek van het Landelijk Expertise Centrum Eer Gerelateerd Geweld van de nationale politie. Lector Veiligheid in afhankelijkheidsrelaties aan Avans Hogeschool en bijzonder hoogleraar Rechtsantropologie aan de Open Universiteit.

          Bron: NRC.NL >>

          #249792
          Luka
          Moderator
          Topic starter

            De hele dag op elkaars lip: ‘Bij sommige gezinnen kan de boel flink escaleren’

            Veel ouders zitten thuis met hun kinderen nu de scholen en kinderdagverblijven zijn gesloten. Dat vraagt engelengeduld, maar wat als ouders dat geduld niet hebben? Het Landelijk Netwerk Veilig Thuis (LNVT) vreest een stroom aan nieuwe geweldsincidenten.

            De hele dag thuis met elkaar, dat is voor de meeste gezinnen een flinke beproeving. Voor gezinnen waar sprake is van huiselijk geweld en kindermishandeling is de situatie zelfs zorgwekkend. ,,Bij sommigen kan de boel flink escaleren”, vertelt Debbie Maas, voorzitter van het LNVT.

            Momenteel krijgt Veilig Thuis vooral vragen van hulpverleners die normaal gesproken bij families thuiskomen, maar door het coronavirus alles telefonisch moeten doen. ,,Zij hebben te maken met een nieuwe realiteit.’’, vertelt Maas. ,,Hulpverleners moeten de gezinnen telefonisch tips te geven als de spanning thuis toeneemt. Ze gaan echt alleen langs als de situatie urgent is. Terwijl het soms zeer lastig is om op afstand hulp te bieden.’’

            Ook Jytte Reichert, woordvoerder van Slachtofferhulp Nederland, acht de kans groot dat het aantal incidenten in huiselijke kring toeneemt. ,,Tijdens de feestdagen en vakanties zien we dat ook. Grote kans dat de huidige thuisisolatie te veel druk gaat leggen op bepaalde gezinnen.’’

            Grote kans dat de huidige thuisisola­tie te veel druk gaat leggen op bepaalde gezinnen

            Jytte Reichert, Slachtofferhulp Nederland

            Slachtofferhulp Nederland heeft nog geen toename van hulpverzoeken geconstateerd, maar dat komt volgens Reichert nog wel. ,,Voordat er melding wordt gemaakt van huiselijk geweld zijn er meestal maanden, soms jaren verstreken. Het kost de meeste mensen best wat tijd om de stap te zetten om hulp te vragen.’’

            Kennisinstituut Movisie verwacht dat het vooral problematisch wordt bij gezinnen waarvan de kinderen gedragsproblemen hebben. ,,Kinderen met psychische of psychiatrische problemen vergen heel veel van ouders, zeker nu school en hobby’s buitenshuis wegvallen’’, zegt woordvoerder Hanan Nhass. ,, En voor kinderen uit probleemgezinnen is school vaak de enige plek waar ze even kunnen ontsnappen aan het geweld of misbruik.’’

            Dat herkent presentatrice Olcay Gulsen, die als kind zelf slachtoffer was van huiselijk geweld. Ze maakte daar onlangs een documentairereeks over en houdt haar hart vast in deze periode. ,,School en spelen bij vriendjes geven houvast, een veilige omgeving, als je uit een gezin komt waar huiselijk geweld wordt gepleegd. Eigenlijk zijn dat de enige momenten waarop je normaal functioneert. Ik krijg nu, door de documentaire, veel reacties van leraren die zich zorgen maken om bepaalde leerlingen.”

            Debbie Maas ziet wat dat betreft ook positieve ontwikkelingen. ,,Op verschillende plekken in ons land openen scholen hun deuren voor kinderen met lastige thuissituaties. Kwetsbare kinderen kunnen dan alsnog op school terecht, om de druk thuis enigszins te verlichten.’’

            25 procent meer oproepen
            Sinds de uitbraak van het coronavirus in Nederland, wordt ook de Kindertelefoon overspoeld met vragen van kinderen. De hulplijn krijgt maar liefst 25 procent meer telefoontjes dan normaal. Volgens woordvoerder Suzanne Pappot gaat een deel van die oproepen over geweld en misbruik. ,,Het zijn kinderen die al in een benarde situatie zitten, maar wiens situatie door het thuiszitten verergert. Het gaat daarbij om zowel mishandeling als seksueel misbruik’’, vertelt Pappot.

            In eerste instantie is de hulplijn vooral een luisterend oor.,,Erover praten helpt om de druk van de ketel te halen. Vanuit daar kijken we wat een kind zelf kan doen aan de situatie. Wij geloven heel erg in het oplossend vermogen van kinderen’’, vertelt Pappot.

            Als de situatie zo ernstig is dat er acuut ingegrepen moet worden, dan kan de vrijwilliger samen met het kind kijken naar een doorverwijzing. Pappot: ,,Maar alleen als een kind daar zelf voor openstaat. Anonimiteit is heel belangrijk. Hoe schrijnend de situatie ook is: het kind is bij ons altijd de baas over het gesprek.’’

            Advies
            Debbie Maas van Veilig Thuis heeft nog een dringend advies. ,,Wees extra alert. Je kent de mensen bij wie het thuis niet zo lekker loopt. Vraag of je iets voor ze kan betekenen, alleen een klein ommetje met de kinderen maken kan al wonderen doen.’’

            Ze stipt nog een punt aan: ,,Hoor je de buren weer ruziën terwijl je in de tuin zit? Bied aan om met ze mee te denken. Doe desnoods een briefje in de brievenbus. En dreigt er acuut gevaar? Bel dan 112. Als je het niet zeker weet, bel dan met Veilig Thuis.’’

            Olcay Gulsen benadrukt het belang van het inschakelen van de instanties – veiligheid gaat boven alles. Ze vult aan: ,,Ik kan me nog zo goed herinneren dat buren tegen mij zeiden: we weten wel dat jouw vader jouw moeder slaat. Gelijk dat veroordelende. Dat kwam hard binnen. Vraag liever hoe het gaat, of je iets kan doen. Als je zorgt dat iemand zich gezien voelt, is dat erg fijn.”

            Bron: AD.NL >>

            #250047
            Luka
            Moderator
            Topic starter

              Kinderen kunnen nu minder kanten op en dus rinkelt de Kindertelefoon veel vaker


              Dennis van de Kindertelefoon. Beeld Jorgen Caris

              De artsen van de ic-afdelingen ontvangen dagelijks applaus, maar er zijn meer mensen die de samenleving draaiende houden tijdens deze coronacrisis. Vandaag: de vrijwilliger van de Kindertelefoon.

              De zon piept in stroken door de jaloezieën. Waar menig student de boeken rond dit tijdstip heeft verruild voor een biertje in een van de Utrechtse parken, stapt Dennis Vermeulen de zogeheten ‘belkamer’ van de Kindertelefoon binnen. Hij neemt plaats achter een van de schermen, haalt een desinfecterend doekje over het toetsenbord en schuift een koptelefoon over zijn oren.

              Vermeulen is een van de 100 vrijwilligers van de Utrechtse afdeling van de Kindertelefoon. Hier, in een lichte kantoorkamer op de vijfde verdieping van een bedrijfspand pal naast het Wilhelminapark, luistert de student aardwetenschappen sinds 3,5 jaar wekelijks naar kinderen die worstelen met problemen.

              Vaker én langer werken door het coronavirus
              “Ik vind het nobel werk”, klinkt de kalme en beheerste stem van Vermeulen. “Kinderen bellen ons voor van alles. Via de telefoon of de online chat vertellen ze me over hun eerste verliefdheid, de enge dromen die ze hebben gehad of over hun gewelddadige vader. En er zitten natuurlijk grappig bedoelde telefoontjes tussen.”

              Nu scholen gesloten zijn, rinkelt de Kindertelefoon voortdurend. Vóór de pandemie zochten kinderen zo’n 1000 keer per dag contact met de Kindertelefoon, nu gemiddeld 1500 keer. Het is alle hens aan dek in de zeven belkamers die de hulporganisatie verspreid over Nederland telt. Waar de 26-jarige student doorgaans één dienst van drie uur per week draait, werkt hij nu vaker én langer. Hij doet het graag, mits het rooster zijn tentamens niet in de weg zit.

              Het valt Vermeulen op dat een heleboel telefoontjes voortkomen uit verveling. Normaliter klinken er door de hoorn weleens flauwe mopjes als ‘Wij zouden graag drie loempia’s willen bestellen’, of hoort hij enkel wat gegiechel. “Maar los daarvan zéggen kinderen nu vaak eerlijk dat ze zich vervelen. Ze missen het buitenspelen en hun vriendjes. Iedere dienst merk ik hoe ingrijpend corona is voor het leven van kinderen. Zo maken ze zich zorgen om hun oma, maar is het nu ook extra moeilijk om verkering te vragen. Hoewel het virus voor mijzelf vooralsnog op afstand is gebleven, maakt dit werk corona tastbaar.”

              Wie wat langer meeluistert, hoort ook zorgelijker gesprekken. “Wat moet jij je wanhopig voelen”, zegt een van zijn drie collega’s in haar microfoontje. “Weet je moeder dat papa dat doet?” Details over de gesprekken mogen niet in de krant verschijnen. Contact met de Kindertelefoon is vertrouwelijk en anoniem, geen beller mag zich in dit artikel herkennen.

              ‘Alles is dicht’
              De groep kinderen in nood is nu in ieder geval groter dan voorheen. Nu huisgenoten non-stop op elkaars lip zitten, zien de vrijwilligers dat ook de gesprekken over ruziënde ouders, huiselijk geweld en seksueel misbruik toenemen. “Ik kan daar goed mee omgaan, het komt zelden voor dat een gesprek over zo’n heftig onderwerp door mijn hoofd blijft spoken. Gelukkig, want de Kindertelefoon is nu extra belangrijk. Waar anders kunnen kinderen terecht? Alles is dicht.”

              De pandemie bemoeilijkt zijn gesprekken wel. “Als vrijwilliger heb ik geleerd om oplossingsgericht te werken. Ik geef geen klip-en-klare adviezen, maar probeer met het kind zelf tot een antwoord te laten komen. Hoe zou het zijn als je wat vaker je huis uit zou gaan? Aan wie zou je kunnen vertellen dat papa jou slaat? Maar sinds de intelligente lockdown moet ik nog creatiever zijn, omdat een heleboel opties zijn weggevallen. Kinderen kunnen minder kanten op.”

              Bron: Trouw >>

            5 berichten aan het bekijken - 1 tot 5 (van in totaal 5)
            • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.
            gasten online: 45 ▪︎ leden online: 3
            Trees50, Joeji, Devine21
            FORUM STATISTIEKEN
            topics: 3.754, reacties: 21.086, leden: 2.775