Van verkracht naar veerkracht – Ann van Ingelghem

Forum Lotgenoten Seksueel Geweld Achtergrond & Informatie Boeken: informatie & hulpverlening Van verkracht naar veerkracht – Ann van Ingelghem

  • Dit onderwerp bevat 0 reacties, 1 deelnemer, en is laatst geüpdatet op 22/03/2019 om 14:56 door Mark.
1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
  • Auteur
    Reacties
  • #236969
    Mark
    Moderator

      Samenvatting
      Hoe kunnen getroffenen van vroegkinderlijke traumatisering hun beschadigende ervaringen te boven komen? Welke rol speelt psychotherapeutische hulpverlening in het herstel? Hoe kunnen de omgeving en de maatschappij bijdragen tot het proces van heling?
      ‘Van verkracht naar veerkracht’ is geschreven voor zowel hulpverleners als slachtoffers van vroegkinderlijke traumatisering. Aan de hand van persoonlijke ervaringen, maar ook vanuit de eigen praktijk en met begrijpelijke theoretische duiding wordt verteld welke impact seksueel, psychisch en/of fysiek geweld in de kindertijd kan hebben. Het boek toont duidelijk aan dat het niet vanzelfsprekend is om de juiste hulpverleners te vinden. Het toont eveneens aan dat hulpverleners voor getroffenen van vroegkinderlijke traumatisering over een brede waaier van technieken moeten beschikken om de getroffene te begeleiden in de verwerking van de traumatische restletsels. Hierdoor wordt de hoop op heling en herstel uiteindelijk ook voor de getroffene een realistisch doel.

      Ann Van Ingelghem is bachelor in de Gezinswetenschappen, psychotherapeute en hypnosedeskundige. Ze specialiseerde zich in de verwerking van chronische en complexe traumatiserende ervaringen en dissociatieve stoornissen. Ze is zelfstandig gevestigd therapeute en is aan de slag als vrijwillig psychotherapeute bij Dokters van de Wereld en TEJO

      Recensie
      De schrijfster is psychotherapeute en gespecialiseerd in de hulpverlening aan slachtoffers van chronisch en complex (vroegkinderlijk) trauma. Zelf werd zij als kind door meerdere mannen verkracht. Het bijzondere van dit boek is dat het een goede mix is van de eigen moeilijke weg om haar complexe traumatiserende ervaringen en dissociatieve stoornissen te verwerken en haar jarenlange expertise als psychotherapeute en hypnotherapeute. Ze treedt daarbij niet in details van haar eigen ervaringen, maar laat liever zien welke langdurige en ernstige gevolgen ze daarvan ondervond en hoe bepaalde gebeurtenissen, mensen of dingen een trigger kunnen zijn voor de vaak verdrongen herinneringen. Vanuit haar eigen ervaring als hulpvragende en hulpverleenster geeft ze waardevolle tips aan zowel slachtoffers als hulpverleners. Helder wordt het belang van een steunende omgeving. Maar vooral ook wat hulpverleners allemaal in huis moeten hebben om goed om te gaan met deze complexe trauma’s. Onno van het Hart – een van dè deskundigen in Nederland op het gebied van chronische traumatisering – schreef een lovend nawoord. Met een korte literatuurlijst en een overzicht van (vooral Belgische) websites.

    1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
    • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.
    gasten online: 33 ▪︎ leden online: 1
    Kreeftje
    FORUM STATISTIEKEN
    topics: 3.848, reacties: 21.713, leden: 2.965