Van Peel (N-VA) wil snel spreekplicht invoeren bij kindermisbruik

Forum Lotgenoten Seksueel Geweld Achtergrond & Informatie Opinie & actualiteit Van Peel (N-VA) wil snel spreekplicht invoeren bij kindermisbruik

 • Dit onderwerp bevat 0 reacties, 1 deelnemer, en is laatst bijgewerkt op 20/10/2020 om 21:01 door Luka.
1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
 • Auteur
  Berichten
 • #253732
  Luka
  Moderator

  Kamerlid Valerie Van Peel (N-VA) wil dat hulpverleners, zowel artsen als bijvoorbeeld leerkrachten, verplicht worden om kindermisbruik te melden. Dat heeft ze gezegd in een gesprek met HLN LIVE. “Het kind dat thuis mishandeld wordt, heeft zelf geen stem”, zegt ze. “Beroepsgeheim of niet, als je weet hebt van mishandeling, moet je verplicht worden om het te melden.”

  Van Peel wil het voorstel versneld doorvoeren, omdat we misschien voor een tweede lockdown staan en we in de vorige lockdown zagen dat het aantal meldingen over kindermisbruik sterk toenam.

  De Antwerpse die gisteren naast het ambt van Kamervoorzitter greep, pleit daarom voor duidelijkheid. “Weet je dat een kind misbruikt of mishandeld wordt, dan moet je dat melden. Alleen zo kunnen we deze kinderen helpen. Er is in onze maatschappij al te lang en te vaak weggekeken. Met alle gevolgen van dien.”

  Van Peel heeft haar wetsvoorstel naar eigen zeggen al langer klaar, maar met een mogelijke tweede lockdown in aantocht zal ze donderdag in de plenaire vergadering van de Kamer om de dringende behandeling ervan vragen. “Ik maak mij zorgen dat het aantal dossiers rond kindermishandeling net als in de eerste fase opnieuw de hoogte in zal schieten”, zegt ze.

  Maar ook los van een mogelijke tweede lockdown is deze wetsaanpassing hoognodig, argumenteert Van Peel. “Ik heb begrip voor de vertrouwensband tussen hulpverlener en cliënt, maar bij ernstige misdrijven tegen kinderen is het noodzakelijk om te spreken. Want elke keer dat het opnieuw gebeurt, kan het psychologisch of zelfs letterlijk fataal zijn.”

  Bron: HLN.be >>

1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
 • Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.
gasten online: 15 ▪︎ leden online: 4
Koekebakker, ikkkke, LSG, Rubsje
FORUM STATISTIEKEN
topics: 2.799, berichten: 14.975, leden: 1.643
Scroll Up