Traumacentrum Nederland

 • Dit onderwerp bevat 1 reactie, 1 deelnemer, en is laatst geüpdatet op 01/11/2018 om 15:19 door Mark.
2 berichten aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)
 • Auteur
  Reacties
 • #229610
  Mark
  Moderator

   Traumacentrum Nederland

   cm-trauma.nl

   Trauma Centrum Nederland richt zich op volwassenen met een Post Traumatisch Stress Stoornis. Dit kan ontstaan als iemand iets heel ergs heeft meegemaakt (zoals bijvoorbeeld een winkelier die is overvallen, iemand die een ongeluk heeft gehad, een oorlogsveteraan maar ook een conducteur die is bedreigd tijdens het werk). Die gebeurtenis kan dan steeds op een indringende manier in gedachten, dromen of lichaam terugkomen. Het is alsof de gebeurtenis zich telkens weer voor hun ogen afspeelt, alsof het steeds opnieuw wordt beleefd.

   Trauma Centrum Nederland heeft een specifieke geïntegreerde behandelmethode ontwikkeld waarbij de behandeltijd van 1½ jaar (of langer) naar 8 dagen wordt teruggebracht. Cliënten kunnen daardoor dus veel sneller weer hun normale leven en werk oppakken. In binnen- en buitenland zijn al goede ervaringen opgedaan met een korte en intensieve behandelmethode.

   Het behandelprogramma bestaat uit een unieke combinatie van wetenschappelijk onderbouwde behandelmethoden, vaktherapieën, lichaamsgerichte behandeling en ontspanningsactiviteiten. Dit wordt gecombineerd met verblijf van cliënten op locatie. De laatste twee dagen van de behandeling is ook het gezin en/of familieleden op lokatie aanwezig. Voor de gezinsleden is er dan zowel individuele en behandeling met het hele gezin.

   #229612
   Mark
   Moderator
   Topic starter

    Unieke traumabehandeling van start in klooster Kranenburg

    VORDEN – In het voormalige klooster van Kranenburg bij Vorden opent deze donderdag het Trauma Centrum Nederland. In het klooster worden mensen met een posttraumatische stress-stoornis(PTSS) 8 dagen intensief behandeld.

    Overal lopen de bouwvakkers, architecten en andere klussers nog in en uit. Er wordt keihard gewerkt om het gebouw gebruiksklaar te maken voor zondag, als de eerste 8 cliënten komen.

    Lichaam en geest
    Bijna 10% van de Nederlanders krijgt PTSS. Het ontstaat doordat iemand iets heel heftigs meemaakt. Vaak krijgen mensen -soms jaren later- daar psychische en fysieke klachten van: slecht slapen, vermoeidheid maar ook juist super alert zijn en snel schrikken van bepaalde zaken. Mensen voelen zich vaak echt ziek en weten meestal niet meteen wat de oorzaak is.

    Lisette Sieben uit Nijmegen heeft PTSS gehad, al blijft de vraag of het ooit echt over gaat of dat je ermee leert leven. De oorzaak van het trauma bleken een aantal heftige ervaringen te zijn geweest in haar werk bij de politie. Ze kwam er pas 6 jaar later achter. ‘Ik had geen idee, ik kende de stoornis niet en herkende dus ook de symptomen niet.’

    Bij Lisette hielp uiteindelijk de combinatie van Shiatsu massage en EMDR-therapie. ‘Ik heb mijn instinct gevolgd en voelde dat ik ook iets moest doen om mijn lichaam te kalmeren.’ Dus kort gezegd, de behandeling van lichaam en geest tegelijkertijd werkte. En dat is ook de werkwijze van het nieuwe traumacentrum in Vorden.

    Bekijk het filmpje

    Klooster de perfecte plek
    Er is door de initiatiefnemers van het traumacentrum lang gezocht naar een geschikte plek en ze vonden dat in het voormalige klooster. ‘Hier heeft elke cliënt een eigen kamer met wc en douche, er is plek voor de verschillende behandelingen en het zit in een rustige groene omgeving.’

    Bovendien zitten de cliënten 8 dagen intern, met de mogelijkheid dat gezinsleden 2 dagen meekomen. Er is voor iedereen een persoonlijk behandelprogramma. ‘Ze krijgen hier geen prikkels van buitenaf’, zegt directeur Sophie Bouwman, ‘daarom is deze locatie ook zo perfect.’

    Als het gebouw helemaal af is, moet er plek zijn voor 24 mensen met PTSS.

    Bron: omroepgelderland.nl

   2 berichten aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)
   • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.
   gasten online: 20 ▪︎ leden online: 0
   No users are currently active
   FORUM STATISTIEKEN
   topics: 3.776, reacties: 21.207, leden: 2.839