Tim Hofman komt met nieuwe aflevering over John de Mol en misstanden The Voice

Forum Lotgenoten Seksueel Geweld Achtergrond & Informatie Opinie & actualiteit Tim Hofman komt met nieuwe aflevering over John de Mol en misstanden The Voice

 • Dit onderwerp bevat 1 reactie, 1 deelnemer, en is laatst geüpdatet op 07/09/2022 om 22:56 door Luka.
2 berichten aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)
 • Auteur
  Reacties
 • #273829
  Luka
  Moderator

   Tim Hofman heeft een tweede gesprek aangevraagd met John de Mol. Eerder sprak hij in een special van Boos al met de Talpa-topman over misstanden bij The Voice of Holland. BNNVara bevestigt dat er donderdag een uitzending komt die in het teken zal staan van de talentenjacht en John de Mol.

   Met de documentaire Boos: This is the Voice deed Tim Hofman begin dit jaar de mediawereld op zijn grondvesten schudden. Daarin werden namelijk stevige beschuldigingen geuit richting de makers van het programma The Voice of Holland. Verschillende coaches en medewerkers werden beschuldigd van seksueel overschrijdend gedrag. Meerdere vermeende slachtoffers deden geanonimiseerd hun verhaal.

   De impact was groot. RTL trok het programma The Voice of Holland terug, coaches Ali B en Marco Borsato zijn nog altijd uit de spotlights verdwenen. Jeroen Rietbergen, de ex-zwager van John de Mol en muzikaal leider bij The Voice, werd ook beschuldigd. Hij gaf toe zich overschrijdend te hebben gedragen. Hij bood onmiddellijk zijn ontslag aan en vertrok naar de Verenigde Staten. Linda de Mol en hij gingen uit elkaar. Het Openbaar Ministerie maakte eind april bekend een strafrechtelijk onderzoek te starten tegen de vier verdachten (naast Ali B, Borsato, Rietbergen ook nog regisseur Martijn N.). Nog altijd is niet bekend of iemand voor de rechter moet verschijnen.

   ‘Het ligt niet aan de vrouwen’
   In de vorige Boos-uitzending over The Voice zat ook een interview met John de Mol. Na dit interview regende het verwijten. De Mol werd ervan beschuldigd al eerder van de misstanden te hebben geweten. Zelf zei hij op de hoogte te zijn geweest van één melding, in 2019. Ook was er ophef dat hij ‘de vrouwen de schuld zou geven’. Hij had in het gesprek gezegd dat zij zich moeten melden bij diverse meldpunten. Later gaf hij aan dat dit een foute inschatting was geweest. In een paginagrote krantenadvertentie spraken medewerkers van Talpa hun grote baas toe: ‘Beste John, het ligt niet aan de vrouwen… Groet, de vrouwen van je bedrijf’.

   Waarover Hofman nu met De Mol in gesprek wil, is niet duidelijk. Het lijkt erop dat meerdere mensen die hun beklag hebben gedaan binnen Talpa, zich bij Boos hebben gemeld. Ook zou er inmiddels bewijs zijn dat De Mol al vóór 2019 moet hebben geweten van enkele misstanden.

   BNNVara wil niet inhoudelijk reageren, maar geeft wel aan dat de uitzending van aankomende donderdag om 16.00 uur in het teken zal staan van The Voice en John de Mol.

   Bron: AD >>

   #273985
   Luka
   Moderator
   Topic starter

    Boos: John de Mol wist mogelijk van meer meldingen over seksueel wangedrag door Jeroen Rietbergen

    In de top van Talpa waren in 2019 niet één maar vier meldingen bekend van seksueel grensoverschrijdend gedrag van Jeroen Rietbergen, bandleider van The Voice of Holland en in die periode zwager van John de Mol. Dat meldt het YouTube-programma Boos (BNNVara) donderdag.


    De nieuwe YouTube-aflevering van Boos over grensoverschrijdend gedrag bij The Voice Holland. Beeld Elisa Maenhout

    De grote vraag blijft echter of Talpa-oprichter John de Mol (67) ook van deze drie meldingen op de hoogte was. In een eerdere uitzending van Boos, in januari van dit jaar, beweerde hij expliciet dat hij in april 2019 slechts hoorde over één geval van seksueel wangedrag van Rietbergen.

    Die uitspraak leidde tot verwarring bij een toenmalige werknemer, die zou zijn lastiggevallen door Rietbergen en daar destijds melding van maakte bij de vertrouwenspersoon. Zij vroeg zich af waarom De Mol haar melding niet noemde. Na de uitzending besloot ze de vertrouwenspersoon te bellen en het gesprek op te nemen.

    Het bandje deelde ze een half jaar later, in juni, met Boos. Op die tape is te horen dat ook de vertrouwenspersoon verbaasd was. Volgens haar had zij de meldingen van vier vrouwen – inclusief die van de toenmalig werknemer – doorgegeven aan Rick Brug en Linde de Jong, respectievelijk zakelijk en creatief directeur van Talpa. De vertrouwenspersoon zei dat zij op hun beurt John de Mol over die vier meldingen hadden geïnformeerd.

    Rick Brug reageerde niet inhoudelijk in de uitzending. Linde de Jong zegt nu dat ze haar baas maar over één geval heeft verteld.

    Dat leidt volgens Boos tot twee overgebleven scenario’s: óf John de Mol loog tijdens de januari-uitzending van Boos en hoorde wel degelijk van Brug en De Jong over meerdere incidenten waarbij Rietbergen betrokken was. Óf de twee ondergeschikten besloten hem slechts te vertellen over één incident waarbij een kandidaat betrokken was – de andere drie vrouwen waren werknemers. In dit laatste geval zouden Brug en De Jong tegen de vertrouwenspersoon hebben gelogen.

    Nare ervaringen
    De Volkskrant sprak een vrouw die zegt rond 2019 te zijn gebeld door een vertrouwenspersoon van Talpa, die vroeg of zij tijdens haar stage bij The Voice in 2017 last had gehad van seksueel grensoverschrijdend gedrag. De vertrouwenspersoon wilde daarbij geen namen noemen. De voormalige stagiair zei zich te kunnen voorstellen dat mensen nare ervaringen hadden gehad met Rietbergen – hij zou ook onsmakelijke opmerkingen tegen haar hebben gemaakt. Volgens de vrouw, die anoniem wil blijven, bevestigde de vertrouwenspersoon daarop dat het over Rietbergen ging en dat ze meerdere klachten over hem had gekregen.

    Talpa wilde donderdagavond niet inhoudelijk reageren.

    De Boos-aflevering van begin dit jaar leidde tot veel beroering en won de Zilveren Nipkowschijf. The Voice werd van de televisie gehaald. Vier kopstukken van het programma werden beschuldigd van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Verscheidene vrouwen deden aangifte: tegen Rietbergen vanwege aanranding, tegen jurylid Ali B tweemaal vanwege verkrachting, tegen jurylid Marco Borsato vanwege onzedelijke betastingen en tegen een regisseur vanwege aanranding. Strafrechtelijke onderzoeken zijn gaande.

    Bron: de Volkskrant >>

   2 berichten aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)
   • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.
   gasten online: 19 ▪︎ leden online: 6
   Ollybolly, Moderator, Mark, Lotteeh, Peer, Fabienne001
   FORUM STATISTIEKEN
   topics: 3.760, reacties: 21.129, leden: 2.799