Themaweek NPO ‘Seksueel Grensoverschrijdend Gedrag’

Forum Lotgenoten Seksueel Geweld Achtergrond & Informatie Opinie & actualiteit Themaweek NPO ‘Seksueel Grensoverschrijdend Gedrag’

 • Dit onderwerp bevat 2 reacties, 1 deelnemer, en is laatst geüpdatet op 24/03/2022 om 15:51 door Luka.
3 berichten aan het bekijken - 1 tot 3 (van in totaal 3)
 • Auteur
  Reacties
 • #270949
  Luka
  Moderator

   NPO ZAPP MAAKT THEMAWEEK OVER SEKSUEEL GRENSOVERSCHRIJDEND GEDRAG

   NPO Zapp komt in samenwerking met de NTR en de EO met een speciale themaweek over seksueel grensoverschrijdend gedrag. Doel is het onderwerp bespreekbaar maken voor kinderen. Volgens de NPO is hier nog weinig kindertelevisie over gemaakt.

   SEKSUEEL GRENSOVERSCHRIJDEND GEDRAG
   “Het onderwerp ligt gevoelig, maar het is belangrijk dat kinderen er over leren. Dat slachtoffers de boodschap krijgen dat ze niet alleen zijn en het misbruik niet hun schuld is”, aldus de publieke omroep. “Door het openlijk te bespreken op een voor kinderen begrijpelijk niveau, krijgen zij de kans om de situatie van een ander, of van zichzelf, te herkennen.”

   De themaweek, getiteld Er zijn grenzen!, duurt van 6 tot 12 maart. Er komt onder meer een speciale aflevering van Het Klokhuis. De week wordt afgesloten met een livetalkshow op het YouTube- en TikTok-kanaal van NPO Zapp. Kinderen kunnen dan meepraten over het onderwerp. Een expert van Centrum Seksueel Geweld beantwoordt vragen die zijn binnengekomen.

   Bron: Linda.nl >>

   #270950
   Luka
   Moderator
   Topic starter

    Er zijn grenzen!

    Wanneer gaat iemand over jouw grens? Wat zijn de regels en waar kan je hulp vinden als iemand over je grens gaat? Dit zijn allemaal vragen die misschien wel eens door je hoofd zijn gegaan🤔 Zapp helpt je op deze pagina met een antwoord op deze vragen. Hierbij willen we je alvast meegeven dat als je in een situatie hebt gezeten, waarin iemand jouw grens overtrad, het nooit jouw schuld is en dat je niet alleen bent💜

    Programma’s op NPO Zapp

    Hieronder een overzicht van alle programma’s die online en op tv te zien zijn tijdens de themaweek ‘Er zijn grenzen!’.

    💜 Vlogserie Er zijn grenzen (NTR) – zondag 6 t/m vrijdag 11 maart dagelijks een nieuwe aflevering op het YouTube-kanaal NPO Zapp en Zapp.nl

    💜 Animatieserie Je lijf is van jou (NTR) – zondag 6 maart op het YouTube-kanaal van NPO Zapp en Zapp.nl

    💜 CHICA (EO) – maandag 7 maart op het YouTube-kanaal van NPO Zapp en Zapp.nl, vrijdag 11 maart op tv bij NPO Zapp

    💜 Special Het Klokhuis – Je lijf is van jou (NTR) – dinsdag 8 maart 2022, 18.43 uur op tv bij NPO Zapp

    💜 Verborgen Verhalen: Rochelle (EO)

    💜 Live talkshow over Er zijn grenzen – Zaterdag 12 maart 2022, 16:00uur op het YouTube-kanaal van Zapp en op het Zapp TikTok-kanaal

    https://www.zapp.nl/themas/grenzen

    #270951
    Luka
    Moderator
    Topic starter

     PAULINE (52) VERTELT IN ‘HET KLOKHUIS’ OVER MISBRUIK: ‘ALS KIND DRUKTE IK HET LANGE TIJD WEG’

     Met de themaweek ‘Er zijn grenzen’ maken NPO Zapp, NTR en EO seksueel grensoverschrijdend gedrag bespreekbaar voor kinderen. Pauline Barendregt (52) deelt haar eigen ervaringen in ‘Het Klokhuis’.

     “Ik vind het fantastisch dat Het Klokhuis dit onderwerp aandurft”, vertelt ze aan LINDA.nl. “Het is heel belangrijk om hierover te praten, juist ook bij die jonge doelgroep.”

     MISBRUIK
     De uitzending laat zien welke aanrakingen bij kinderen wel en niet oké zijn en psycholoog Iva Bicanic vertelt wat kinderen kunnen doen als hen iets overkomt. Toen Pauline hoorde dat seksueel grensoverschrijdend gedrag behandeld zou worden, wilde ze meteen iets bijdragen. “Bij het maken vroeg ik me vooral af: wat had ik willen weten als ik vroeger zelf deze uitzending had gezien? Wat zou ik aan mezelf willen vertellen, zodat ik die situatie beter kon plaatsen en mezelf misschien minder alleen zou voelen?”

     In Het Klokhuis vertelt Pauline hoe ze vanaf vijfjarige leeftijd wordt misbruikt door haar stiefvader. Hij wil haar wel érg graag in bad doen en afdrogen, of haar met de auto wegbrengen zodat ze even samen zijn. “Diep van binnen voel je dat het niet goed is, maar op die leeftijd begrijp je gewoon niet waar je in zit”, aldus Pauline. “Hij deed namelijk óók heel aardig, dus wilde ik hem niet verraden. Het is een enorm ingewikkelde situatie als klein bent en geen referentiekader hebt. Ik drukte het lange tijd weg.”

     Op haar veertiende komt het misbruik uit, haar oudere zus blijkt ook slachtoffer. Haar moeder verlaat de man in kwestie, maar trekt na verloop van tijd toch weer bij hem in: ze redden het niet zonder hem. Het misbruik stopt, maar Pauline pakt zo snel mogelijk haar biezen. Op haar zeventiende vertrekt ze.

     HARD WERKEN
     Met verwerken kon Pauline pas beginnen toen ze begreep in welke situatie ze al die tijd had gezeten, vertelt ze. “Dat is hard werken en een levenslange ontwikkeling, je bent nooit klaar. Maar ik heb mezelf altijd voorgehouden: a happy life is the best revenge. Ik wil dit mijn leven niet laten bepalen.”

     Wat ze wél wil is haar ervaring delen om anderen in soortgelijke situaties te helpen. Zo baseerde Kim van Kooten haar boek Lieveling (2015) op Pauline’s leven en gaat ze toch akkoord met interviews, al is het nog altijd confronterend om het hier over te hebben. “Het ding is: als we hier vaker over praten halen we de lading eraf”, vertelt ze. “Dan is het gemakkelijker om zulke situaties te herkennen en er iets mee te doen. En dat vind ik het allerbelangrijkste, zeker als het om kinderen gaat.”

     BESPREEKBAAR
     Pauline leert haar eigen kinderen – twee dochters en een zoon – van meet af aan dat hun lichaam van hén is en dat ze haar altijd in vertrouwen mogen nemen, wat er ook speelt. Seksualiteit is in huize Barendregt een thema dat ze graag open en bespreekbaar houdt. Toch heeft ze niet de illusie dat dit dé oplossing is.

     “Natuurlijk doe je als moeder je stinkende best en hopelijk helpt dat, maar een misbruiksituatie blijft ingewikkeld voor een kind”, vertelt ze. “Ze voelen zich schuldig, denken dat ze iets fout hebben gedaan en willen de misbruiker niet ‘verraden’. Ik begrijp het heel goed als een kind alsnog niet praat over misbruik, hoe veilig een (thuis)omgeving ook kan zijn.”

     Pauline heeft geen contact meer met haar ouders. Daar hadden haar kinderen natuurlijk vragen over. In eerste instantie zegt Pauline alleen dat ze het vroeger thuis ‘niet leuk had’, maar naarmate ze ouder worden deelt ze meer. “Niet met alle details, ik paste de informatie die ik gaf aan op hun vragen. Hoe ouder ze werden, hoe meer ze wisten”, vertelt ze. “Ik vond dat we het er bij ons thuis wel normaal over moesten hebben. Anders wordt het een soort ‘don’t mention the war‘ situatie.”

     NOOIT JOUW SCHULD
     Diezelfde soort openheid streeft ze ook buitenshuis na: “Laten we meer praten, zodat we hier echt iets tegen kunnen doen.” En daarbij zijn twee dingen belangrijk om te onthouden, volgens Pauline. “Mensen denken nog altijd dat een misbruiker een soort vijand is, een enge man in een wit busje. Wás het maar zo, dan weet je tenminste dat je op witte busjes moet letten. Veel vaker is het iemand die je kent, die aardig tegen je doet en pretendeert je vriend te zijn. Dat is de mindfuck waar je in terechtkomt, zeker als je nog maar een kind bent.”

     Ze vervolgt: “Maar nóg belangrijker om te onthouden is iets wat ik mijn eigen kinderen ook mee heb gegeven: als zoiets je overkomt, is het nooit jouw schuld. Ik hoop dat dit soort uitzendingen en themaweken ervoor zorgen dat andere kinderen die het meemaken zich niet meer zo alleen zullen voelen. Dat ze niet rond hoeven te lopen met zo’n zwaar geheim.”

     Bron: Linda.nl >>

    3 berichten aan het bekijken - 1 tot 3 (van in totaal 3)
    • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.
    gasten online: 20 ▪︎ leden online: 0
    No users are currently active
    FORUM STATISTIEKEN
    topics: 3.776, reacties: 21.207, leden: 2.839