OPINIE – ONDERDRUKKENDE STEREOTYPEN
The Joker lokt agressie uit van normale mensen naar sociaal uitgeslotenen, zogenaamde outcasts met een ggz-diagnose, schrijft socioloog Karlijn Roex.
Een aantal filmcritici en speculerende journalisten vreest al jaren dat de filmfiguur The Joker aanstekelijk kan werken op mannen die zich niet gehoord voelen. Die dan net als de Joker voor geweld kunnen gaan kiezen om vergelding of aandacht. De Joker zou een soort rolmodel zijn voor buitenstaanders en daarmee een acceptabel script bieden voor het plegen van geweld op onschuldigen. Bij enkele massamoorden keerde die hypothese terug, zo betoogde onlangs ook Volkskrant-columnist Floortje Smit.
Dat is eigenlijk opmerkelijk, omdat onderzoek laat zien dat geweldsfilms geen imitatiegedrag uitlokken. Het wel of niet bezitten van een wapen heeft een veel grotere invloed op de totale geweldscriminaliteit. Wat veel gevaarlijker is dan dit veronderstelde copy cat-effect van films, is de angst voor het kopieereffect zelf. Het voedt meer uitsluiting en angst jegens mensen die zich toch al eenzaam en miskend voelen. Ze verschijnen in onze waarneming als potentiële Jokers, als ‘tijdbommen’ die op een kwade dag geweld zullen gaan plegen op het weerloze, onschuldige publiek op straat.
Lees verder op de site van de Volkskrant >>