Straffen op verkrachting gaan fors de hoogte in: dit verandert er (België)

Forum Lotgenoten Seksueel Geweld Achtergrond & Informatie Opinie & actualiteit Straffen op verkrachting gaan fors de hoogte in: dit verandert er (België)

 • Dit onderwerp bevat 0 reacties, 1 deelnemer, en is laatst bijgewerkt op 07/04/2021 om 21:08 door Luka.
1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
 • Auteur
  Berichten
 • #258097
  Luka
  Moderator

  De maximumstraf voor verkrachting wordt opgetrokken van vijf naar tien jaar. Daarmee wil de regering een duidelijk signaal geven dat seksueel geweld strenger bestraft moet worden. Bovendien krijgt ‘toestemming’ een centrale positie bij de beoordeling van seksuele misdrijven.

  De straffen voor seksueel geweld zijn volgens de federale regering dringend toe aan een update. “Ons seksueel strafrecht is gebaseerd op een wetboek van 1867 en is onvoldoende aangepast aan de hedendaagse normen”, klinkt het bij minister van Justitie Van Quickenborne (Open Vld). Vrijdag bereikte de ministerraad een akkoord over een eerste pakket hervormingen. Die werden grotendeels ontworpen in de vorige legislatuur, maar raakten nooit door het parlement door de vroegtijdige val van de regering-Michel.

  DIT VERANDERT ER:

  Verdubbeling maximumstraf
  Vooral de verdubbeling van de maximumstraf voor verkrachting springt eruit. Dat was volgens Van Quickenborne nodig omdat er nog vaak te lichte straffen worden uitgesproken voor seksuele misdrijven, “terwijl de samenleving vraagt om kordater op te treden.” De straf wordt opgetrokken van een maand tot vijf jaar naar zes maanden tot tien jaar.

  Verzwarende omstandigheden
  Als er verzwarende omstandigheden zijn, zoals bedreiging of incest, komt daar nog minstens vijf jaar bij. Ook als de dader zich in een gezagspositie bevindt, is sprake van verzwarende omstandigheden.

  ‘Toestemming’ krijgt centrale rol
  Daarnaast krijgt het principe van toestemming een centrale rol bij de beoordeling van seksueel geweld. Onder meer voor de ‘aanranding van de eerbaarheid’ – dat hernoemd wordt naar ‘aantasting van de seksuele integriteit’ – maakt dat een belangrijk verschil. Toestemming is daar nu nog criterium, terwijl dwang of geweld wel noodzakelijke voorwaarden zijn. Dat zorgt ervoor dat er niet vervolgd kan worden als de integriteit van een meerderjarige aangetast wordt zonder dat er sprake is van dwang of geweld.

  Toestemming kan ook worden ingetrokken tijdens de seksuele handeling, zo benadrukt het akkoord. Bijvoorbeeld wanneer de partner tijdens het vrijen onverwachts het condoom uitdoet.

  Andere definitie voor voyeurisme
  Daarnaast wordt ook de definitie van voyeurisme herzien. De aanleiding daarvoor is een recente rechtszaak waarbij een man onder de rok van vrouwen filmde, maar niet veroordeeld kon worden voor voyeurisme omdat de vrouwen strikt genomen niet ontbloot waren. Die voorwaarde wordt nu geschrapt.

  Bron: De Morgen >>

1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
 • Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.
gasten online: 11 ▪︎ leden online: 0
No users are currently active
FORUM STATISTIEKEN
topics: 2.638, berichten: 14.385, leden: 1.503
Scroll Up