› Forum Lotgenoten Seksueel Geweld › Achtergrond & Informatie › Hulpverleningsinstanties › Stichting VPSG
- Dit onderwerp bevat 2 reacties, 3 deelnemers, en is laatst geüpdatet op 22/06/2021 om 11:10 door LSG.
-
AuteurReacties
-
18 juli 2018 om 12:00 #224870MarkModerator
Voor ieder die hulp kan gebruiken bij de verwerking van seksueel geweld
Wij vormen een kleine oecumenische stichting die al bijna dertig ervaring heeft met begeleiding en voorlichting rond seksueel geweld. De medewerksters zijn pastoraal/levensbeschouwelijk counselors met deskundigheid op het gebied van godsdienst, zingeving en traumaverwerking.
De VPSG is er voor ieder die hulp kan gebruiken bij de verwerking van seksueel geweld. Voor wie het zelf ervaren heeft, als kind of als volwassene of er indirect bij betrokken was. Ook kinderen, partner en familieleden kunnen bij ons terecht. Naast begeleiding van cliënten biedt de VPSG voorlichting, scholing, training en ondersteuning aan professionals en vrijwilligerskader.
Wij bieden een veilige plek, waar de ervaringen en leefwereld van de cliënten centraal staan. Het oecumenische karakter van de VPSG biedt ruimte voor cliënten met diverse achtergronden, binnen en buiten de kerken. Vragen rond godsdienst, spiritualiteit en/of zingeving die verbonden zijn met het seksueel misbruik komen bij ons ter sprake. Samen gaan wij op zoek naar wegen om het leven aan te kunnen. Samen proberen wij bronnen te zoeken van kracht en levensvreugde. Religieuze of niet-religieuze bronnen. De persoonlijke spiritualiteit van de cliënt is daarbij richtinggevend.
Een levensverhaal
“Ik ben geboren op een boerderij, als enige meisje met vier oudere broers. Het was een warm gezin met aandacht voor elkaar. De ruimte op de boerderij gaf een gevoel van vrijheid. Deze vrijheid kon blijkbaar niet iedereen aan. Ik bleek een gemakkelijke prooi te zijn waarop “kennissen van het gezin” ongezien hun lusten konden botvieren. We ontmoetten deze kennissen ook zondags in de kerk. Hoe gemakkelijk is het niet om samen een geheimpje te hebben…..Ik werd een vrouw met een warme belangstelling voor anderen. Iedereen mocht bij mij komen met haar of zijn probleem. Maar zodra iemand te dichtbij kwam, letterlijk of figuurlijk, trok ik me terug.
Tot mijn grote schrik kwamen door vragen tijdens een opleiding en door opmerkingen van een predikant mijn verdriet en pijn naar buiten. Het was niet meer tegen te houden.
Met veel geduld en liefde heeft de counselor mijn harnas afgepeld. Laagje voor laagje kwam ik tevoorschijn. Ze gaf me ruimte en was soms confronterend. Maar vooral was ze vol mededogen voor het kind dat zo bezeerd was en voor die verdrietige en onzekere volwassen vrouw tegenover haar. Langzaam ben ik weer op eigen benen gezet. Ik mag er zijn. Mede dankzij de grote steun van de VPSG heb ik geleerd met vertrouwen mijn weg te vervolgen.”
20 februari 2020 om 20:19 #249154LukaModeratorMeer openheid over seksueel misbruik in kerk
Over seksueel misbruik kan steeds opener worden gesproken. Tegelijk neemt misbruik nieuwe vormen aan, constateert Gezien van der Leest, coördinator van de stichting VPSG, die 35 jaar actief is op het gebied van seksueel geweld en zingeving.
Dinsdag 11 februari 2020 was er een jubileumbijeenkomst in Haarlem. De afkorting VPSG staat voor ”Vrouwen Pastoraat Seksualiteit Geweld”, maar die naam wordt niet meer gebruikt omdat ook mannen welkom zijn voor hulp. En pastoraat is een woord dat veel mensen niet kennen. De stichting is een kleine oecumenische organisatie die wordt gerund door pastoraal-levensbeschouwelijk counselors met deskundigheid op het gebied van godsdienst, zingeving en traumaverwerking.
Geloofsvragen
De stichting werd 35 jaar geleden opgericht om een stem te geven aan vrouwen die zijn misbruikt, licht Van der Leest toe. „In een tijd waarin vrouwen zich emancipeerden, kwamen er tegelijkertijd veel verhalen over seksueel misbruik naar boven. Dat leidde tot veel geloofsvragen: hoe kan er incest plaatshebben als we geloven dat God alles ziet? Waarom greep God niet in? In de begintijd hoorde je weleens de opmerking dat seksueel misbruik en incest niet in de kerk voorkomen, maar we zijn er inmiddels achter dit niet klopt.”Volgens Van der Leest wordt het probleem van seksueel misbruik steeds vaker herkend. „In het verleden konden slachtoffers het misbruik soms tientallen jaren verbergen. Nu komt het veel meer aan de oppervlakte en is er aandacht voor de zingevingsvragen die hierdoor zijn ontstaan.”
Helaas gaat het seksueel geweld na 35 jaar nog steeds onverminderd door, constateert Van der Leest. „Er is dus nog een hele wereld te winnen. Je ziet zelfs dat het seksueel geweld nieuwe vormen heeft aangenomen, bijvoorbeeld in sexting en groepsverkrachtingen. Seksueel misbruik heeft in de meeste gevallen te maken met macht. Mensen weten nog steeds niet dat zij grenzen moeten respecteren.”
Door de MeToo-beweging is het bewustzijn gegroeid dat seksueel geweld veel vaker plaatsvindt dan eerder voor mogelijk werd gehouden. „Veel vrouwen hebben een stem gekregen. Toch zijn er nog veel verhalen die in het verborgen blijven; mensen die hun hele leven onder de gevolgen van misbruik lijden.”
Werkschrift
Een van de slogans van de VPSG is: ”Praat erover!” Mensen moeten misbruik „in het licht brengen, erkennen van wat er is. Hoe lastig en pijnlijk dat ook is.”De VPSG is een kleine organisatie. Van der Leest is samen met een viertal medewerkers goed voor amper één fte. De stichting ontvangt steun via collecten van kerken en organisaties.
De VPSG presenteerde dinsdag het eerste werkschrift van de reeks ”Ik ga door – werken aan zingeving na seksueel misbruik”. Dat gaat over schaamte en schuld.
Bron: Reformatorisch Dagblad
22 juni 2021 om 11:10 #259528LSGBeheerIndividuele begeleiding
Naast groepsbijeenkomsten bieden wij ook individuele begeleiding aan met één van onze counselors. VPSG is een stichting, dus de kosten die hieraan verbonden zijn, zijn naar draagkracht (we worden gefinancierd door sponsors). Ook voor individuele begeleiding rondom thema’s als zingeving of godsdienst in combinatie met seksueel misbruik kunt je dus bij VPSG terecht.
VPSG is bereikbaar op dinsdag en woensdag van 10:00-16:00 uur via het telefoonnummer 023-5328222 of via e-mail info@vpsg.nl.
-
AuteurReacties
- Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.