Sociaal werker Chloé Hoogeveen pleit voor meer preventie tegen seksueel misbruik

Forum Lotgenoten Seksueel Geweld Achtergrond & Informatie Opinie & actualiteit Sociaal werker Chloé Hoogeveen pleit voor meer preventie tegen seksueel misbruik

  • Dit onderwerp bevat 0 reacties, 1 deelnemer, en is laatst geüpdatet op 01/05/2023 om 23:29 door Luka.
1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
  • Auteur
    Reacties
  • #276955
    Luka
    Moderator

      Sociaal werker Chloé Hoogeveen pleit voor meer preventie tegen seksueel misbruik: ‘Maak seksuele voorlichting verplicht vak op basisschool’

      Chloé Hoogeveen had als kind graag geweten wat ze nu weet: dat sommige aanrakingen door een volwassene absoluut niet oké zijn, en dat je je grenzen altijd mag aangeven, hoe jong je ook bent. De Hoogeveense maakte een lessenserie voor kinderen over ongewenst gedrag en roept de overheid op om seksuele opvoeding een vaste plek in het onderwijs te geven.

      Ja, Chloé heeft de discussie rond Lentekriebels op de voet gevolgd. Nog nooit was er zoveel ophef over deze jaarlijks terugkerende projectweek voor het basisonderwijs over weerbaarheid, relaties en seksualiteit. Meest gehoorde punt van kritiek: de lessen zouden jonge kinderen op slechte ideeën kunnen brengen. „Echt onzin,” vindt Chloé. „Kinderen ontwikkelen zich sowieso wel op seksueel gebied. Baby’s weten vaak al dat het fijn is om aan bepaalde plekjes bij zichzelf te zitten. Kinderen spelen doktertje omdat ze nieuwsgierig zijn naar elkaars geslachtsdelen. Dat hoort er allemaal bij.”

      Door vroeg te beginnen met seksuele voorlichting zorg je echt niet voor het seksualiseren van kinderen, verzekert Chloé. „Je geeft ze juist methodes om op een gezonde manier met seksualiteit om te gaan. Je zorgt dat ze weten wat oké is en wat niet. Dat je je anders kan voelen in gender dan in geslacht. Dat volwassenen nooit aan je mogen zitten, ook niet je oom, opa, moeder of zus. En wat je moet doen als dat wel gebeurt. Door vroeg te beginnen zorg je dat er een heleboel leed wordt voorkomen.”

      Misbruik
      Helaas weet Chloé over dat leed mee te praten. Ze werd van haar vierde tot haar tiende jaar seksueel misbruikt door een oom. „Hoe het precies begonnen is, weet ik niet meer. Maar wat ik wel weet is dat het altijd met het spelen vervlochten was. Ik begreep niet dat het fout was. Het meest verwarrende was dat het lichamelijk prettig voelde. Ik trok de conclusie: als ik het fijn vind voelen, vind ik het dus prettig en vind ik het dus goed. En dus stem ik er mee in. Dat maakte het lastig om erover te beginnen. Ik weet niet waarom het misbruik stopte, maar wel dat ik in totale verwarring achterbleef. Toen ik dertien was heb ik mijn moeder erover verteld. Die geloofde mij gelukkig. Ik heb veel steun gehad aan mijn ouders en broertjes, maar er waren ook familieleden die mij niet geloofden. Dit heeft voor heel veel ellende gezorgd. Ik heb aangifte gedaan van het misbruik, maar mijn oom is nooit veroordeeld. Gebrek aan bewijs.”

      Chloé heeft lang geleden onder de gevolgen van het misbruik. Toch heeft ze stapje voor stapje het verleden achter zich kunnen laten en is er voor alle narigheid iets anders in de plek gekomen: een enorme drive om andere slachtoffers te helpen. Dat doet ze momenteel als Ambulant hulpverlener bij Ambiq, waar ze als sociaal werker en ervaringsdeskundige een belangrijke bijdrage kan leveren. Maar haar doel is nog groter: het voorkómen van seksueel misbruik van kinderen. „Ik ben van mening dat het onderwijs de beste plek is om te beginnen met het preventief tegengaan van seksueel misbruik. Ik heb dan ook verschillende lessen ontwikkeld en kinderboeken geschreven waarin op een laagdrempelige manier allerlei zaken rond seksualiteit aan de orde komen. Dingen die ik zelf graag had geweten toen ik nog kind was.”

      Preventie
      Het project Lentekriebels is een mooi initiatief, vindt Chloé, maar het is volgens haar te weinig en te vrijblijvend. „Met mijn eigen lesmateriaal en boeken wil ik een doorlopende leerlijn aanbieden voor alle klassen en voor het hele jaar. Ik vind eigenlijk dat seksuele voorlichting een verplicht vak moet worden op de basisschool, vanaf groep 1. Seksuele opvoeding kun je niet alleen overlaten aan de ouders, want die kunnen of willen dat niet altijd zelf voor hun rekening nemen. Als het gaat om grensoverschrijdend gedrag ligt de focus nu op meldpunten, vertrouwenspersonen en hulploketten. Maar ik ben van mening dat het antwoord, zoals bij veel problemen, ligt bij het voorkomen van het probleem. Het preventief inzetten van seksuele voorlichting voor kinderen dus. We zetten als maatschappij toch ook in op het voorkomen dat jonge mensen gaan roken? Waarom doen we dat dan niet als het gaat om een van de belangrijkste ontwikkelingen die we doormaken?”

      Chloé schreef hierover een brief naar verschillende ministers. Die reageerden laconiek. Ook Mariëtte Hamer kreeg een brief. Zij is sinds vorig jaar Regeringscommissaris seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld. „Zij reageerde wel positief, maar ik zie het voorlopig niet gebeuren dat er echt wat gaat veranderen. Daarvoor is de weerstand in de maatschappij gewoon nog te groot. En daarnaast verschuilen beleidsbepalende instanties zich achter de huidige wetten en regelgeving. Toch blijf ik mijzelf ervoor inzetten om de seksuele ontwikkeling onder de aandacht te brengen. Om veel leed bij kinderen en volwassenen te voorkomen.”

      Bron: Dvhn.NL >>

    1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
    • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.
    gasten online: 27 ▪︎ leden online: 1
    Trees50
    FORUM STATISTIEKEN
    topics: 3.856, reacties: 21.768, leden: 2.975