Slapende honden? Wakker maken! – Arianne Struik

Forum Lotgenoten Seksueel Geweld Achtergrond & Informatie Boeken: informatie & hulpverlening Slapende honden? Wakker maken! – Arianne Struik

  • Dit onderwerp bevat 1 reactie, 1 deelnemer, en is laatst geüpdatet op 03/12/2019 om 20:54 door Luka.
2 berichten aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)
  • Auteur
    Reacties
  • #246971
    Luka
    Moderator

      Slapende honden? Wakker maken!
      een behandelmethode voor chronisch getraumatiseerde kinderen

      Auteur: Arianne Struik Arianne Struik
      Uitgever: Pearson Assessment And Information B.V.

      Samenvatting
      David is mishandeld door zijn vader en getuige geweest van geweld tussen zijn ouders. Hij ontploft bij het minste of geringste. ‘s Avonds in bed is hij bang en hij slaapt slecht. Op school kan hij zich niet concentreren. David wil niet praten over wat hij heeft meegemaakt. Hij ontkent dat hij er last van heeft. Is het eigenlijk wel goed om die nare dingen op te rakelen? Omdat David er zo duidelijk niet over wil praten, kun je in de verleiding komen geen slapende honden wakker te maken. Slapende honden zijn echter niet zo ongevaarlijk als ze eruitzien.
      Arianne Struik, ontwikkelingspsychologe en systeemtherapeute, meent dat die slapende honden moeten worden gewekt. Om dat op een veilige en gestructureerde manier te kunnen doen, ontwikkelde zij de methode Slapende Honden.

      Aan deze geheel geactualiseerde tweede druk zijn hoofdstukken over twee doelgroepen toegevoegd: uithuisgeplaatste kinderen en mensen met een verstandelijke beperking. Een andere uitbreiding betreft het traumaverwerkingsverhaal. Dit verhaal is een belangrijk geschenk van de biologische ouders en andere betrokkenen aan het kind om hem voor te bereiden op traumaverwerking.

      Slapende honden? Wakker maken! beschrijft in de eerste plaats de praktijk en is dan ook rijk geïllustreerd met casussen en toepasbare interventies. Die maken het boek bij uitstek geschikt voor een brede doelgroep zoals psychologen, (psycho)therapeuten, systeemtherapeuten, maatschappelijk werkers, groepsleiding en pleegzorgwerkers, maar ook voor gezinshuisouders en (pleeg- en adoptief)ouders. De bijlagen en werkbladen zijn bij deze tweede druk raadpleegbaar via een website bij de uitgave. De cd uit de eerste druk is vervallen.

      #246972
      Luka
      Moderator
      Topic starter

        Het effect dat trauma’s in je kindertijd kunnen hebben op je volwassen leven

        De ervaringen die je als kind oploopt zijn tekenend voor je leven als volwassene. Extra tekenend zijn daarom trauma’s in je kindertijd. Benieuwd naar wat het effect daarvan is? Lees even mee.

        Psychologen doen veel onderzoek naar de effecten van trauma’s in de kindertijd op een volwassen leven. We doken de literatuur in en haalden er een psychologe bij om uit te zoeken wat het effect is van trauma’s in je kindertijd op je volwassen leven.

        Trauma’s in je kindertijd
        Als kind zijn je hersenen volop in ontwikkeling. Door het oplopen van een trauma kan die ontwikkeling ernstig verstoord worden. Trauma’s kunnen heel uiteenlopend zijn: van een moeder die depressief is tot seksueel misbruik of geweld binnen het gezin.

        “Zelfs nog vóór het kind geboren wordt, kunnen trauma’s – zoals een moeder met een depressie of familiaal geweld in het gezin – negatieve psychologische effecten hebben op de ontwikkeling van het kind”, vertelt klinisch psychologe Veronique Huget aan Bedrock.

        Daarnaast is het belangrijk om te weten dat niet iedereen een post traumatische stressstoornis ontwikkelt – veel kinderen zijn immers in staat om een traumatische gebeurtenis succesvol te verwerken. Dat een trauma automatisch leidt tot de ontwikkeling van een psychische stoornis, is dus een fabeltje.

        Trauma’s in je kindertijd: psychologische effecten
        Door het verstoren van de ontwikkeling van de hersenen, kunnen allerlei psychologische klachten optreden. Deze symptomen zijn hardnekkig en hebben effect op het aangaan van relaties en op het functioneren als volwassene.

        “Veelvoorkomend bij mensen met een seksueel trauma is moeite hebben met het vinden van de connectie met het eigen lichaam op volwassen leeftijd. Dat uit zich bijvoorbeeld in de ontwikkeling van eetstoornissen of losbandige seks. Mensen die als kind veel agressie hebben gezien of gevoeld, krijgen dan weer vaker te maken met moeilijke impulscontrole, overgevoeligheid en emoties die ze niet kunnen verklaren,” aldus Huget.

        Ook blijkt er een duidelijke link te zijn tussen traumatische gebeurtenissen in de kindertijd en depressie op latere leeftijd, en ook angst- en dwangklachten zijn veelvoorkomend, vult Huget aan.

        Trauma’s in je kindertijd en je gezondheid
        Naast psychologische effecten, blijken trauma’s in je kindertijd ook heel wat invloed te hebben op de gezondheid van volwassenen, zo lezen we in de conclusie van recent wetenschappelijk onderzoek:

        “Trauma’s in de kindertijd zijn significant gelinkt aan een zwakkere gezondheid en het stellen van risicovol gedrag voor de gezondheid (zoals problematische alcoholconsumptie en roken). Het is daarom van groot belang om veilige en stabiele relaties en omgevingen aan te bieden om trauma’s in de kindertijd te voorkomen.”

        Hoe pak je dat aan?
        Is er sprake van een trauma tijdens de kindertijd bij jezelf of in je omgeving? Dan is het aan te raden om contact op te nemen met een psycholoog. Psychologen kunnen inschatten of er sprake is van een post traumatisch stress syndroom en kunnen helpen bij de behandeling van psychologische klachten.

        Daarnaast geldt: hoe vroeger een trauma in de kindertijd aangepakt wordt, hoe beter negatieve psychologische effecten verholpen kunnen worden. Voor wie meer wil lezen over het onderwerp, tipt psychologe Huget ook het boek Slapende honden? Wakker maken! over chronisch getraumatiseerde kinderen en de behandeling ervan.

        Bron: Bedrock >>

      2 berichten aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)
      • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.
      gasten online: 49 ▪︎ leden online: 9
      Ollybolly, Kaia, Chris, Trees50, Vinnie, Lyn, SisiAmalie, Moderator, Skye
      FORUM STATISTIEKEN
      topics: 3.769, reacties: 21.163, leden: 2.814