Slachtoffers van misbruik wachten soms jarenlang op hulp, 10 jaar is geen uitzondering

Forum Lotgenoten Seksueel Geweld Achtergrond & Informatie Opinie & actualiteit Slachtoffers van misbruik wachten soms jarenlang op hulp, 10 jaar is geen uitzondering

  • Dit onderwerp bevat 1 reactie, 1 deelnemer, en is laatst geüpdatet op 05/04/2021 om 09:52 door Mark.
2 berichten aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)
  • Auteur
    Reacties
  • #257826
    Mark
    Moderator


      Slachtoffers moeten een grote drempel over om überhaupt te durven praten over het misbruik. Het duurt vaak jaren voordat ze het initiatief nemen. © Blauwe Maan

      Slachtoffers van seksueel misbruik en geweld kunnen maar moeilijk de juiste hulp vinden. Ze staan maandenlang op de wachtlijst. En als ze eenmaal aan de beurt zijn, voelen ze zich vaak niet gehoord. Politica Lisa Westerveld pleit voor een expertisecentrum.

      Bij Blauwe Maan, hulpverleningsorganisatie bij seksueel misbruik of geweld, kijken ze niet op van iemand die al tien jaar zoekt naar de juiste behandeling na een seksueel incident. Vaak hebben mensen al een heel traject binnen de geestelijke gezondheidszorg (ggz) doorlopen.

      Als slachtof­fers merken dat een hulpverle­ner niet goed uit de voeten kan met het onderwerp, houden ze op met praten
      Els Coenen van Blauwe Maan

      Drempels
      Volgens Els Coenen van Blauwe Maan loopt het in veel gevallen spaak omdat professionals, onder wie huisartsen en psychologen, niet weten hoe ze met het onderwerp om moeten gaan. Het signaleren en vervolgens doorvragen naar het seksueel misbruik vinden zij lastig. ,,Bij de ggz is een lange wachttijd. Als een cliënt eindelijk aan de beurt is, volgt eerst een intake vóór degene wordt doorverwezen. Dat kan vervolgens nog twee keer worden gedaan. Een slachtoffer krijgt telkens een nieuw contactpersoon aan wie hij of zij het verhaal moet doen. Dat werkt frustrerend. En als slachtoffers merken dat een hulpverlener niet goed uit de voeten kan met het onderwerp, houden ze op met praten.”

      Het zijn factoren die drempelverhogend werken. En slachtoffers móeten al een grote drempel over om überhaupt te durven praten. Het duurt vaak jaren voordat ze het initiatief nemen. Soms komt het naar boven als ze hulp zoeken voor eenzaamheid of aanhoudende financiële problemen. ,,Dan hebben slachtoffers niet door dat wat ze hebben meegemaakt, zo bepalend kan zijn in het leven. Sinds enkele jaren wordt de impact van seksueel misbruik op het dagelijkse leven pas erkent.”

      Expertisecentrum
      De wachtlijsten in de psychische zorg zijn GroenLinks-kamerlid Lisa Westerveld al jaren een doorn in het oog. Aan de lopende band krijgt ze mailtjes van mensen die hulp nodig hebben maar het niet krijgen. ,,Daardoor worden de problemen alleen maar erger. Bij jongeren met een groot psychologisch trauma is heel vaak seksueel geweld de oorzaak. Dat zien we meestal niet meteen, omdat ze behandeld worden voor bijvoorbeeld een eetstoornis. Als er doorgevraagd wordt, blijkt dat seksueel geweld de reden voor het trauma is. lk denk dat dit een enorm onderschat probleem is.”

      Westerveld pleit voor een expertisecentrum waar kennis over dit onderwerp wordt gebundeld. Ter vergelijking noemt ze het nationaal kinderoncologisch centrum in Utrecht. ,,We moeten investeren in professionals die zich met seksueel geweld en misbruik bezighouden. Het zou ook helpen als we er eerder bij zijn; mensen moeten dit kunnen bespreken. Daarom moeten we goede kennis bundelen in zo’n expertisecentrum.’’

      Bij jongeren met een groot psycholo­gisch trauma is heel vaak seksueel geweld de oorzaak. Dat zien we meestal niet meteen
      GroenLinks-kamerlid Lisa Westerveld

      Bron: bndestem.nl

      #258062
      Mark
      Moderator
      Topic starter

        Slachtoffers van misbruik wachten soms jarenlang op hulp: ‘Ik kreeg allerlei diagnoses’

        Slachtoffers van seksueel misbruik en geweld hebben grote moeite met het vinden en krijgen van adequate hulpverlening. Wanneer zij – soms pas na vele jaren – de moed gevonden hebben om hulp te zoeken voor hun problemen, komen ze eerst maandenlang op een wachtlijst te staan.

        Als ze dan eenmaal aan de beurt zijn, voelen ze zich vaak niet goed gehoord. Ze krijgen een diagnose, maar er wordt niet doorgevraagd naar wat daar aan ten grondslag zou kunnen liggen. En juist dat doorvragen, uitnodigen en open zijn is voor slachtoffers van seksueel misbruik van groot belang.

        Tweede Kamerlid Lisa Westerveld (GroenLinks) pleit voor meer specialistische kennis over hoe zaken als seksueel misbruik en trauma bij slachtoffers aangepakt moet worden: “Ik pleit voor veel meer expertise en deskundigheid op die gebieden.”

        Geen wachtlijst
        Die expertise hebben ze al in huis bij de maatschappelijke organisatie de Blauwe Maan in Tilburg. Hier kunnen slachtoffers zonder indicatie of verwijzing terecht. Daarnaast werken ze niet met een wachtlijst. “Op andere plaatsen in Nederland zijn cliënten aangewezen op reguliere hulpverlening”, zegt Karin van Gerven van Blauwe Maan. “Daar wordt natuurlijk geweldig hulp verleend, maar slachtoffers vinden het vaak lastig om een hulpvraag te stellen en worden dan niet goed gehoord in hun problematiek.”

        Blauwe Maan hoopt landelijk uit te kunnen breiden om, in samenwerking met het Centrum Seksueel Geweld, nog veel meer slachtoffers in het hele land te kunnen helpen.

        Psychische problemen door seksueel misbruik
        Ervaringsdeskundige Teun van de Burgt werkt bij Blauwe Maan. Teun heeft seksueel misbruik meegemaakt op 15-jarige leeftijd. Hij vertelt kort wat hem is overkomen. “Er was een elektricien uit het dorp naast ons bij mijn ouders aan het werk. Tegen mij vertelde hij dat hij terug ging naar huis om nog wat boterhammen te smeren en ik ging toen met hem mee naar huis.” Vervolgens ging de deur op slot en deed deze man de gordijnen dicht. “Daar vond het toen plaats.”

        Teun heeft hier uiteindelijk 11 jaar mee rondgelopen. “Ik heb na het misbruik veel psychische problemen gehad, maar ik heb nooit aan mezelf toe kunnen geven dat ik dit had meegemaakt. Ik vond het makkelijker om te zeggen dat het mijn eigen schuld was.”

        Toch ging Teun uiteindelijk op zoek naar hulp, maar niet specifiek voor het verwerken van het seksueel misbruik. De ervaringsdeskundige laat weten dat het lang duurde voordat specialisten bij de oorzaak van zijn psychische problemen kwamen. “Ik kreeg allerlei diagnoses, zoals bijvoorbeeld ADHD. Dat was wel heel moeilijk, want voor het seksueel misbruik had ik specifieke hulp moeten hebben en omdat de kern van het probleem niet werd aangepakt gleed ik steeds verder weg.”

        ‘Laagdrempeligheid heel belangrijk’
        Bij de Blauwe Maan merkt Teun als medewerker dat de laagdrempeligheid heel belangrijk is. “Je praat sowieso niet zo makkelijk over dit soort onderwerpen. En als je die specialistische hulp niet krijgt, blijf je dingen op jezelf betrekken. Schuldgevoel en schaamte zijn grote issues van mensen die seksueel misbruik meemaken.”

        Volgens Teun zouden er veel meer plekken zoals deze de Blauwe Maan moeten komen. “Als ik eerder specialistische hulp had gehad, dan zou ik niet 11 jaar lang bergafwaarts zijn gegaan.”

        Bron: hartvannederland.nl

      2 berichten aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)
      • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.
      gasten online: 27 ▪︎ leden online: 1
      Peter76
      FORUM STATISTIEKEN
      topics: 3.768, reacties: 21.162, leden: 2.814