Slachtoffers seksueel misbruik getuigen massaal: “Gestraft voor iets wat ik nooit mocht ondergaan” (België)

Forum Lotgenoten Seksueel Geweld Achtergrond & Informatie Opinie & actualiteit Slachtoffers seksueel misbruik getuigen massaal: “Gestraft voor iets wat ik nooit mocht ondergaan” (België)

 • Dit onderwerp bevat 0 reacties, 1 deelnemer, en is laatst geüpdatet op 20/12/2020 om 20:46 door Luka.
1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
 • Auteur
  Reacties
 • #256047
  Luka
  Moderator

   Roger Vangheluwe kwam afgelopen woensdag weer in het nieuws, toen hij op een confrontatie met een van zijn vermoedelijke slachtoffers alles ontkende. “Dit is een fantast”, verklaarde Vangheluwes advocaat over het slachtoffer. “Hij is gesprongen op een golf van beschuldigingen die voor vogels van divers pluimage blijkbaar nogal aantrekkelijk is geweest.”

   De uitspraken bleven niet onder de radar. Onder meer presentator Chris Dusauchoit en N-VA-politica Valerie Van Peel kwamen de afgelopen dagen naar buiten als slachtoffer van seksueel misbruik. Het Radio 1-programma “Hautekiet” ging door op het onderwerp en kreeg massaal veel reacties binnen van slachtoffers. Het geplande halfuur over het onderwerp werd daardoor al snel een volledig uur.

   “Altijd vooruitgekeken, nooit achteruit”
   Tony is een zestiger en praatte pas vorige week voor het eerst over het seksueel misbruik waar hij meer dan vijftig jaar geleden het slachtoffer van was. “De schaamte heeft mij tegengehouden. Ik ben gestraft voor iets wat ik nooit had mogen ondergaan.”

   “Heel je leven wordt van je afgenomen. Ik heb me altijd op mijn werk gestort. Altijd vooruitgekeken, nooit achteruit. Ik had weinig sociale contacten of vrienden. En dan word je zestig. Je stopt met werken en kijkt achterom. Daar staat plots de Mount Everest, emotioneel gezien. Liefde is iets wat ik niet ken. Ik heb daar al heel mijn leven schrik van.”

   “Speelt mee in elke beslissing die ik neem”
   Een andere 67-jarige man – die anoniem wil blijven – heeft ook lang gezwegen over wat hem is overkomen. Pas in 2001, naar aanleiding van de zaak-Dutroux, praatte hij over wat hem in zijn tienerjaren is overkomen. “De enige tegen wie ik het heb gezegd, is mijn zus. Aan haar heb ik gevraagd om het tegen mijn broer te zeggen, want dat durfde ik niet. Gelukkig heb ik een goede familie, die er goed op heeft gereageerd.”

   “Tot op vandaag speelt dit mee in elke beslissing die ik neem. Ik heb enkele relaties gehad, maar dat is iets wat voor mij heel moeilijk blijkt. Het loopt steeds fataal af. En daar zit je dan, alleen.”

   “Zeer angstige puberteit, altijd bang”
   An getuigt ook in het programma over feiten van vijftig jaar geleden. “Ik heb een zeer angstige puberteit gehad. Ik kon maar moeilijk omgaan met jongens, ik was altijd bang”, zegt ze emotioneel.

   “Ik heb het op mijn 23e proberen te vertellen aan mijn moeder. De dader was toen al overleden en van de doden mocht er niets dan goeds worden gezegd. Daardoor heb ik altijd alles voor mij gehouden. Het is pas toen de verhalen uit de Kerk naar buitenkwamen dat ik er over ben beginnen te praten. Toen merkte ik dat er nog mensen in mijn omgeving waren die zoiets hebben meegemaakt en het ook nooit durfden te vertellen.”

   “Ik weet de naam van de dader niet meer”
   Tom is zo’n veertien jaar geleden slachtoffer geworden van seksueel misbruik. “Behalve aan mijn levenspartner heb ik het nooit aan iemand gezegd. Ik zag er het nut niet van in om er mensen mee lastig te vallen, om het zo te zeggen. Ik weet de naam van de dader zelfs niet meer, hoewel het ging om mijn schaakleraar, waar ik dus wel geregeld naartoe ging. Ik heb niet het gevoel dat het mijn leven heeft beïnvloed.”

   “Ben hem gaan confronteren”
   Een andere man – die ook anoniem wenst te blijven – is veertien jaar lang misbruikt door de man van een leerkracht van een lagere school. “Later ben ik er naartoe gegaan om de man te confronteren”, zegt hij. “Hij wist niet wat er gebeurde, zakte ineen en schaamde zich. Zijn vrouw wist er niets van en hij had niet verwacht mij ooit nog terug te zien. Al is het iets wat ik de rest van mijn leven zal moeten meedragen.”

   “Het valt niet te verwerken”
   Grace werd vanaf haar 7e misbruikt. Pas op haar 29e kon ze er over praten. “Ik had een zelfmoordpoging ondernomen en toen besefte ik dat ik mijn leven in handen moest nemen. Ik heb het contact met mijn dader – die zich in de familie bevond – verbroken.”

   “De woorden van de advocaat van Vangheluwe waren confronterend voor mij, omdat ze bijna letterlijk dezelfde waren als wat mijn dader zei. Ik was gek, ziek en nam medicatie, klonk het. Ik doe mijn best om het een plaats te geven, maar het is iets wat niet te verwerken valt.”

   Wie wil praten over seksueel misbruik kan altijd terecht bij 1712, een nummer voor vragen bij geweld.

   Bron: VRT NWS >>

  1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
  • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.
  gasten online: 11 ▪︎ leden online: 0
  No users are currently active
  FORUM STATISTIEKEN
  topics: 3.677, reacties: 20.336, leden: 2.599