Slachtofferhulp Nederland

  • Dit onderwerp bevat 5 reacties, 4 deelnemers, en is laatst geüpdatet op 16/04/2022 om 21:12 door Luka.
6 berichten aan het bekijken - 1 tot 6 (van in totaal 6)
  • Auteur
    Reacties
  • #218153
    LSG
    Beheer
    Topic starter

      slachtofferhulp.nl

      Slachtofferhulp Nederland helpt o.a. na seksueel misbruik of seksueel geweld. Seksueel misbruik kan plaatsvinden in uw gezin, binnen de familie of vriendenkring, in een jeugdinstelling, of op een sportclub. Seksueel misbruik roept veel verschillende emoties op. U voelt zich misschien schuldig, u schaamt zich of durft er niet over te praten, waardoor het misbruik lange tijd kan voortbestaan. Gevoelens van woede en loyaliteit kunnen naast elkaar bestaan. Vaak bent u ook slachtoffer van geweld, vernedering en machtsmisbruik.

      Misschien heeft u vragen als:

      • Hoe zorg ik dat het seksueel misbruik stopt?
      • Waar kan ik terecht voor hulp?
      • Wat gebeurt er als ik aangifte doe?

      Wij helpen u antwoord te vinden op deze en andere vragen.

      Slachtofferhulp Nederland heeft ook een forum voor slachtoffers van seksueel geweld.

      #216578
      Stefan
      Lid LSG

        Ik heb een korte uitlegvideo gemaakt over Slachtofferhulp en wat ze voor mij hebben kunnen doen.

        #218154
        LSG
        Beheer
        Topic starter
          #221046
          Mark
          Moderator

            Online-hulp erg effectief: ‘Misschien had ik eerder over misbruik gepraat’

            Stel je hebt iets verschrikkelijks meegemaakt, maar erover praten durf je niet. Wat doe je dan? Sinds gisteren biedt Slachofferhulp een nieuw online-platform aan. Slachtoffers kunnen hier onder meer terecht voor ervaringsverhalen en zelfhulptools. Een goede stap, denkt psycholoog Matthijs Blankers.

            “Met online-hulpverlening spreek je een groep aan die anders lang niet altijd de stap zou hebben genomen naar de reguliere hulpverlening”, zegt Matthijs Blankers, die voor het Trimbos-instituut onderzoek doet naar eHealth. “Bij gevoelige kwesties, zoals een verslaving of trauma’s, kan online-hulpverlening erg effectief zijn. Zo’n manier van hulpverlening biedt anonimiteit en discretie. Veel mensen vinden het lastig om met gevoelige onderwerpen naar buiten te treden.”

            Agressieve man
            Dat is ook de ervaring van Anja Zandbergen (51). Vanaf haar 7de werd ze misbruikt door haar biologische vader en later ook door haar pleegvader. Op haar 20ste durfde ze aangifte van haar pleegvader te doen.

            Maar praten over wat haar echte vader haar had aangedaan, ging pas na zijn dood, vertelt ze. “Drie jaar geleden, op mijn 48ste, heb ik er voor het eerst mijn mond over opengetrokken. Ik was ontzettend bang voor hem; het was een agressieve man en hij bedreigde me.”

            Erg effectief
            Uit onderzoek blijkt dat online-hulp erg effectief kan zijn. De meeste online-interventies richten zich op angst, verslaving en stemmingsstoornissen, zoals depressies, omdat dit de meest voorkomende ziektebeelden zijn. “De effectiviteit van de hulp hangt af van de intensiteit en of er een hulpverlener bij betrokken is”, legt psycholoog Blankers uit. “Van online-therapie bij depressies waarbij ook een therapeut betrokken is, weten we bijvoorbeeld dat die net zo effectief is als groepstherapie.”

            Het voordeel van online-therapie zónder therapeut is dat je er een veel grotere groep mensen mee aanspreekt, omdat er geen limiet is aan het aantal mensen dat toegelaten kan worden. En ook door dit soort therapie verminderen de klachten, in tegenstelling tot wanneer er niets wordt gedaan.

            Niet alleen
            Dat is dan ook precies het doel van Slachtofferhulp: een grotere groep mensen helpen. In 2017 hielpen ze bijna 200.000 slachtoffers van allerlei delicten, van fietsendiefstal tot moord, maar jaarlijks zijn het er bijna 4 miljoen. Samen met de slachtoffers is er nu gekeken naar wat de behoeften zijn, legt projectleider Evy Khouw uit.

            “Al die behoeften hebben we in kaart gebracht en getest op de slachtoffers: slaan we de juiste toon aan? Voel je je aangesproken? De ervaringsverhalen van anderen bleken bijvoorbeeld erg belangrijk. Slachtoffers herkennen zich erin en worden zich bewust van hun situatie. Ze voelen hierdoor: ik ben niet alleen.”

            Maar een van de allerbelangrijkste behoeften van de slachtoffers is volgens Khouw dat het platform anoniem is en erg toegankelijk. “Je kunt bijvoorbeeld anoniem chatten met een hulpverlener. Vooral voor slachtoffers van seksueel misbruik voelt het heel veilig dat dit anoniem kan.”

            Misbruikverleden
            Of Anja ook eerder over haar misbruikverleden was gaan praten, als het platform er toen al was geweest? “Poeh, dat is moeilijk te zeggen”, verzucht ze. “Ik denk dat niemand me had kunnen bewegen te praten, maar als het anoniem was geweest, had ik het heel misschien wel gedurfd.”

            Anja hoopt in elk geval dat het platform andere slachtoffers tot praten kan bewegen. “Sinds mijn vader dood is en ik ben gaan praten, ben ik compleet veranderd. Het is natuurlijk een enorm cliché, maar praten werkt echt bevrijdend. Aan andere slachtoffers wil ik daarom zeggen: alsjeblieft, zoek hulp. Het is zo fijn te ervaren dat je niet alleen bent.”

            Bron: RTL nieuws >>

            #225787
            Mark
            Moderator
              #271356
              Luka
              Moderator

                Nauwe samenwerking voor beter herstel voor slachtoffer én dader

                Reclassering Nederland, Slachtofferhulp Nederland en Perspectief Herstelbemiddeling gaan een strategische samenwerking aan op het gebied van herstelrecht en de bescherming van slachtoffers. Doel van de nauwere samenwerking is meer aandacht voor herstelrecht bij de organisaties, waar zowel daders als slachtoffers baat bij hebben.

                Rosa Jansen (bestuursvoorzitter Slachtofferhulp Nederland), Johan Bac (directeur Reclassering Nederland, ook namens reclasseringsorganisaties SVG Verslavingsreclassering GGZ en Leger des Heils Reclassering) en Nathalie de la Cousine (directeur Perspectief Herstelbemiddeling) ondertekenden een intentieverklaring om nauwer te gaan samenwerken. Het gezamenlijke doel van deze organisaties is: meer aandacht voor herstelrecht en wederzijds begrip voor de positie en ervaringen van zowel slachtoffers als daders.

                Dader en slachtoffer zijn verbonden
                De Reclassering, een organisatie die daders en verdachten helpt , die nauwer gaat samenwerken met Slachtofferhulp Nederland, een slachtofferorganisatie? Dat behoeft uitleg. Jansen licht toe: “De werelden van slachtoffers en daders liggen misschien wel dichter bij elkaar dan we denken. Door een ingrijpende gebeurtenis als een misdrijf of ongeluk zijn dader en slachtoffer met elkaar verbonden. Wij kunnen hen, door goed samen te werken, helpen in hun herstel. Zodat zij weer, ieder separaat, verder kunnen in hun leven.” Initiatiefnemer Johan Bac van de Reclassering vult aan: “Voorop staat dat we willen bijdragen aan ruimte voor herstel van alle betrokken, zodat zij en hun naasten weer verder kunnen. Vertrouwen tussen de drie organisaties is daarvoor van belang. Dat laten we hiermee zien.” Door de nauwere samenwerking krijgen medewerkers van Slachtofferhulp meer inzicht in wat de Reclassering en Perspectief Herstelbemiddeling kan betekenen. Ze raken bekend met het evenwicht tussen de positie van het slachtoffer en de verdachte.

                Herstel voor iedereen
                Jansen benadrukt het belang van ‘herstelgericht werken’ voor slachtoffers: “Slachtoffers kunnen er veel aan hebben om in contact te komen met de dader. Het helpt ze minder angstig te zijn of erkenning te krijgen voor de gevolgen die het delict heeft op hun leven.” De organisaties zijn ervan overtuigd dat alle partijen die bij een delict betrokken zijn (het slachtoffer en diens omgeving, de maatschappij, de dader en diens omgeving) meer baat hebben bij herstel van hun onderlinge relaties dan bij “slechts” een straf voor de dader. Perspectief Herstelbemiddeling kan dit contact met de ander bemiddelen en beide partijen daarbij helpen.

                Bemiddeling als optie
                De organisaties zijn er niet op uit om altijd en in alle gevallen volledige verzoening van de betrokkenen te bereiken of hun een totaaloplossing te bieden. Jansen: “Het is de taak van de medewerkers van Slachtofferhulp om slachtoffers en nabestaanden te wijzen op de mogelijkheid van herstelbemiddeling. Sommige slachtoffers en nabestaanden kunnen hier veel baat bij hebben, maar zij beslissen zelf of zij hier behoefte aan hebben.” Nathalie de la Cousine, directeur Perspectief Herstelbemiddeling, geeft aan: “‘Sorry’ is fijn en verzoening prachtig – maar vaak zijn deelnemers al tevreden als ze elkaar onder ogen hebben durven komen en hun verhaal hebben kunnen doen. Of blij dat ze antwoorden op vragen krijgen: ‘Waarom werd ík slachtoffer’. Ook heel praktisch: afspraken maken wat te doen als elkaar tegen komen.”

              6 berichten aan het bekijken - 1 tot 6 (van in totaal 6)
              • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.
              gasten online: 31 ▪︎ leden online: 8
              SisiAmalie, Lava, Ollybolly, Lyn, Paul1966, Mark, Moderator, Kaia
              FORUM STATISTIEKEN
              topics: 3.769, reacties: 21.168, leden: 2.814