Seks zonder instemming binnenkort mogelijk strafbaar door wet: ‘Voor verwerkingsproces heel belangrijk’

Forum Lotgenoten Seksueel Geweld Achtergrond & Informatie Opinie & actualiteit Seks zonder instemming binnenkort mogelijk strafbaar door wet: ‘Voor verwerkingsproces heel belangrijk’

 • Dit onderwerp bevat 0 reacties, 1 deelnemer, en is laatst geüpdatet op 30/06/2023 om 22:15 door Luka.
1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
 • Auteur
  Reacties
 • #277318
  Luka
  Moderator

   Als je seks met iemand hebt, moet je 100 procent zeker weten dat die ander het ook wil. Is dat niet het geval, dan is dat strafbaar. Zo luidt het wetsvoorstel waar woensdag over gedebatteerd is in de Tweede Kamer.

   Een nieuwe wet kan slachtoffers van seksueel geweld meer erkenning geven, aldus slachtoffers zelf. Woensdagmiddag zijn zij samen met Amnesty International naar Den Haag gegaan om aan de politiek nogmaals duidelijk te maken dat het anders kan, maar vooral ook anders moet.

   Erkenning
   Marcelle Bos is erbij in Den Haag. Ze werd op haar 20e verkracht en bevroor tijdens de gruwelijke daad. Omdat ze geen ‘stop’ of iets van die bewoordingen kon zeggen, kan er met de huidige wetgeving niks aan gedaan worden. Als slachtoffer sta je met lege handen.

   Ze is erg blij met het wetsvoorstel en steunt het wetsvoorstel dan ook van harte. Ze hoopt natuurlijk ook dat het door de Tweede en Eerste Kamers gaat komen. “Het gaat betekenen dat de een op de acht vrouwen die dit meemaakt, veel meer erkenning krijgt. De wet zegt dan: wat jou is overkomen, is verkrachting. En dat is voor je verwerkingsproces heel belangrijk.”

   Hoe uit te leggen?
   Ook Sandra is aanwezig, haar dochter werd seksueel misbruikt op haar veertiende, maar dat kon in een rechtszaak niet bewezen worden. “Wij kregen te horen dat dat niet ging omdat er geen geweld was gebruikt. Toen had ik zoiets van: hoe ga ik dit uitleggen aan mijn veertienjarige dochter dat het pas verkrachting is als er sprake is van geweld?” Ze hoopt eveneens dat de wet er snel gaat komen.

   Op 4 juli zal er over de wet, waarin dus wederzijdse instemming bij seks centraal komt te staan, worden gestemd. Ook seksuele intimidatie op straat en het stiekem afdoen van een condoom tijdens de seks (stealthing) worden in die wet meegenomen.

   Bron: Hart van Nederland >>

  1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
  • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.
  gasten online: 19 ▪︎ leden online: 6
  Meliah, Ollybolly, Moderator, Mark, Lotteeh, Peer
  FORUM STATISTIEKEN
  topics: 3.760, reacties: 21.129, leden: 2.799