Sara Kroos schrijft boek over ervaringen met seksueel misbruik: ‘Mijn stilte is giftig voor mezelf’

Forum Lotgenoten Seksueel Geweld Achtergrond & Informatie Opinie & actualiteit Sara Kroos schrijft boek over ervaringen met seksueel misbruik: ‘Mijn stilte is giftig voor mezelf’

 • Dit onderwerp bevat 0 reacties, 1 deelnemer, en is laatst geüpdatet op 17/11/2022 om 16:19 door Mark.
1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
 • Auteur
  Reacties
 • #275467
  Mark
  Moderator


   Cabaretier Sara Kroos heeft een boek geschreven over het seksueel misbruik waarmee ze zegt te zijn geconfronteerd in haar leven. Het niet eerder aangekondigde boek heet Rood is ja en verschijnt morgen al.

   Ze heeft ‘woorden gegeven’ aan ‘alles wat me de afgelopen jaren deed zwijgen’, schrijft ze op Twitter. ‘Hiermee naar buiten treden is de grootste tegenkracht die ik kan bieden aan het gif van een geheim, de angst en de schaamte.’

   Het seksueel misbruik deed zich voor in haar jeugd en in haar volwassen leven in een psychiatrische kliniek waar de cabaretier zich liet opnemen toen zij naar eigen zeggen ‘vastliep door haar stressvolle bestaan’. De dader was volgens Kroos een therapeut die haar moest helpen haar oude trauma’s over het misbruik in haar jeugd te verwerken. ‘In de jaren die volgden gaf ze alles om overeind te blijven, kreeg ze na een lange juridische weg erkenning van de pleger en de kliniek, en besloot ze uiteindelijk niet meer te zwijgen’, meldt uitgeverij Ambo Anthos in een verklaring.

   In haar theaterprogramma’s sprak Kroos wel vaker over zware persoonlijke thema’s, zoals depressie en seksueel misbruik. Met haar shows trok zij de afgelopen jaren doorlopend volle zalen. Kroos werd in 2019 voor haar voorstelling Verte bekroond met de Poelifinario, de prijs voor het meest indrukwekkende theaterprogramma van het jaar.

   ‘Ik schrijf dit boek om het systeem van en na misbruik bloot te leggen’, meldt Kroos. ‘Niet alleen omdat mijn stilte inmiddels giftig is voor mijzelf, maar ook omdat stilte, schaamte en het wegkijken van misbruik dat systeem juist in stand houden.’ Het boek heeft een nawoord Iva Bicanic, de directeur van het Landelijk Centrum Seksueel Geweld, en advocaat Richard Korver.

   Bron: ad.nl

  1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
  • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.
  gasten online: 13 ▪︎ leden online: 0
  No users are currently active
  FORUM STATISTIEKEN
  topics: 3.534, reacties: 19.586, leden: 2.405