Sara (32) werd als kind slachtoffer van seksueel geweld. nu helpt ze anderen

Forum Lotgenoten Seksueel Geweld Achtergrond & Informatie Opinie & actualiteit Sara (32) werd als kind slachtoffer van seksueel geweld. nu helpt ze anderen

  • Dit onderwerp bevat 0 reacties, 1 deelnemer, en is laatst geüpdatet op 19/09/2020 om 15:30 door Mark.
1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
  • Auteur
    Reacties
  • #253118
    Mark
    Moderator

      Sara Dekker werd op elfjarige leeftijd slachtoffer van seksueel geweld. Twintig jaar later vond ze de kracht om hulp te zoeken. Nu helpt ze anderen hun trauma’s te verwerken met haar nieuwe platform ‘The Phoenix Sisters’.

      “Ik wil dat men weet dat het niet je leven hoeft te beheersen”, vertelt ze.

      SEKSUEEL GEWELD
      Toen ze pas elf jaar oud was, werd Sara Dekker seksueel misbruikt door een familielid. Waar ze verwachtte dat de politie haar zou helpen na een traumatische ervaring, gebeurde juist het tegenovergestelde.

      “De politie had totaal geen inlevingsvermogen voor wat ik toen net had meegemaakt. Ze vroegen me gelijk of ik de gebeurtenis tot in detail kon beschrijven. Of ik dingen kon benoemen die ik alleen kon weten, als het daadwerkelijk was gebeurd”, vertelt Dekker.

      “Je bent op dat moment in survival-modus. Alsof je dan let op de kleur van een overhemd of een moedervlek. Daarbij: ik was een kind.”

      AANGIFTE
      Zonder die aanwijzingen was er geen bewijs en zou aangifte volgens de politie geen zin hebben. “Ze zeiden dat ik zijn leven overhoop zou halen voor niets, omdat ik geen bewijs had.”

      Van haar omgeving krijgt Dekker te horen dat de hulp bij de politie inmiddels niet verbeterd is. “Meiden die ook seksueel geweld hebben ervaren, worden nog steeds zo behandeld als ik twintig jaar geleden. Een agent zei een keer dat het meisje zelf maar wat instanties moest gaan googelen.”

      BESCHERMINGSDRANG
      Dekker is pas twintig jaar na haar traumatische ervaring hulp gaan zoeken. “Toen ik een dochter kreeg, merkte ik dat mijn gedrag veranderde. Als zij bij de oppas was geweest, checkte ik haar van boven tot onder of er niets met haar gebeurd was”, vertelt ze.

      “Sliep mijn dochter en lag ik in bed, dan kon ik haar in de andere kamer horen omdraaien. Mensen zeiden dat ik een lichte slaper was. Maar die hyperalertheid en beschermingsdrang waren trauma-responses.”

      WACHTTIJD
      De wachtlijst voor een intakegesprek met een psycholoog duurt minstens zeven maanden. Voordat het daadwerkelijke eerste gesprek plaatsvond, was Dekker alweer een paar weken verder.

      Dekker onderging EMDR-therapie, waarbij je een trauma eigenlijk opnieuw beleeft. In 25 sessies was ze ‘klaar’. Een recordtijd volgens haar psycholoog, die andere cliënten heeft die al drie jaar bij haar onder behandeling zijn.

      MINDSET
      “Ik ben van mening dat het verwerkingsproces begint bij de juiste mindset. Een psycholoog kan je tools geven om je trauma aan te pakken. Maar dat moet je uiteindelijk toch zélf doen.”

      En dat begint bij de bewustwording van die mindset. “In onze maatschappij zijn we gewend om alsmaar door te gaan. Tijd om stil te staan is er haast niet”, meent Dekker.

      “Door stil te staan bij wat je voelt en wat voor jou goed is, sta je meer open voor verandering en verwerking. Therapie werkt dan ook alleen als jij daar mentaal klaar voor bent.”

      PHOENIX SISTERS
      Om anderen te helpen met hun mindset heeft Dekker platform The Phoenix Sisters opgericht, samen met Hajar Akrari (22) die zelf ook seksueel geweld heeft meegemaakt.

      “Het liefst wil je dat alle instanties morgen veranderen of meer psychologen inhuren, maar dat is helaas niet de realiteit. Wij helpen ze om trauma’s vanuit zichzelf te verwerken in de maanden dat ze op de wachtlijst staan.”

      Dekker: “Ondanks dat slachtoffers er niets aan kunnen doen, schamen ze zich om wat hen overkomen is. We creëren daarom een veilige omgeving, waarin ze hun verhaal kunnen vertellen. Zo blijven ze in die wachttijd functioneren. En voorkom je dat slachtoffers zichzelf misschien iets aan doen.”

      HULP
      Wat The Phoenix Sisters voornamelijk doen, is informatie verschaffen. De dames zijn zelf geen psycholoog, maar werken met een aantal nauw samen, naar wie slachtoffers kunnen worden doorverwezen.

      Ze bieden workshops voor bijvoorbeeld scholen, maar ook politiebureaus en jeugdwerkers. Ouders krijgen voorlichting hoe ze eventuele incidenten kunnen herkennen en kinderen leren hoe ze met deze gevaren moeten omgaan.

      “Dat begint al bij simpele dingen als wat seksuele intimidatie is, wat consent is en hoe je moet omgaan met situaties waarin je je niet prettig voelt.”

      Jongens worden door de nieuwe organisatie ook niet vergeten. “Het nieuws gaat altijd over vrouwen, omtrent seksueel geweld. Zes op de tien meisjes ervaren voor hun achttiende een vorm van seksueel misbruik. Voor jongens is dat vier op de tien. Het is belangrijk dat jongens dezelfde hulp krijgen als meisjes.”

      Bron: linda.nl

    1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
    • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.
    gasten online: 28 ▪︎ leden online: 0
    No users are currently active
    FORUM STATISTIEKEN
    topics: 3.770, reacties: 21.179, leden: 2.823