Ruinerwold-kinderen seksueel misbruikt door vader

Forum Lotgenoten Seksueel Geweld Achtergrond & Informatie Opinie & actualiteit Ruinerwold-kinderen seksueel misbruikt door vader

 • Dit onderwerp bevat 8 reacties, 3 deelnemers, en is laatst geüpdatet op 10/10/2021 om 12:10 door mara.
9 berichten aan het bekijken - 1 tot 9 (van in totaal 9)
 • Auteur
  Reacties
 • #257995
  Luka
  Moderator

   Ruinerwold-kinderen seksueel misbruikt door vader: ‘Ik werd zijn vrouw toen mijn moeder overleed’

   In de documentaire ‘De Kinderen van Ruinerwold’ vertellen de vier oudste kinderen van Gerrit Jan van D. openhartig over de tijd dat ze opgesloten zaten op de boerderij bij hun vader.

   In 2019 wordt een ‘spookgezin’ in een boerderij in het Drentse Ruinerwold ontdekt als een van de kinderen wegloopt en alarm slaat. Twee van de vier oudste kinderen, Edino (28) en Mar Jan (30), vertrokken tien jaar geleden al uit het gezin en vertellen over het seksuele misbruik dat plaatsvond.

   RUINERWOLD
   Gerrit Jan gebruikte de lichamen van Edino en Mar Jan om de geest van hun moeder terug te laten keren. “Toen mijn moeder overleed, is er een periode geweest dat mijn eigen moeder via mij in deze wereld kwam. Later zijn dat ook andere geesten geweest. Het kon van alles zijn. Je wist van te voren ook niet wie kwam”, vertelt Edino.

   Mar Jan kon nooit raden welke geest in haar was gekomen, vertelt ze. “Op een gegeven moment kwam de geest van mijn moeder in mijn lichaam. Het is een hele rare ervaring.” Dit betekende ook dat Gerrit Jan zijn kind op dat moment behandelde alsof diegene zijn vrouw was.

   MOEDER
   “Dan zag hij mij als zijn vrouw”, vertelt Edino. “Ik was toen twaalf jaar. Aan het begin waren het periodes van een of twee uur, dus dan zat je op haar stoel. Op een gegeven moment werd het langer, totdat ze er een periode er niet meer uit ging.” Dan bleef Edino een paar weken lang zijn moeder.

   De andere kinderen moesten hun oudere broer op dat moment als hun eigen moeder zien. “Ik weet het niet zo heel goed meer”, vertelt Mar Jan over die periode. Ze geeft aan dat ze verder niet wil vertellen wat er destijds is gebeurd.


   Edino (28) is een van de kinderen die de geest van zijn moeder moest overnemen en daarmee ‘de vrouw’ werd van zijn vader.

   SEKSUEEL MISBRUIK
   “Je zit naast hem, je slaapt naast hem. Ik heb zelfs een keer in Meppel in de stad gelopen naast hem. Dan had ik vrouwenkleding aan”, vertelt Edino. “Ik weet nog dat ik dat heel lastig vond. Het was hartstikke raar. We liepen door de hoofdstraat gewoon.”

   Jessica Villerius vraagt Edino was het “ergste” was dat zijn vader hem liet doen. “Nou ja, hij behandelde ons gewoon echt als zijn vrouw. Dus ook als je met hem sliep en zo, was dat hetzelfde.” Als Villerius aan hem vraagt of hij hiermee ook doelt op seksuele handelingen, beaamt Edino dit.

   Bron: Linda >>

   #258273
   Mark
   Moderator

    Zullen meer kinderen vader Ruinerwold verlaten? ‘We kunnen alleen maar gissen en het beste hopen’, zegt advocate Corinne Jeekel

    De vier oudste kinderen praten over de rechtszaak en de ontmoeting met hun vijf jongere broer en zussen Beeld: Documentaire De Kinderen van Ruinerwold

    Advocate Corinne Jeekel van de vier oudste kinderen van Gerrit Jan van D. zegt dat haar cliënten veel steun hebben geput aan de vele reacties die zijn geuit op de vierdelige documentaire van Jessica Villerius.

    Dat maakte zij woensdagavond bekend tijdens een interview in het NPO tv-programma Op1, na afloop van de vierde en laatste aflevering van De Kinderen van Ruinerwold . Donderdag is een extra aflevering online te bekijken, terwijl de kinderen Israel en Edino die avond te gast zijn in De Vooravond op NPO 1.

    Één van de vijf jongste kinderen heeft gezin verlaten
    Aan het einde van de laatste aflevering was te lezen dat één van de vijf jongste kinderen inmiddels niet meer bij de vader woont. ,,Die heeft documentairemaakster Jessica Villerius zelf benaderd voor deze verklaring. Op eigen initiatief”, zegt Jeekel.

    De vier oudste kinderen maakten zich tijdens de strafzaak al zorgen om de hereniging van de vijf jongste met vader Gerrit Jan. ,,Dat één van die vijf kinderen de vader heeft verlaten, zie ik als een belangrijke ontwikkeling. Waar dit verder naar zal leiden? We kunnen alleen maar gissen en het beste hopen.”

    In de laatste aflevering van de documentairereeks De Kinderen van Ruinerwold die woensdagavond werd uitgezonden, was te zien hoe de vier oudste kinderen kijken naar de uitspraak van de rechtbank. Vader Gerrit Jan van D. werd niet vervolgd, omdat hij naar het oordeel van de rechtbank vanwege de gevolgen van een hersenbloeding niet in staat is om een eerlijk proces te krijgen.

    ‘Hoe het met ze gaat? Op en neer’
    Jeekel beaamt dat er massaal naar de documentairereeks is gekeken. ,,Er is ook veel steun geuit richting de vier oudste kinderen. Dat vinden ze fijn om te horen. Zij voelen zich daardoor gedragen. Ze hebben een heftige en indringende periode achter de rug, die in oktober 2019 begon. Hoe het nu met ze gaat? Op en neer.”

    De advocate zei dat de vier kinderen veel voor haar zijn gaan betekenen. ,,Het zijn welbespraakte mooie mensen, op alle fronten. Ze hebben hun verhaal in hun eigen tempo en hun eigen woorden naar buiten gebracht. Dankzij deze documentaire begrijpt iedereen waarom ze hiervoor hebben gekozen. In alle rust en in volledige anonimiteit. Dat is een heel goede keuze geweest.”

    ‘Ik heb blauw van het lachen met ze in de auto gezeten’
    Jeekel zegt dat ze soms blauw van het lachen met de vier in de auto zat. ,,Het zijn mensen met humor. Maar ik ben nu 26 jaar advocaat en houd wel professionele afstand.”

    De vier oudste van zijn negen kinderen riepen de rechtbank tijdens de pro-forma zitting op 18 februari op hun vader wel te vervolgen. Zij werden seksueel misbruikt door Van D., kregen lijfstraffen en werden gegijzeld. Dat is volgens hen begonnen vanaf de geboorte van de oudste zoon in 1989 en duurde tot 14 oktober 2019, de dag van de inval in de boerderij.

    Van D. werd onder meer verdacht van jarenlange vrijheidsberoving van zes van zijn negen kinderen. Zij zouden tegen hun wil zijn vastgehouden op een afgelegen boerderij in Ruinerwold. De zaak kwam in oktober 2019 aan het licht, nadat een van de kinderen alarm had geslagen.

    Bron: dvhn.nl

    #258552
    Mark
    Moderator

     Slot Ruinerwold-docu: ‘Ik heb de afgelopen tien jaar met een masker op geleefd’


     Israel, Mar Jan en Edino, drie van de vier oudste kinderen van Van D. (Rechten: eigen foto)Israel, Mar Jan en Edino, drie van de vier oudste kinderen van Van D. (Rechten: eigen foto)

     “Eigenlijk heb ik altijd maar één ding gewild en dat is gewoon normaal zijn.” Mar Jan is zichtbaar geëmotioneerd als ze het zich realiseert. Het is maart 2021. Het bizarre verhaal over het gezin waaruit ze komt, is inmiddels bijna anderhalf jaar bekend. “Ik ben een beetje leeg en op zoek naar rust. Ik kan nu aan mijn eigen leven gaan bouwen. Die rust heb ik ook, nu het geheim weg is.”

     Noch zij, noch haar broers Shin en Edino, die het inmiddels wereldberoemde gezin in 2008, 2009 en 2010 verlieten, hadden er voor oktober 2019 met anderen over gepraat. Geen van hun vrienden kende hun hele verhaal. Edino: “Ik denk dat ik de afgelopen tien jaar grotendeels met een masker op heb geleefd.”

     In een extra online-aflevering van de documentaire De kinderen van Ruinerwold van Jessica Villerius vertellen de oudste kinderen hoe en wanneer zij zijn weggelopen in de periode voordat het gezin naar Ruinerwold verhuisde in 2010. In het gezin onderwierp godsdienstwaanzinnige Gerrit Jan van D. zijn negen kinderen aan zijn strenge regime, waarin de angst regeerde en waar vrijheidsberoving, geweld en seksueel misbruik aan de orde van de dag waren. In de ogen van de oudste vier tenminste. De jongeren staan, op één na, nog steeds achter hun vader.

     ‘Niemand wist wat er echt aan de hand was’
     Behalve hun verleden hebben de oudste drie kinderen nog een ding gemeen: sinds hun vertrek bij hun vader, broertjes en zusjes – hun moeder overleed al in 2004 – hadden ze tot oktober 2019 nooit aan iemand hun hele verhaal verteld. Dat veranderde toen Israel wegliep uit de Ruinerwoldboerderij, hulp zocht en de jongere broer en zusjes met vader Van D. werden gevonden.

     Edino: “Iedereen in mijn omgeving was verbaasd toen dit naar buiten kwam. ‘Huh, jij?’ ‘Hoe dan?’ Ze hadden het nooit verwacht. “Ik heb in het verleden verteld dat mijn vader was vertrokken naar een klooster in Oostenrijk. Later heb ik wel verteld dat ik zelf vertrokken ben, omdat de situatie niet langer houdbaar was, maar niemand in mijn omgeving wist wat er echt aan de hand was.”

     ‘Je kunt niet doen alsof het niet gebeurd is’
     Mar Jan (30) is in 2008 de eerste die het gezin verlaat. “Sinds mijn moeder overleden was, ben ik vrijwel constant afgezonderd geweest van de rest van de familie. Ik maakte er geen deel van uit. Ik zat als het ware mijn tijd uit. Ik zat in een kamer met niks en dacht: wat doe ik hier nog?”

     Ze is 18 als ze vertrekt. “De eerste weken was het overleven. Ik was geen kind meer, maar ik wist ook niet goed waar ik moest aankloppen voor hulp.” Toch komt ze goed terecht, maar ze heeft ook nog steeds last van alles wat haar overkomen is, zegt ze. “Niemand wil constant met het verleden bezig zijn, maar ik kan niet doen alsof het niet gebeurd is.”


     Gerrit Jan van D. met zijn oudste vier kinderen in de jaren ’90 (Rechten: BNNVARA/De kinderen van Ruinerwold)

     “We hebben alle drie last van dingen waar we nu nog steeds mee dealen, al lijkt dat voor veel mensen niet zo, omdat we gewoon meedraaien in de samenleving”, vervolgt Mar Jan. “Er zijn dingen waar we tegenaan lopen en waardoor we achterlopen op mensen van onze eigen leeftijd. Dat zie ik met de jongeren nu ook. Ik heb me er nu bij neergelegd, maar zeker tot ver na mijn twintigste heb ik het gevoel gehad dat andere mensen meer kansen kregen, waardoor ze dingen konden doen die ik niet kon.”

     “Ik kon pas later aan een opleiding beginnen. Dat had met geld te maken; ik had geen vangnet. Het kost dan voor je gevoel meer moeite om ergens te komen waar anderen al vanzelfsprekend zijn. Ik had bijvoorbeeld al veel meer werkervaring kunnen hebben. En nu zit ik ook alweer anderhalf jaar werkloos thuis, want je kunt er niet bij werken als je zoveel te verwerken hebt.”

     Slaapzak in de bosjes
     Een jaar na haar verlaat broer Shin (31) het gezin. Hij is depressief, omdat hij van zijn vader niks anders mag doen dan werken en slapen. Hij woont dan met onder andere klusjesman Josef B. en zijn broer Edino in een loods in Meppel, die ook gebruikt wordt als werkplaats. Vader Van D. belooft steeds dat er betere tijden aanbreken, maar langzaam dringt de werkelijkheid tot Shin door. “Opeens besefte ik: over twintig jaar zit ik hier nog steeds hetzelfde te doen, dan kan ik beter weggaan.”

     Ineens was ik van alles verlost. Ik kreeg het ultieme vrijheidsgevoel. ”
     Oudste zoon Shin

     Ondanks de angst dat zijn vader hem zal vinden, vertrekt hij op een avond met een rugzak met wat kleding erin en wat geld dat hij uit de portemonnee van Josef steelt. “Eerst had ik nog wel in mijn achterhoofd dat mijn vader misschien gelijk had. Dat hij toch de Messias was en ik alles kapotmaakte door weg te gaan.”

     Hij zet toch door en loopt die nacht van Meppel naar Zwolle, waar hij op een bankje slaapt en ‘s ochtends een trein naar Utrecht pakt. Daar zwerft hij een half jaar rond. “Ik had me nog nooit zo vrij gevoeld. Ik sliep eerst met mijn slaapzak in de bosjes, ik had een radio en was superblij. Ineens was ik van alles verlost. Ik kreeg het ultieme vrijheidsgevoel. Dat heb ik daarna nooit meer zo gehad.”

     Via een vriendin, die hij leert kennen als hij in een daklozenopvang belandt, krijgt hij uiteindelijk een kamer en ook vindt hij werk. “Ik ben nu tien jaar weg en ik heb geen baan meer en geen opleiding afgemaakt die ik leuk vond. En nu pas begin ik me af te vragen wat ik wil gaan doen.” Shin heeft al zeven jaar therapie vanwege zijn terugkerende depressies als gevolg van de ellende uit zijn verleden. Het vaakst van allemaal werd hij het slachtoffer van geweld en vernedering. Hij woonde als tiener onder meer een tijd lang in een hondenhok.

     Foute keuzes
     In 2010, voor het gezin naar Ruinerwold verhuist, vlucht ook Edino (28). “Ik was in paniek. Josef was boodschappen aan het doen en ik dacht: dit is mijn enige kans. Ik heb een tas gepakt en ben weggerend.” Hij gaat eerst naar zijn zus, met wie hij via Hyves stiekem contact heeft gezocht en woont daarna een paar weken bij broer Shin. Uiteindelijk vraagt hij studiefinanciering aan en verhuist hij voor een studie in Groningen naar Baflo.

     “Ik wist dat ik de huur kon betalen, maar mijn schoolgeld lukte niet en ik reisde elke dag zwart met de trein. Als ik nu de muziek hoor waar ik toen veel naar luisterde, ben ik weer terug in die trein met dat eenzame gevoel. Ik had me in de schulden gewerkt, omdat ik niet geleerd had met geld om te gaan en ik had ineens ontzettend veel vrijheid, waardoor ik redelijk wat foute keuzes heb gemaakt.”

     Terug naar Ruinerwold
     Na flink wat omzwervingen belandt hij in Zwolle. Door de jaren heen gaat hij regelmatig naar Ruinerwold. “Ik ben heel vaak langs de boerderij gereden en heb vaak op afstand op een bankje gezeten met een verrekijker, die ik er speciaal voor had gekocht. Dan ging ik zitten kijken. Eerst was ik heel bang dat ik gespot zou worden, maar later dacht ik: nou dan zien ze me maar…”


     In deze boerderij in Ruinerwold woonde het gezin van Gerrit Jan van D. (Rechten: RTV Drenthe/Fred van Os)

     Edino lijkt vrolijk en gelukkig, maar hij heeft net als Shin ook last van depressieve gevoelens. Shin tegen hem: “Jij bent heel sociaal, je hebt heel veel mensen om je heen verzameld en je onderhoudt de contacten ook. Soms denk ik, waar haal je de energie vandaan? Maar doordat je met je omgeving bezig bent, vergeet je je eigen problemen. Ik heb minder mensen om me heen verzameld en trek me automatisch meer terug. Dan komen die gevoelens meer naar boven. Bij jou zit het wat dieper.”

     Nieuwe vrijheid
     Edino erkent dat. “Maar vanuit onze opvoeding in ons geleerd dat zelfmedelijden hebben fout is. Als ik denk aan waar ik de meeste straf voor heb gehad, is het voor mezelf zielig vinden. Met veel dingen ben ik wel gelukkig hoor. Als ik kijk wat mij de afgelopen zeven jaar gered heeft, dan zijn het mijn kinderen. Door hen heb ik al die jaren niet kunnen terugvallen.”

     “Ik denk dat, nu het eindelijk allemaal openbaar is, de weg vrij is om te kijken wie we zijn en wat we willen”, besluit Shin. “We zaten tot nu toe op een plek die gecreëerd was, omdat het leven zo is gegaan. Nu hebben we de kans om te zeggen: ‘Dit willen we en we zijn vrij om dat te gaan doen.”

     Bron: rtvdrenthe.nl

     #258553
     Mark
     Moderator

      Slot Ruinerwold-docu: ‘Ik heb de afgelopen tien jaar met een masker op geleefd’


      Israel, Mar Jan en Edino, drie van de vier oudste kinderen van Van D. (Rechten: eigen foto)Israel, Mar Jan en Edino, drie van de vier oudste kinderen van Van D. (Rechten: eigen foto)

      “Eigenlijk heb ik altijd maar één ding gewild en dat is gewoon normaal zijn.” Mar Jan is zichtbaar geëmotioneerd als ze het zich realiseert. Het is maart 2021. Het bizarre verhaal over het gezin waaruit ze komt, is inmiddels bijna anderhalf jaar bekend. “Ik ben een beetje leeg en op zoek naar rust. Ik kan nu aan mijn eigen leven gaan bouwen. Die rust heb ik ook, nu het geheim weg is.”

      Noch zij, noch haar broers Shin en Edino, die het inmiddels wereldberoemde gezin in 2008, 2009 en 2010 verlieten, hadden er voor oktober 2019 met anderen over gepraat. Geen van hun vrienden kende hun hele verhaal. Edino: “Ik denk dat ik de afgelopen tien jaar grotendeels met een masker op heb geleefd.”

      In een extra online-aflevering van de documentaire De kinderen van Ruinerwold van Jessica Villerius vertellen de oudste kinderen hoe en wanneer zij zijn weggelopen in de periode voordat het gezin naar Ruinerwold verhuisde in 2010. In het gezin onderwierp godsdienstwaanzinnige Gerrit Jan van D. zijn negen kinderen aan zijn strenge regime, waarin de angst regeerde en waar vrijheidsberoving, geweld en seksueel misbruik aan de orde van de dag waren. In de ogen van de oudste vier tenminste. De jongeren staan, op één na, nog steeds achter hun vader.

      ‘Niemand wist wat er echt aan de hand was’
      Behalve hun verleden hebben de oudste drie kinderen nog een ding gemeen: sinds hun vertrek bij hun vader, broertjes en zusjes – hun moeder overleed al in 2004 – hadden ze tot oktober 2019 nooit aan iemand hun hele verhaal verteld. Dat veranderde toen Israel wegliep uit de Ruinerwoldboerderij, hulp zocht en de jongere broer en zusjes met vader Van D. werden gevonden.

      Edino: “Iedereen in mijn omgeving was verbaasd toen dit naar buiten kwam. ‘Huh, jij?’ ‘Hoe dan?’ Ze hadden het nooit verwacht. “Ik heb in het verleden verteld dat mijn vader was vertrokken naar een klooster in Oostenrijk. Later heb ik wel verteld dat ik zelf vertrokken ben, omdat de situatie niet langer houdbaar was, maar niemand in mijn omgeving wist wat er echt aan de hand was.”

      ‘Je kunt niet doen alsof het niet gebeurd is’
      Mar Jan (30) is in 2008 de eerste die het gezin verlaat. “Sinds mijn moeder overleden was, ben ik vrijwel constant afgezonderd geweest van de rest van de familie. Ik maakte er geen deel van uit. Ik zat als het ware mijn tijd uit. Ik zat in een kamer met niks en dacht: wat doe ik hier nog?”

      Ze is 18 als ze vertrekt. “De eerste weken was het overleven. Ik was geen kind meer, maar ik wist ook niet goed waar ik moest aankloppen voor hulp.” Toch komt ze goed terecht, maar ze heeft ook nog steeds last van alles wat haar overkomen is, zegt ze. “Niemand wil constant met het verleden bezig zijn, maar ik kan niet doen alsof het niet gebeurd is.”


      Gerrit Jan van D. met zijn oudste vier kinderen in de jaren ’90 (Rechten: BNNVARA/De kinderen van Ruinerwold)

      “We hebben alle drie last van dingen waar we nu nog steeds mee dealen, al lijkt dat voor veel mensen niet zo, omdat we gewoon meedraaien in de samenleving”, vervolgt Mar Jan. “Er zijn dingen waar we tegenaan lopen en waardoor we achterlopen op mensen van onze eigen leeftijd. Dat zie ik met de jongeren nu ook. Ik heb me er nu bij neergelegd, maar zeker tot ver na mijn twintigste heb ik het gevoel gehad dat andere mensen meer kansen kregen, waardoor ze dingen konden doen die ik niet kon.”

      “Ik kon pas later aan een opleiding beginnen. Dat had met geld te maken; ik had geen vangnet. Het kost dan voor je gevoel meer moeite om ergens te komen waar anderen al vanzelfsprekend zijn. Ik had bijvoorbeeld al veel meer werkervaring kunnen hebben. En nu zit ik ook alweer anderhalf jaar werkloos thuis, want je kunt er niet bij werken als je zoveel te verwerken hebt.”

      Slaapzak in de bosjes
      Een jaar na haar verlaat broer Shin (31) het gezin. Hij is depressief, omdat hij van zijn vader niks anders mag doen dan werken en slapen. Hij woont dan met onder andere klusjesman Josef B. en zijn broer Edino in een loods in Meppel, die ook gebruikt wordt als werkplaats. Vader Van D. belooft steeds dat er betere tijden aanbreken, maar langzaam dringt de werkelijkheid tot Shin door. “Opeens besefte ik: over twintig jaar zit ik hier nog steeds hetzelfde te doen, dan kan ik beter weggaan.”

      Ineens was ik van alles verlost. Ik kreeg het ultieme vrijheidsgevoel. ”
      Oudste zoon Shin

      Ondanks de angst dat zijn vader hem zal vinden, vertrekt hij op een avond met een rugzak met wat kleding erin en wat geld dat hij uit de portemonnee van Josef steelt. “Eerst had ik nog wel in mijn achterhoofd dat mijn vader misschien gelijk had. Dat hij toch de Messias was en ik alles kapotmaakte door weg te gaan.”

      Hij zet toch door en loopt die nacht van Meppel naar Zwolle, waar hij op een bankje slaapt en ‘s ochtends een trein naar Utrecht pakt. Daar zwerft hij een half jaar rond. “Ik had me nog nooit zo vrij gevoeld. Ik sliep eerst met mijn slaapzak in de bosjes, ik had een radio en was superblij. Ineens was ik van alles verlost. Ik kreeg het ultieme vrijheidsgevoel. Dat heb ik daarna nooit meer zo gehad.”

      Via een vriendin, die hij leert kennen als hij in een daklozenopvang belandt, krijgt hij uiteindelijk een kamer en ook vindt hij werk. “Ik ben nu tien jaar weg en ik heb geen baan meer en geen opleiding afgemaakt die ik leuk vond. En nu pas begin ik me af te vragen wat ik wil gaan doen.” Shin heeft al zeven jaar therapie vanwege zijn terugkerende depressies als gevolg van de ellende uit zijn verleden. Het vaakst van allemaal werd hij het slachtoffer van geweld en vernedering. Hij woonde als tiener onder meer een tijd lang in een hondenhok.

      Foute keuzes
      In 2010, voor het gezin naar Ruinerwold verhuist, vlucht ook Edino (28). “Ik was in paniek. Josef was boodschappen aan het doen en ik dacht: dit is mijn enige kans. Ik heb een tas gepakt en ben weggerend.” Hij gaat eerst naar zijn zus, met wie hij via Hyves stiekem contact heeft gezocht en woont daarna een paar weken bij broer Shin. Uiteindelijk vraagt hij studiefinanciering aan en verhuist hij voor een studie in Groningen naar Baflo.

      “Ik wist dat ik de huur kon betalen, maar mijn schoolgeld lukte niet en ik reisde elke dag zwart met de trein. Als ik nu de muziek hoor waar ik toen veel naar luisterde, ben ik weer terug in die trein met dat eenzame gevoel. Ik had me in de schulden gewerkt, omdat ik niet geleerd had met geld om te gaan en ik had ineens ontzettend veel vrijheid, waardoor ik redelijk wat foute keuzes heb gemaakt.”

      Terug naar Ruinerwold
      Na flink wat omzwervingen belandt hij in Zwolle. Door de jaren heen gaat hij regelmatig naar Ruinerwold. “Ik ben heel vaak langs de boerderij gereden en heb vaak op afstand op een bankje gezeten met een verrekijker, die ik er speciaal voor had gekocht. Dan ging ik zitten kijken. Eerst was ik heel bang dat ik gespot zou worden, maar later dacht ik: nou dan zien ze me maar…”


      In deze boerderij in Ruinerwold woonde het gezin van Gerrit Jan van D. (Rechten: RTV Drenthe/Fred van Os)

      Edino lijkt vrolijk en gelukkig, maar hij heeft net als Shin ook last van depressieve gevoelens. Shin tegen hem: “Jij bent heel sociaal, je hebt heel veel mensen om je heen verzameld en je onderhoudt de contacten ook. Soms denk ik, waar haal je de energie vandaan? Maar doordat je met je omgeving bezig bent, vergeet je je eigen problemen. Ik heb minder mensen om me heen verzameld en trek me automatisch meer terug. Dan komen die gevoelens meer naar boven. Bij jou zit het wat dieper.”

      Nieuwe vrijheid
      Edino erkent dat. “Maar vanuit onze opvoeding in ons geleerd dat zelfmedelijden hebben fout is. Als ik denk aan waar ik de meeste straf voor heb gehad, is het voor mezelf zielig vinden. Met veel dingen ben ik wel gelukkig hoor. Als ik kijk wat mij de afgelopen zeven jaar gered heeft, dan zijn het mijn kinderen. Door hen heb ik al die jaren niet kunnen terugvallen.”

      “Ik denk dat, nu het eindelijk allemaal openbaar is, de weg vrij is om te kijken wie we zijn en wat we willen”, besluit Shin. “We zaten tot nu toe op een plek die gecreëerd was, omdat het leven zo is gegaan. Nu hebben we de kans om te zeggen: ‘Dit willen we en we zijn vrij om dat te gaan doen.”

      Bron: rtvdrenthe.nl

      #258822
      Luka
      Moderator
      Topic starter

       Vier oudste kinderen Ruinerwold starten civiele zaak tegen hun vader


       De boerderij in Ruinerwold

       De vier oudste kinderen van Gerrit Jan van D. starten een civiele rechtszaak tegen hun vader. De strafzaak tegen de man die jarenlang met zijn kinderen verborgen zat in een boerderij in Ruinerwold werd vorige maand stopgezet vanwege zijn slechte gezondheid. Maar de kinderen willen toch dat een rechter een oordeel velt over de zaak, zei hun advocaat Corinne Jeekel in het tv-programma Op1.

       “De gerechtigheid, de erkenning. Dat is wat ze van meet af aan hebben gewild”, zei Jeekel. “Dat er een rechterlijk oordeel komt over wat er allemaal niet deugde.” Nu de strafzaak niet door kan gaan, hopen de vier dat de burgerrechter alsnog vaststelt dat Van D. onrechtmatig heeft gehandeld.

       Omdat de vader niet onder curatele staat, kan hij worden gedagvaard, aldus Jeekel.

       De strafrechter staakte de zaak tegen Van D. vorige maand. De 68-jarige Van D. kreeg in 2016 op de boerderij in Ruinerwold een beroerte. Hij is half verlamd, kan amper praten en zijn zicht, geheugen en realiteitszin zijn ernstig aangetast. Hij werd verdacht van vrijheidsberoving van alle negen kinderen en van seksueel misbruik van de twee oudsten.

       Onder curatele
       Volgens Jeekel is een civiele zaak wel mogelijk. “Voor zover ik weet, staat hij niet onder curatele. Strikt genomen is hij dus handelingsbekwaam en zo iemand kan je dagvaarden”, zei ze in het praatprogramma. “Eind volgende week zal ook een dagvaarding aan hem betekend worden door de deurwaarder. Die is bijna klaar.”

       Ze houdt er wel rekening mee dat een advocaat zal zeggen dat Van D. alsnog onder curatele moet worden gesteld. De hele procedure zal zeker een aantal maanden in beslag zal nemen, denkt Jeekel.

       Nog een kind vertrokken
       Verder bleek gisteravond dat een van de vijf jongste kinderen die na de ontdekking van de familie toch bij Van D. was blijven wonen, alsnog bij hem is vertrokken.

       “Ook in mijn ervaring heeft m’n vader te veel dingen gedaan die niet te rechtvaardigen zijn”, liet het inmiddels meerderjarige kind weten in de documentaire De kinderen van Ruinerwold, die werd uitgezonden op NPO 1. “Ik woon daarom sinds kort niet meer bij hem.”

       De vier oudere kinderen die nu een civiele procedure starten, waren eerder al vertrokken, maar één zoon en vier dochters waren bij hem gebleven. In een verklaring schreven zij vorige maand zich geen slachtoffer te voelen van hun vader.

       Bron: NOS.NL >>

       #258823
       Luka
       Moderator
       Topic starter

        Zoon gezin Ruinerwold: ‘Verlaten boerderij was beste beslissing van mijn leven’

        Een van de kinderen van Gerrit Jan van D., die jarenlang verborgen zaten in een boerderij in Ruinerwold, noemt het verlaten van de boerderij “de beste beslissing van zijn leven”. In oktober 2019 zocht deze Israel om hulp, waardoor de politie het boerderijgezin vond.

        Op 14 oktober 2019 trof de politie een vader met vijf meerderjarige kinderen aan in een boerderij in de Drentse plaats. Agenten waren binnengevallen omdat het zesde kind, Israel dus, om hulp had gevraagd.

        Later bleek dat de kinderen, ondanks hun leeftijd van 18 tot 25 jaar, nooit ingeschreven hadden gestaan bij de gemeente. De kinderen en hun vader hadden jarenlang geïsoleerd in de boerderij geleefd.

        Ingewikkelde situatie
        Op Instagram deelt Israel een klein deel van zijn leven nadat de politie de boerderij was binnengevallen. Het bericht komt op de dag waarop de eerste aflevering van een vierdelige serie over het gezin op tv wordt uitgezonden. Een klein stukje van de uitzending is al te zien op de website van RTV Drenthe.

        In de documentaire vertelt Israel, samen met twee oudere broers en een zus, over hun gezamenlijke verleden. Israel schrijft dat hij hoopt dat kijkers “een beetje meer inzicht krijgen in de ingewikkelde situatie zoals wij die hebben beleefd”.

        Gerrit Jan van D. is de vader van het gezin met zes kinderen. Drie oudere kinderen ontvluchtten het gezin in 2011 en woonden nooit op de boerderij.

        Hij verliet naar zijn mening een “ongezond systeem” door uit de boerderij te vertrekken. Vader Gerrit Jan van D. werd na de ontdekking van het gezin aangehouden op verdenking van vrijheidsberoving van alle negen kinderen en seksueel misbruik van de twee oudsten. De zaak tegen hem werd deze maand gestaakt. Zijn mentale gezondheid is te slecht voor een rechtszaak, oordeelde de rechter.

        Nadat het gezin was ontdekt, was voor Israel het vinden van zijn plek in de maatschappij een “grote uitdaging”. Een half jaar voor de ontdekking van het gezin zocht hij al eens contact met de buitenwereld, beschrijft hij. Toen noemde hij zich nog Jan.

        Media-aandacht
        Ook schrijft hij over de enorme media-aandacht voor het Ruinerwold-verhaal. Niet alleen in Nederland werd er veel aandacht aan besteed, ook in het buitenland was het boerderijgezin groot nieuws.

        “Al gauw voelde het als een enorme lawine die over je heen komt. Het gevoel dat alles uit context wordt getrokken en iedereen zijn mening er maar over heeft, is soms heel hard.” Hij vindt wel dat hij de eerste weken na de ontdekking goed is opgevangen. “Ik heb alle hulp gekregen die ik nodig had. Ik vond de mensen waar ik me vertrouwd bij voelde.”


        De vier kinderen die in de documentaire hun verhaal doen. PRIVÉFOTO

        Toen hij uit de boerderij kwam, zag hij ook na jaren zijn oudste broers en zus weer. Dat noemt hij “misschien wel het allermooist”.

        Ook Edino, een van de oudere broers, schrijft hierover op sociale media: “Herenigd worden met al mijn broers en zussen is by far één van de mooiste momenten uit mijn leven en ik koester dit dan ook enorm. Na zoveel jaren verplicht gescheiden te zijn geweest, is daarmee mijn grootste wens in vervulling gegaan.”

        Bron: NOS.NL >>

        #258824
        Luka
        Moderator
        Topic starter

         Opnieuw aangifte tegen vader gezin Ruinerwold, OM start onderzoek


         De boerderij in Ruinerwold RTV DRENTHE

         Het Openbaar Ministerie onderzoekt een nieuwe aangifte tegen Gerrit Jan van D., de vader van het gezin dat jarenlang in afzondering leefde in Ruinerwold.

         Het gaat om een aangifte van seksueel grensoverschrijdend gedrag, zegt een woordvoerder van het OM Oost-Nederland tegen RTV Drenthe. Het is niet bekend wie de aangifte heeft gedaan.

         Bronnen melden aan de regionale omroep dat de aangever een van de oudste kinderen van het gezin is. Het slachtoffer zou een jonger zusje zijn dat tot voor kort nog bij Van D. woonde. Het OM wil dat niet bevestigen aangezien het om een zedenzaak gaat.

         Beroerte
         De rechtbank in Assen stopte begin maart de zaak tegen Gerrit Jan van D., die verdacht werd van vrijheidsberoving van zijn kinderen en het seksueel misbruiken van twee van hen. Volgens de rechtbank was hij niet in staat te worden berecht.

         De 68-jarige Van D. heeft in 2016 op de boerderij in Ruinerwold een beroerte gehad. Hij is half verlamd, kan amper praten en zijn zicht, geheugen en realiteitszin zijn ernstig aangetast. De rechter volgde daarmee een advies van het Pieter Baan Centrum.

         Het OM wil niet speculeren over het verdere verloop van de aangifte. Ook is niet duidelijk welke invloed de eerdere uitspraak daar op heeft. “We zullen bij deze aangifte ook rekening moeten houden met die uitspraak.”

         Bron: NOS.NL >>

         #258914
         Luka
         Moderator
         Topic starter

          Ruinerwold-vader mag negentig dagen niet bij huis jongste kinderen komen

          Gerrit Jan van D., de vader van het gezin in de zaak-Ruinerwold, mag negentig dagen lang niet in de buurt van de woning van zijn jongste kinderen komen en geen contact zoeken met het gezinslid dat recentelijk aangifte tegen hem deed, laat het Openbaar Ministerie (OM) vrijdag in een verklaring weten. Eerder die dag werd het huisverbod dat de gemeente Ermelo Van D. opgelegd had niet verlengd.

          Vorige week werd bekend dat er opnieuw aangifte was gedaan tegen Van D. Het gaat volgens bronnen van RTV Drenthe om een van de oudere kinderen, die namens een van de jongere kinderen aangifte heeft gedaan van seksueel grensoverschrijdend gedrag door Van D. Het OM wil dit echter niet bevestigen en gaat in verband met de privacy van de betrokkenen niet verder in op de zaak.

          De aangifte wordt gedurende de duur van het contactverbod onderzocht. “Het uiteindelijke doel is om te komen tot een passende interventie die recht doet aan de belangen van alle betrokkenen”, schrijft het OM in de verklaring.

          Van D. betrok na de rechtszaak samen met zijn jongste kinderen een woning in Ermelo. Volgens het OM hebben de kinderen “zelf de keuze gemaakt om hun vader weer in hun midden op te nemen en te verzorgen”. Sinds 28 april verbleef hij echter op een andere locatie, nadat de gemeente Ermelo hem een huisverbod oplegde. Deze beslissing werd volgens het OM genomen “in het belang van de veiligheid van de kinderen en hun verdere ontwikkeling”.

          Zo’n huisverbod is wettelijk gezien tien dagen geldig. Het tijdelijke huisverbod werd vrijdag niet verlengd, liet de gemeente weten. Van D. verblijft in de tussentijd in een zorglocatie.

          Van D. stond eerder terecht voor jarenlange vrijheidsberoving en mishandeling van zijn kinderen. Ook zou hij een aantal van hen seksueel hebben misbruikt. De zaak kwam in 2019 aan het licht, nadat een van de kinderen was weggelopen van de boerderij en alarm had geslagen. De strafvervolging van Van D. werd echter na besluit van de rechtbank in Assen beëindigd vanwege de slechte gezondheid van Van D.

          Bron: Nu.nl >>

          #261163
          mara
          Lid LSG

           KIND van RUINERWOLD openhartig over de GODSDIENST, VRIJHEIDSBEROVING en MISHANDELING!

           Een onwerkelijk verhaal wat in één klap wereldnieuws werd bekend als ‘Kinderen van Ruinerwold’ – over een gezin dat jarenlang (deels ongeregistreerd) onder de radar leefde op een boerderij. In de familie onderwierp/predikte vader Gerrit Jan zijn 9 kinderen aan zijn strenge godsdienstige regime waar vrijheidsberoving en mishandeling onderdeel van was. Vandaag in de podcast E-dino, een van de oudere die in 2010 wegliep en jaren met een groot geheim moest leven tot de dag dat de situatie werd ontdekt door de ontsnapping van zijn ongeregistreerde broertje.

          9 berichten aan het bekijken - 1 tot 9 (van in totaal 9)
          • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.
          gasten online: 8 ▪︎ leden online: 4
          Quinte, Lyn, Yvette, Ollybolly
          FORUM STATISTIEKEN
          topics: 3.700, reacties: 20.593, leden: 2.662