Recordaantal meldingen aanranding en verkrachting

Forum Lotgenoten Seksueel Geweld Achtergrond & Informatie Opinie & actualiteit Recordaantal meldingen aanranding en verkrachting

  • Dit onderwerp bevat 2 reacties, 1 deelnemer, en is laatst geüpdatet op 04/03/2023 om 22:16 door Luka.
3 berichten aan het bekijken - 1 tot 3 (van in totaal 3)
  • Auteur
    Reacties
  • #276586
    Luka
    Moderator

      In 2022 kreeg de politie meer meldingen van aanranding en verkrachting dan ooit. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van voorlopige cijfers van de politie. Van beide soorten zaken kwamen er bijna drieduizend binnen, andere seksuele misdrijven werden juist minder of even vaak gemeld.

      Het betekent niet dat die seksuele misdrijven ook vaker werden gepleegd. Iets meer dan een op de tien slachtoffers meldt een seksueel delict, tegenover 37,5 procent bij alle soorten misdrijven.

      Sinds begin vorig jaar is er in Nederland meer aandacht voor seksueel grensoverschrijdend gedrag. Boos van Tim Hofman, kwam toen met onthullingen over The Voice of Holland, NRC berichtte over de dickpics die voormalig Ajax-bestuurder Marc Overmars aan vrouwelijke werknemers stuurde.

      Die aandacht kan ervoor hebben gezorgd dat meer mensen seksueel geweld bij de politie meldden, zegt CBS-onderzoeker Maarten Bloem.

      Hij benadrukt dat er weinig over dat effect bekend is. „We kunnen ook niet de conclusie trekken dat er alleen maar meer meldingen zijn omdat de meldingsbereidheid is gestegen.” Dit jaar komt er een nieuwe enquête die dat moet uitwijzen. (NRC)

      Bron: de Volkskrant >>

      #276587
      Luka
      Moderator
      Topic starter

        Verdere toename meldingen van seksueel misbruik verwacht


        Protest op het Museumplein in Amsterdam tegen seksueel geweld. Beeld Joris van Gennip

        De hoeveelheid meldingen van seksueel geweld is scherp toegenomen. In 2022 zijn er bij de politie 30 procent meer processen verbaal van aanranding opgemaakt en 20 procent meer van verkrachtingen dan het jaar daarvoor. Het aantal meldingen zal waarschijnlijk komend jaar verder oplopen.

        Dat verwacht Slachtofferhulp Nederland, in verband met de invoering van de nieuwe zedenwet. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dat de toename meldt, betekent de stijging in het aantal politiemeldingen niet automatisch dat het aantal slachtoffers ook is toegenomen. Het kan ook zijn dat slachtoffers vaker dan in voorgaande jaren bereid waren naar de politie te stappen.

        De maatschappelijke aandacht voor seksueel misbruik kan daar een verklaring voor zijn. Het meest in het oog springende voorbeeld is de aflevering van het programma Boos van begin vorig jaar, zegt de betrokken CBS-onderzoeker Maarten Bloem. ‘De onthullingen bij The Voice of Holland resulteerden in veel media-aandacht over seksueel misbruik.’

        De toename kan ook het gevolg zijn van een groter besef van slachtofferschap, zegt Jiska Dijk, expert seksueel geweld bij Slachtofferhulp. ‘Als je niet weet dat je slachtoffer bent, ga je niet snel naar de politie. Maar als je andere voorbeelden van slachtoffers hoort, ga je anders kijken naar jouw eigen ervaring. Dan denken meer mensen: hé, wat mij is overkomen is niet oké.’

        Duizenden meldingen

        In 2022 registreerde de politie 2.995 meldingen van aanranding. Een jaar eerder waren dat er 2.265. Niet alle meldingen leidden tot een aangifte, in sommige gevallen wilden slachtoffers niet dat tot vervolging werd overgegaan. In totaal zijn er volgens de door het CBS geraadpleegde politiedata bijna 10 duizend meldingen van seksueel misbruik gedaan. Maar in de hoeveelheid meldingen van ontucht met minderjarigen of pornografie zijn relatief geen grote ontwikkelingen waar te nemen.

        De komende periode zal het aantal meldingen van seksueel misbruik alleen nog maar toenemen, schat Dijk in. De verruiming van de bestaande zedenwet in 2024, waarin instemming voor seksuele handelingen centraal zal staan, kan daar mogelijk een rol in spelen. ‘Ook worden bijvoorbeeld seksuele intimidatie en sexchatting onder de 16 jaar ook strafbaar gesteld.’ Dat het aantal meldingen zal toenemen, is ook volgens de politie een logische verwachting. ‘Er wordt meer strafbaar, dus zullen ook meer mensen zich melden’, laat zedenspecialist Lidewijde van Lier van de Nationale politie weten.
        Zedenteams

        Meer meldingen betekent meer werk voor de zedenpolitie. ‘Daar maken we ons zeker zorgen over’, zegt Van Lier. ‘In 2020 hebben we 12,5 miljoen euro van de overheid gekregen om ieder jaar stap voor stap de zedenteams te versterken. En dat is ook gebeurd: we werken efficiënter, geven meer aandacht aan slachtoffers en hebben de zedenopleiding ingekort zodat zedenrechercheurs sneller kunnen starten.’

        De politie streeft ernaar dat 80 procent van de zedenzaken binnen zes maanden is afgehandeld. Dat lukt niet altijd: op dit moment zijn er 3.400 zedenzaken in behandeling en liggen er nog ongeveer 800 aangiften die ouder zijn dan een halfjaar. Met de toename van het aantal meldingen stijgt ook de overbelasting bij de zedenpolitie. ‘We hebben de structurele gelden die ons nog toekomen om uitvoering te kunnen geven aan de nieuwe zedenwet naar verwachting dus hard nodig’, laat Van Lier weten.

        Bron: de Volkskrant >>

        #276588
        Luka
        Moderator
        Topic starter

          Centrum Seksueel Geweld ontving dit jaar een recordaantal meldingen

          Het Centrum Seksueel Geweld (CSG) heeft sinds zijn oprichting tien jaar geleden nog nooit zoveel meldingen gekregen. Naar schatting zochten dit jaar al zo’n tienduizend mensen contact voor hulp na een ervaring met seksueel geweld. Volgens Iva Bicanic, voorzitter van het CSG, is de toename te wijten aan de groeiende bewustwording na de onthullingen over The voice of Holland.

          Tot nu toe zijn dit jaar 60 procent meer meldingen binnengekomen dan een jaar eerder, blijkt uit een woensdag gepubliceerd jaarverslag van het CSG. Deze stijging is grotendeels te verklaren door de toenemende bewustwording en de groeiende naamsbekendheid van het centrum, zegt Bicanic. Vorig jaar steeg het aantal meldingen al met een derde ten opzichte van 2020.

          Bicanic denkt niet dat het aantal slachtoffers zo hard is toegenomen. Wel denkt ze dat inmiddels iets meer mensen met online seksueel misbruik te maken krijgen. Het gaat dan bijvoorbeeld om misbruik via sociale media. “Ook daar kun je ziek van worden”, benadrukt de voorzitter.

          Volgens het centrum zijn er lange wachtlijsten in de geestelijke gezondheidszorg. Daardoor is het lastig om mensen die langer geleden slachtoffer zijn geworden door te verwijzen naar traumabehandeling. “We moeten deze slachtoffers direct hulp bieden, nadat ze om hulp hebben durven vragen”, vindt Bicanic. Bijvoorbeeld vanwege schaamte is voor veel slachtoffers de drempel om hulp te vragen heel hoog.

          Volgens haar staat ook de beschikbaarheid van forensisch-medisch onderzoek “onder druk”. Dat onderzoek is belangrijk, omdat dan meteen na een aanranding of verkrachting sporen van de verdachte veiliggesteld kunnen worden. Toch doet wereldwijd maar een kleine 10 procent van de slachtoffers daadwerkelijk aangifte.

          Bron: NU.nl >>

        3 berichten aan het bekijken - 1 tot 3 (van in totaal 3)
        • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.
        gasten online: 24 ▪︎ leden online: 3
        lampje, Vrouw_30, sterrewind
        FORUM STATISTIEKEN
        topics: 3.894, reacties: 22.132, leden: 3.043