Punt (België)

 • Dit onderwerp bevat 1 reactie, 2 deelnemers, en is laatst geüpdatet op 05/12/2020 om 20:47 door Luka.
2 berichten aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)
 • Auteur
  Reacties
 • #240506
  Mark
  Moderator

   puntvzw.be

   Punt. vzw is een organisatie die zich wil inzetten voor een betere ondersteuning van mensen die in aanraking zijn gekomen met seksueel grensoverschrijdend gedrag. Onze slachtofferwerking beperkt zich voorlopig noodzakelijk tot de regio Antwerpen. In het huidige klimaat is er geen koepelorganisatie die een antwoord biedt aan de vele vragen rond dit thema. Met Punt. vzw willen wij hier graag de broodnodige verandering in brengen. Dit doen we aan de hand van een werking op meerdere niveaus.

   Allereerst kan iedereen die ooit slachtoffer is geweest van seksueel grensoverschrijdend gedrag bij ons terecht voor een doorverwijzing naar een geschikte hulpverlening. Punt. vzw beschikt over een uitgebreide database aan therapeuten die werken rond seksueel grensoverschrijdend gedrag. Alle therapeuten zijn persoonlijk door ons geïnterviewd. Iedereen die slachtoffer werd, kan bij ons terecht om samen op zoek te gaan naar een geschikte hulpverlener.

   Verder bieden we begeleid lotgenotencontact aan voor slachtoffers. Deze maandelijkse samenkomsten komen tegemoet aan de nood tot erkenning en gaan uit van een sterk geloof in de kracht van gedeelde ervaringen en advies.

   Als derde punt voorzien we een sensibiliserend luik waarbij we de expertise die in de vzw bestaat, willen doorgeven. Er wordt psycho-educatie voorzien voor mensen die in aanraking zijn gekomen met het thema en workshops omtrent verschillende onderwerpen die hier vaak mee gepaard gaan ( traumaverwerking, psychodrama, het stellen van grenzen, consent, …)

   Deze jonge organisatie draait momenteel op vrijwilligers met een professionele achtergrond in het thema en ervaringsdeskundigen. We kunnen daarom alle hulp en ondersteuning bij onze doorgroei gebruiken.

   Indien u wil helpen of suggesties, vragen of opmerkingen hebt, kan u steeds contact opnemen via info@puntvzw.be

   #255748
   Luka
   Moderator

    Ayke vertelt in ‘Club Flo’ over seksueel misbruik: “Het duurde lang voor ik kon toegeven wat er gebeurd was”

    In ‘Club Flo’ praat Flo Windey met Ayke, die PUNT. vzw oprichtte, een organisatie die steun biedt aan slachtoffers van seksueel geweld. Zelf werd ze al drie keer slachtoffer van seksueel geweld. Bij Flo doet ze haar verhaal. “Ik werd wakker met iets in mij en twee mensen naast mij.”
    3-12-20

    Ayke werd meermaals het slachtoffer van seksueel geweld en richtte daarom PUNT. vzw op, waar ze andere slachtoffers hulp biedt. “Wij helpen slachtoffers van seksueel geweld”, legt Ayke uit. “In de heel brede zin van het woord.”

    Zelf was ze al drie keer slachtoffer van seksueel geweld. “Een keer toen ik heel jong was, dus daar weet ik niet heel veel meer van. Ik ben ook misbruikt toen ik negen was, door een jongen van veertien. En toen ik achttien was, door een groep mannen.” Ayke vertelt Flo dat ze op dat moment een losse relatie had met iemand van haar klas. Ze studeerde af en vierde de hele nacht met haar beste vriendin. “Wij hebben toen heel veel gedronken, tot de eerste trein er was”, klinkt het. Ayke stuurde een berichtje naar de persoon met wie ze een losse relatie had om haar te komen halen, maar die stuurde zijn twee vrienden, die haar meenamen naar een appartement. “Het was meteen heel duidelijk waarom wij daar waren. Ze zeiden meteen: ga maar naar de slaapkamer. Dus ik doe dat ook, want dit was de persoon waar ik iets mee had. Het voelde veilig.”

    Daders vrijuit
    Toen ze seks had met die persoon, zag ze dat zijn vrienden naar hen keken. Om de nieuwsgierige blikken tegen te houden, zette een nog steeds erg dronken Ayke iets voor het bed. “Maar iets later keek ik terug op en stonden ze in de slaapkamer. Toen heb ik een black-out gekregen. Ik ben wakker geworden met iets in mij en twee mensen naast mij.”

    Volgens Ayke heeft het lang geduurd voor ze kon toegeven wat er gebeurd was. “Want je bent dronken en er waren een aantal momenten geweest waarop ik had kunnen beslissen om weg te gaan, maar dat deed ik niet. Omdat ik niet goed besefte wat er aan de hand was”, zegt ze. “Iedereen deed ook of dat heel normaal was. Ik was de enige die in paniek was.” Ze vertelt haar moeder dan ook de waarheid niet – “Ik wou de persoon die ik kende niet in de problemen brengen” – maar die belde toch de politie. Alleen was Ayke niet in staat om een deftige verklaring af te leggen, waardoor de daders vrijuit gingen.

    ‘Club Flo’, elke donderdag om 21.45 bij VTM 2 en op VTM GO.

    Bron: HLN.be >> 

   2 berichten aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)
   • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.
   gasten online: 21 ▪︎ leden online: 0
   No users are currently active
   FORUM STATISTIEKEN
   topics: 3.775, reacties: 21.206, leden: 2.838