Psychotraumacentrum Zuid Nederland

Forum Lotgenoten Seksueel Geweld Achtergrond & Informatie Hulpverleningsinstanties Psychotraumacentrum Zuid Nederland

 • Dit onderwerp bevat 1 reactie, 1 deelnemer, en is laatst geüpdatet op 03/08/2018 om 14:04 door Mark.
2 berichten aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)
 • Auteur
  Reacties
 • #225555
  Mark
  Moderator

   reiniervanarkel.nl/ptczn

   Het Psychotraumacentrum Zuid Nederland (PTC ZN), onderdeel van ‘Reinier van Arkel’, is een TopGGz centrum voor 2e en 3e lijns problematiek. We zijn een bovenregionaal werkend onderzoeks-, behandel- en kenniscentrum in Zuid Nederland. Het PTC ZN heeft naast generieke traumabehandeling expertise in de behandeling van mensen die kampen met de gevolgen van ernstige traumatische ervaringen, o.a. mensen die het slachtoffer zijn geweest van seksueel geweld en seksueel misbruik (tijdens de jeugd).

   Als iemand zich onveilig heeft gevoeld tijdens de jeugd, bijvoorbeeld door seksueel misbruik, lichamelijk geweld of ernstige emotionele verwaarlozing, kan dat zijn verdere leven klachten opleveren. Veel cliënten hebben naast verschijnselen die bij PTSS kunnen voorkomen last van negatieve zelfbeleving en een negatief zelfbeeld.

   Het PTC ZN biedt behandeling aan mensen met vroegkinderlijk trauma die binnen een poliklinische setting behandeld kunnen worden.

   #225556
   Mark
   Moderator
   Topic starter

    De kwaliteit van leven bij PTSS echt verbeteren

    Een grote groep mensen wordt dagelijks geconfronteerd met intense gevoelens van angst als gevolg van een traumatische ervaring. Wanneer deze klachten niet vanzelf verdwijnen, spreekt men van een posttraumatische stressstoornis (PTSS). Voor mensen met een ernstige PTSS is een specialistische behandeling noodzakelijk.

    Elisa van Ee, klinisch psycholoog, psychotherapeut en onderzoeker bij het Psychotraumacentrum Zuid Nederland, legt uit.

    “Een psychotrauma ontstaat na een ingrijpende ervaring die levensbedreigend aanvoelt. Zo’n situatie moet je verwerken en het is een normale reactie dat je dan last hebt van klachten als nachtmerries. Als de klachten echter maanden blijven aanhouden, is de diagnose PTSS. Klachten bij PTSS zijn onder andere herbelevingen, nachtmerries, mensen en plaatsen vermijden, verhoogde prikkelbaarheid, overmatig op de hoede zijn en moeite met concentreren. De stemming en het zelfbeeld zijn veranderd, evenals de kijk op het leven.”

    Lees verder op mijngezondheidsgids.nl >>

   2 berichten aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)
   • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.
   gasten online: 17 ▪︎ leden online: 0
   No users are currently active
   FORUM STATISTIEKEN
   topics: 3.776, reacties: 21.210, leden: 2.840