Praktijk Balans Muziek in Groningen

Forum Lotgenoten Seksueel Geweld Achtergrond & Informatie Hulpverleningsinstanties Praktijk Balans Muziek in Groningen

  • Dit onderwerp bevat 0 reacties, 1 deelnemer, en is laatst geüpdatet op 24/06/2019 om 11:27 door Mark.
1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
  • Auteur
    Reacties
  • #241125
    Mark
    Moderator

      balans-muziek.nl

      Wat is muziektherapie?
      De kracht van muziektherapie ligt in ordening en beweging; dit is de basis van muziek. Ordening in maten, toonhoogtes, vorm. Beweging door tempo, frasering, dynamiek. Door stilte.

      Bij de mens zijn deze principes ook aanwezig, maar kunnen in hun verhoudingen verstoord zijn. Zo kan bijvoorbeeld een teveel aan ordening tot verkramping leiden, te weinig tot chaos. Teveel beweging kan een uiting zijn van innerlijke onrust, te weinig een teken van depressie. Dergelijke verstoringen manifesteren zich vaak op psychisch of fysiek gebied.

      Muziektherapie kan helpen om de balans weer te herstellen.

      Wat kan muziektherapie bijdragen aan het helen van seksueel misbruik?
      Muziektherapie is een non-verbale therapie. Verstand hebben van muziek of ervaring met muziek is niet nodig. Muziektherapie werkt op het niveau van het beleven. Het is niet altijd mogelijk om gevoelens te verwoorden. Daarom kan muziek directer en dieper werken dan verbale therapie.

      Zowel vroeger als nu spelen muziek en zang een rol bij communicatie om te troosten, het nodigt uit gevoelens tot uiting te brengen, van rouw en pijn, maar ook van vreugde en verbondenheid.

      Muziektherapie versterkt en harmoniseert het gevoelsleven en geeft ondersteuning bij het op elkaar afstemmen van de 3 gebieden denken, voelen en willen. Ook kan het stimuleren om tot aktie te komen. Muziektherapie kan lichaam, ziel en geest verbinden, waardoor een proces van gezond lichaamsgevoel en positieve zelfervaring op gang kan worden gebracht.

      Het contact met het lichaam kan versterkt worden door resonantietherapie (het voelen van de resonantie van het instrument op je lichaam bevordert het lichaamsbewustzijn, geeft de ervaring van begrenzing en het vitaliseert) Ook is de combinatie met bewegen behulpzaam. Je stem zingend laten horen, kan je zelfvertrouwen versterken. Ook als je niet (meer) zingen kunt, is dat te her-/veroveren.

      Toonsoort, ritme en instrumenten hebben een verschillende uitwerking en kunnen individueel ingezet worden om bepaalde processen te stimuleren. Daarnaast heeft muziek een sociale en communicatieve functie. Hiermee kunnen sociale ontmoetingen en processen geoefend worden. Zoals bijv. het leren omgaan met begrenzen.

      De therapie kan zich richten op de regie over het eigen leven te (her)krijgen en het Ik te versterken, zodat zelfvertrouwen en zelfrespect groeit en het nemen van eigen, bewuste besluiten tot de vaardigheden kunnen gaan behoren.

      Na een kennismaking met verschillende instrumenten stellen de therapeut en de betrokkene samen het behandelplan op, afhankelijk van het doel van de therapie.

      Samen helen van seksueelmisbruik
      Bij voldoende aanmeldingen start op 21 december 2019 een lotgenotengroep in Groningen die 12x bij elkaar komt. Deze vorm van samen zijn en helen van seksueel misbruik is ontwikkeld door Ivonne Meeuwsen.

    1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
    • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.
    gasten online: 29 ▪︎ leden online: 0
    No users are currently active
    FORUM STATISTIEKEN
    topics: 3.769, reacties: 21.168, leden: 2.814