Politie verwacht meer zedenzaken voor rechter door nieuwe wetgeving

Forum Lotgenoten Seksueel Geweld Achtergrond & Informatie Opinie & actualiteit Politie verwacht meer zedenzaken voor rechter door nieuwe wetgeving

 • Dit onderwerp bevat 0 reacties, 1 deelnemer, en is laatst geüpdatet op 06/12/2021 om 21:50 door Luka.
1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
 • Auteur
  Berichten
 • #267406
  Luka
  Moderator

  Seksuele misdrijven zullen in de toekomst vaker tot strafzaken leiden dankzij nieuwe wetgeving die bij de Raad van State ligt voor advisering. De politie gaat uit van honderden extra opsporingsonderzoeken als de nieuwe wetten eenmaal van kracht zijn, meldt demissionair minister Ferd Grapperhaus.

  Het kabinet werkt al langer aan een modernisering van wetgeving op het gebied van onder meer verkrachting en ander seksueel grensoverschrijdend gedrag, ook als dat online plaatsvindt. De voorstellen worden naar verwachting komend voorjaar ingediend bij de Tweede Kamer. Het duurt waarschijnlijk nog tot 2024 voor de wetgeving in werking treedt.

  Vooral aangiftes van verkrachting zullen vaker tot vervolging leiden, omdat de ondergrens voor strafbaarheid wordt verlaagd. Het is de bedoeling dat het strafbaar wordt om seks met iemand te hebben in de wetenschap dat de ander dat niet wil. Dwang, geweld en bedreiging worden hierbij strafverzwarende factoren, maar zullen niet langer een vereiste zijn voor een veroordeling. De politie gaat ervan uit dat dit leidt tot 550 extra aangiftes waarvan bijna twee derde tot een opsporingsonderzoek leidt. Dat zou een toename betekenen van 20 procent.

  Kindermisbruik
  Het moet ook makkelijker worden om online grensoverschrijdend seksueel gedrag aan te pakken, vooral als minderjarigen het slachtoffer zijn. Het is straks al strafbaar om ‘indringend op seksuele wijze’ te communiceren met kinderen onder de 16. Nu is dat alleen zo als sprake is van het daadwerkelijk maken van een afspraak. De politie rekent hier op vijfhonderd extra meldingen, waarbij opnieuw twee derde leidt tot een zaak.

  Grapperhaus dient bij de Tweede Kamer ook een eerder aangekondigd wetsvoorstel in dat voorbereidingshandelingen tot het plegen van seksueel kindermisbruik strafbaar stelt. Daarmee wordt onder meer het bezit en het verspreiden verboden van een zogenoemd pedohandboek met tips voor het misbruiken van minderjarigen. Daar komt een gevangenisstraf van maximaal vier jaar op te staan.

  Bron: Parool.nl >>

1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
 • Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.
gasten online: 14 ▪︎ leden online: 9
Sammie123, Ollybolly, Luka, Juul, Sonya20, Marianne, Joannepark, Vinnie, Mark
FORUM STATISTIEKEN
topics: 3.071, berichten: 16.410, leden: 1.914