Perspectief Herstelbemiddeling

 • Dit onderwerp bevat 5 reacties, 3 deelnemers, en is laatst geüpdatet op 16/04/2022 om 21:15 door Luka.
6 berichten aan het bekijken - 1 tot 6 (van in totaal 6)
 • Auteur
  Reacties
 • #215614
  Luka
  Moderator

   perspectiefherstelbemiddeling.nl

   Perspectief Herstelbemiddeling begeleidt contact tussen direct betrokkenen na een ingrijpende gebeurtenis, o.a. seksueel misbruik. We noemen dit herstelbemiddeling. Door het contact kunnen de betrokkenen zelf een stap zetten in hun herstel.

   Het is voor iedereen verschillend hoe herstelbemiddeling kan helpen. Meestal helpt de bemiddeling om de gebeurtenis meer een plek te geven. Deelnemers kunnen vragen stellen en antwoorden geven. Zo krijgen beiden meer inzicht in hoe het zover kon komen en wat de gevolgen van de gebeurtenis zijn. Deelnemers voelen zich na het contact vaak opgelucht, of zijn minder angstig en minder boos. Het helpt hen een volgende stap te zetten en kan herhaling voorkomen. Zo biedt herstelbemiddeling weer perspectief.

   #215670
   Luka
   Moderator
   Topic starter

    In het ledendeel van het forum staat een verslag van één van onze mannelijke leden die via Perspectief Herstelbemiddeling een dader – slachtoffer gesprek heeft gehad. Meld je aan of log in om het te lezen.

    Verslag slachtoffer-dadergesprek (alleen voor ingelogde leden)

    #215772
    Stefan
    Lid LSG

     Ik ben zelf erg blij dat ik de stap heb gezet om een gesprek aan te gaan met de dader (ik heb mijn blog gepost, zie hierboven in het bericht van Luka). Het heeft me veel antwoorden gegeven (misschien niet direct, maar dan wel indirect) en ik was blij dat ik destijds ook de eerste keer echt ‘nee’ durfde te zeggen tegen degene die mij jarenlang had misbruikt.
     Je moet dit trouwens alleen doen als je het écht zelf wilt, je wordt door niemand gedwongen en je kunt altijd stoppen als je je bedenkt (dit geldt trouwens ook voor de dader!)! Het is en blijft confronterend, om zowel de dader te zien als om je vragen te stellen/de dader’s antwoord te krijgen.

     #216685
     Luka
     Moderator
     Topic starter

      Folder ‘Verder na seksueel misbruik. Hoe herstelbemiddeling kan helpen’

      De afgelopen periode nam bij Perspectief de vraag naar bemiddeling na seksueel misbruik toe. Om mensen beter te informeren over bemiddeling na seksueel misbruik, hebben wij een speciale voorlichtingsfolder over dit onderwerp ontwikkeld.

      De folder kan je hier downloaden.

      #237089
      Mark
      Moderator
       #271357
       Luka
       Moderator
       Topic starter

        Nauwe samenwerking voor beter herstel voor slachtoffer én dader

        Reclassering Nederland, Slachtofferhulp Nederland en Perspectief Herstelbemiddeling gaan een strategische samenwerking aan op het gebied van herstelrecht en de bescherming van slachtoffers. Doel van de nauwere samenwerking is meer aandacht voor herstelrecht bij de organisaties, waar zowel daders als slachtoffers baat bij hebben.

        Rosa Jansen (bestuursvoorzitter Slachtofferhulp Nederland), Johan Bac (directeur Reclassering Nederland, ook namens reclasseringsorganisaties SVG Verslavingsreclassering GGZ en Leger des Heils Reclassering) en Nathalie de la Cousine (directeur Perspectief Herstelbemiddeling) ondertekenden een intentieverklaring om nauwer te gaan samenwerken. Het gezamenlijke doel van deze organisaties is: meer aandacht voor herstelrecht en wederzijds begrip voor de positie en ervaringen van zowel slachtoffers als daders.

        Dader en slachtoffer zijn verbonden
        De Reclassering, een organisatie die daders en verdachten helpt , die nauwer gaat samenwerken met Slachtofferhulp Nederland, een slachtofferorganisatie? Dat behoeft uitleg. Jansen licht toe: “De werelden van slachtoffers en daders liggen misschien wel dichter bij elkaar dan we denken. Door een ingrijpende gebeurtenis als een misdrijf of ongeluk zijn dader en slachtoffer met elkaar verbonden. Wij kunnen hen, door goed samen te werken, helpen in hun herstel. Zodat zij weer, ieder separaat, verder kunnen in hun leven.” Initiatiefnemer Johan Bac van de Reclassering vult aan: “Voorop staat dat we willen bijdragen aan ruimte voor herstel van alle betrokken, zodat zij en hun naasten weer verder kunnen. Vertrouwen tussen de drie organisaties is daarvoor van belang. Dat laten we hiermee zien.” Door de nauwere samenwerking krijgen medewerkers van Slachtofferhulp meer inzicht in wat de Reclassering en Perspectief Herstelbemiddeling kan betekenen. Ze raken bekend met het evenwicht tussen de positie van het slachtoffer en de verdachte.

        Herstel voor iedereen
        Jansen benadrukt het belang van ‘herstelgericht werken’ voor slachtoffers: “Slachtoffers kunnen er veel aan hebben om in contact te komen met de dader. Het helpt ze minder angstig te zijn of erkenning te krijgen voor de gevolgen die het delict heeft op hun leven.” De organisaties zijn ervan overtuigd dat alle partijen die bij een delict betrokken zijn (het slachtoffer en diens omgeving, de maatschappij, de dader en diens omgeving) meer baat hebben bij herstel van hun onderlinge relaties dan bij “slechts” een straf voor de dader. Perspectief Herstelbemiddeling kan dit contact met de ander bemiddelen en beide partijen daarbij helpen.

        Bemiddeling als optie
        De organisaties zijn er niet op uit om altijd en in alle gevallen volledige verzoening van de betrokkenen te bereiken of hun een totaaloplossing te bieden. Jansen: “Het is de taak van de medewerkers van Slachtofferhulp om slachtoffers en nabestaanden te wijzen op de mogelijkheid van herstelbemiddeling. Sommige slachtoffers en nabestaanden kunnen hier veel baat bij hebben, maar zij beslissen zelf of zij hier behoefte aan hebben.” Nathalie de la Cousine, directeur Perspectief Herstelbemiddeling, geeft aan: “‘Sorry’ is fijn en verzoening prachtig – maar vaak zijn deelnemers al tevreden als ze elkaar onder ogen hebben durven komen en hun verhaal hebben kunnen doen. Of blij dat ze antwoorden op vragen krijgen: ‘Waarom werd ík slachtoffer’. Ook heel praktisch: afspraken maken wat te doen als elkaar tegen komen.”

       6 berichten aan het bekijken - 1 tot 6 (van in totaal 6)
       • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.
       gasten online: 23 ▪︎ leden online: 0
       No users are currently active
       FORUM STATISTIEKEN
       topics: 3.776, reacties: 21.210, leden: 2.840