Ook mannen geregeld slachtoffer van seksueel geweld: ‘Niet stoer om te vertellen dat je bent verkracht’

Forum Lotgenoten Seksueel Geweld Achtergrond & Informatie Opinie & actualiteit Ook mannen geregeld slachtoffer van seksueel geweld: ‘Niet stoer om te vertellen dat je bent verkracht’

  • Dit onderwerp bevat 0 reacties, 1 deelnemer, en is laatst geüpdatet op 04/06/2023 om 18:24 door Luka.
1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
  • Auteur
    Reacties
  • #277177
    Luka
    Moderator

      De gemeente Rotterdam trekt jaarlijks 3,5 miljoen euro uit om seksuele intimidatie en geweld aan te pakken. De gangbare gedachte is dat alleen vrouwen slachtoffers worden van seksueel geweld, maar ook mannen hebben er regelmatig mee te maken. Vooral mannen binnen de lhbtiq+-gemeenschap.

      “Helaas is er veel schaamte en durven mannen er niet mee naar buiten te komen. Daardoor weten we niet precies hoe vaak het voorkomt”, vertelt Maarten Venhovens. Hij is voorzitter van het COC in Rotterdam-Rijnmond, een organisatie die opkomt voor de belangen van de queer-community.

      Ook Imane Elfilali, raadslid voor Volt in de Rotterdamse gemeenteraad, maakt zich hard voor de mannelijke slachtoffers. In een brief aan de burgemeester en wethouders vraagt zij specifiek aandacht voor deze groep. In de brief haalt zij een onderzoek aan waaruit blijkt dat 20 procent van alle mannen weleens te maken heeft met seksueel geweld. Onder leden van de queer-community is dit cijfer vele malen hoger: 48 procent, zo meldt een Engels onderzoek.

      Verkrachting
      “Dat er weinig wordt gemeld, maakt het lastig om na te gaan hoe groot het probleem echt is, maar uit de verhalen blijkt dat seksuele intimidatie veel voorkomt”, vertelt Venhovens. De verhalen die hij hoort variëren van intimidatie tot verkrachting. Venhovens somt op: “Transpersonen die op straat omsingeld worden door groepen jongeren en in hun kruis worden gegrepen als ze geen antwoord willen geven op de vraag of ze man of vrouw zijn. Drags die onheus bejegend worden door taxichauffeurs. Jonge mannen die lastig gevallen worden op ontmoetingsplaatsen.”
      Vrouwen maken zich ook schuldig aan intimiderend gedrag jegens leden van de lhbtq-gemeenschap. Venhovens maakte zelf mee dat hij in de kroeg in zijn kruis werd gegrepen door een vrouw die hem wel even ‘hetero zou maken’.

      Datingsapp

      Binnen de lhbtiq+-gemeenschap is ook sprake van intimidatie en seksueel geweld. Het meest trieste voorbeeld dat hij kent, is dat van een jongeman die een date had bij hem thuis, via de datingsapp Grindr. “Toen bleek dat zijn date twintig jaar ouder was dan hij, wilde hij eigenlijk niet meer, maar uit fatsoen bood hij de man een drankje aan en liet hem binnen. Binnen werd hij door de man overmeesterd en verkracht.”

      “Als man is het niet stoer om te vertellen dat je bent verkracht. We weten dat er bijna geen aangifte wordt gedaan.” Venhovens hoort regelmatig dat mensen slechte ervaringen hebben met de politie of met boa’s. “Ze worden vaak niet serieus genomen of vervelend bejegend. Die verhalen vertellen ze aan elkaar en daardoor raken ze ontmoedigd om aangifte te doen.” Venhovens vermoedt dat weinig mensen op de hoogte zijn van het bestaan van een speciale afdeling van de politie voor mensen uit de lhbtiq+-gemeenschap: Roze in Blauw. “Als je geen aangifte durft te doen, vraag dan naar die afdeling”, adviseert hij. Twee andere opties zijn: melding maken bij het Centrum Seksueel Geweld of het COC.

      Venhovens legt uit waarom het belangrijk is om toch aangifte te doen. “Als wij weten waar en hoe vaak het voorkomt, dan kunnen we campagnes op een gerichte manier starten en op plaatsen waar het vaak gebeurt.”

      Depressief
      De COC-voorzitter ziet het als het grootste probleem dat er niet over seksuele intimidatie wordt gesproken. “Het heeft grote impact als je slachtoffer wordt van seksueel geweld. Als je ermee blijft rondlopen en er niet over praat, word je depressief, wat uiteindelijk kan uitmonden in suïcidaliteit.”
      Venhovens pleit voor een maatschappelijke discussie. “Sinds corona zijn de omgangsvormen in het uitgaansleven verhard, mensen denken dat ze alles kunnen zeggen en doen. Ik denk dat het heeft te maken met social media. Daar worden mensen ook niet gecorrigeerd. Het is belangrijk dat we elkaar aanspreken op elkaars gedrag.”

      Tot slot houdt hij een pleidooi om hulp te bieden aan mensen die worden lastig gevallen. “Als je niet durft in te grijpen, bel dan 112, of film de situatie en biedt na afloop aan om als getuige op te treden. Laat zien dat die persoon niet alleen is. Dat vraagt moed, maar je maakt echt het verschil.”

      Bron: Rijnmond.nl >>

    1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
    • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.
    gasten online: 24 ▪︎ leden online: 7
    Fabienne001, Lyn, Ollybolly, Sandrab, Kaia, Moderator, Mark
    FORUM STATISTIEKEN
    topics: 3.764, reacties: 21.142, leden: 2.811