Ook 1 op 5 mannen slachtoffer van seksueel geweld: “Het zijn niet alleen jonge meisjes die verkracht worden”

Forum Lotgenoten Seksueel Geweld Achtergrond & Informatie Opinie & actualiteit Ook 1 op 5 mannen slachtoffer van seksueel geweld: “Het zijn niet alleen jonge meisjes die verkracht worden”

 • Dit onderwerp bevat 0 reacties, 1 deelnemer, en is laatst geüpdatet op 17/06/2021 om 16:25 door Mark.
1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
 • Auteur
  Berichten
 • #259458
  Mark
  Moderator

  Nieuwe grootschalige studie brengt problematiek rond seksueel geweld in kaart

  Het zijn onthutsende cijfers uit een nieuwe, grootschalige studie bij 5.000 Belgen naar seksueel geweld in ons land. Twee derde van de Belgische bevolking krijgt ooit te maken met seksueel overschrijdend gedrag of geweld. De overgrote meerderheid zijn vrouwen, maar ook 1 op de 5 mannen kreeg al te maken met fysiek seksueel geweld. “We moeten af van de mythe dat alleen jonge meisjes het slachtoffer worden van verkrachting”, zegt onderzoekster Ines Keygnaert (UGent).

  4 op de 10 vrouwen werden slachtoffer van fysiek seksueel geweld
  42 procent van de vrouwen tussen 16 en 69 jaar oud kreeg ooit te maken met fysiek seksueel geweld. Dat is seksueel misbruik waarbij je ongewenst wordt aangeraakt. “We hebben die categorie onderverdeeld in een vorm van misbruik waarbij je wordt aangeraakt maar niet wordt gepenetreerd, en een vorm waarbij er wel penetratie is of een poging tot. Tussen die vormen is er wel wat overlap omdat sommige mensen beide meemaakten”, zegt projectcoördinator Ines Keygnaert (UGent). Opvallend bij die onderverdeling is dat 16 procent van de vrouwen het slachtoffer werd van (een poging tot) verkrachting.

  8 op de 10 vrouwen kregen al te maken met een vorm van seksueel geweld
  Ook de niet-fysieke vormen van seksueel geweld werden bevraagd. En daar kreeg 78 procent van de vrouwen tussen 16 en 69 jaar al mee te maken. “Sommige mensen moesten zich uitkleden voor een webcam of moesten zich verplicht betasten”, zegt Keygnaert. “Anderen kregen ongewenste seksuele uitnodigingen of werden nagefloten. Het is belangrijk dat we ook dat in kaart brengen, want seksueel geweld hoeft echt niet fysiek te zijn om een impact te hebben op het welbevinden.” Als je die niet-fysieke voorvallen optelt bij de fysieke, heeft in totaal 81 procent van de vrouwen ooit al seksueel geweld meegemaakt.

  20 procent van de mannen kwam al in aanraking met fysiek seksueel geweld
  Ook mannen krijgen te maken met seksueel geweld. “Vrouwen zijn wel vaker het slachtoffer, maar dat neemt niet weg dat bijna de helft van de mannen tussen 16 en 69 jaar al seksueel geweld heeft meegemaakt”, zegt Keygnaert. Bij 20 procent gaat het om een fysieke vorm van seksueel geweld en bij 5 procent om een (poging tot) verkrachting. “We moeten af van de mythe dat alleen jonge meisjes verkracht worden, want de cijfers bewijzen dat dat helemaal niet het geval is.”

  4 op de 10 zeventigplussers geven aan een vorm van seksueel geweld te hebben meegemaakt
  Ook meer dan 500 mensen ouder dan zeventig werden bevraagd. Daaruit blijkt dat 8 procent in de laatste twaalf maanden seksueel geweld meemaakte. “Wij denken vaak dat ouderen niet seksueel actief zijn, maar de grote meerderheid is dat wel. En ook zij worden dus slachtoffer van seksueel misbruik”, zegt Keygnaert. In de meeste gevallen gaat het om niet-fysiek geweld zoals ongewenste blikken, seksuele opmerkingen of een kus zonder toestemming. Al zegt ook 3 procent van de ouderen slachtoffer te zijn van fysiek seksueel geweld. “Het meest opvallende daarbij is dat de daders een stuk jonger zijn dan de slachtoffers. Zo schommelt hun gemiddelde leeftijd rond de vijftig jaar.”

  60 procent van de slachtoffers kampt met depressieve gedachten
  Slachtoffers van fysieke vormen van seksueel misbruik kampen over het algemeen vaker met mentale problemen dan mensen die geen slachtoffer zijn. Zo heeft 60 procent depressieve klachten tegenover 41 procent die geen slachtoffer is. Ook andere mentale problemen komen vaker voor zoals automutilatie, zelfmoordgedachten, angst en posttraumatische stress. Bovendien werd ook alcohol- en drugsmisbruik vaker vastgesteld bij slachtoffers.

  Slechts 4 procent doet aangifte
  Van alle mensen tussen 16 en 69 jaar die ooit slachtoffer werden van seksueel misbruik, deed slechts 4 procent aangifte bij de politie. Vrouwen blijken dat vaker te doen dan mannen. “Maar het is echt een laag percentage, en bij ouderen en minderheidsgroepen is het nog dramatischer, want die geven dat zo goed als nooit aan”, zegt Keygnaert. Bovendien praten weinig slachtoffers over wat hen overkomen is. Zo sprak een derde van de vrouwen en de helft van de mannen er nog nooit over en zocht slechts 7 procent hulp.

  LGBTQ+-personen zijn vaker slachtoffer
  Minderheidsgroepen, zoals LGBTQ+-personen of mensen met een andere huidskleur, lopen meer risico om het slachtoffer te worden van seksueel geweld. 80 procent van de LGBTQ+-personen kreeg er al mee te maken. Vooral het aantal (pogingen tot) verkrachting ligt met 24 procent een stuk hoger bij die groep. Volgens de onderzoekers bevindt die bevolkingsgroep zich vaker in kwetsbare situaties. Bovendien vinden LGBTQ+ personen moeilijker de weg naar hulp, waardoor zij meer risico lopen om vaker slachtoffer te worden.

  Bron: nieuwsblad.be

1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
 • Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.
gasten online: 15 ▪︎ leden online: 2
Ollybolly, Nature1
FORUM STATISTIEKEN
topics: 2.927, berichten: 15.555, leden: 1.769