Onvoldoende zicht op minderjarige jongens in prostitutie, vindt ChristenUnie Groningen

Forum Lotgenoten Seksueel Geweld Achtergrond & Informatie Opinie & actualiteit Onvoldoende zicht op minderjarige jongens in prostitutie, vindt ChristenUnie Groningen

 • Dit onderwerp bevat 0 reacties, 1 deelnemer, en is laatst geüpdatet op 18/01/2022 om 22:51 door Luka.
1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
 • Auteur
  Reacties
 • #269620
  Luka
  Moderator

   De ChristenUnie Groningen maakt zich zorgen over de positie van minderjarige jongens die seksueel worden uitgebuit. Er is totaal geen zicht op minderjarige jongens in de prostitutie, zo blijkt uit het vorige maand verschenen rapport van het Centrum tegen Kinderhandel en Mensenhandel (CKM) en hulpverleningsorganisatie Lumens.

   In vijf jaar tijd kwamen slechts 45 jongens in beeld bij officiële instanties, tegenover ruim 1.100 meisjes. Dat is een bizar verschil, vindt Gerben Brandsema, fractievoorzitter van de ChristenUnie. Het verschil klopt volgens hulpverleners en slachtoffers zelf ook niet. Dat komt door verschillende redenen, legt Brandsema uit: “Er kunnen bijvoorbeeld taboes rusten op het vragen om hulp, op geaardheid en op het hardnekkige idee dat mannen geen slachtoffer horen te zijn.”

   De gemeente moet er alles aan doen om deze kwetsbare jongens beter in beeld te krijgen en te helpen, zo meent Brandsema. “Dit is een thema waar je nauwelijks iets over hoort, terwijl er ontzettend veel schaamte en leed achter schuilgaat. Wij willen oog hebben voor jongens die slachtoffer worden van uitbuiting en misbruik in de prostitutie, juist omdat ze vaak onzichtbaar zijn”, zegt hij.

   De ChristenUnie wijst ook op het verband tussen een instabiele woonsituatie en jongensprostitutie. Dat het aantal dakloze jongeren sinds 2009 verdrievoudigd is, maakt het extra schrijnend. Op dit punt vraagt het rapport in het bijzonder aandacht voor dak- en thuisloze LHBTQI’ers, omdat deze groep extra risico loopt om slachtoffer van seksuele uitbuiting te worden. Hotels worden, na ‘bij iemand thuis’, het vaakst genoemd als plaats van misbruik. Daarom diende de ChristenUnie voor de zomer al een motie in om te onderzoeken hoe hotels in Groningen hun medewerkers kunnen trainen om signalen van mensenhandel te herkennen. De fractie vraagt nu naar een stand van zaken met betrekking tot deze motie.

   Om beter zicht te krijgen op mannelijke slachtoffers is een andere aanpak nodig dan bij vrouwelijke slachtoffers. De ChristenUnie wil graag weten wat de gemeente kan doen om meer zicht te krijgen op jongensprostitutie. Ook is de fractie benieuwd of de gemeente kansen ziet om slachtoffers van seksuele uitbuiting doelgericht te helpen. Met name bij jongeren zonder stabiele woonplek denkt de ChristenUnie dat bewustwording en training bij hulpverleners kunnen helpen bij het voorkomen en terugdringen van seksuele uitbuiting.

   Bron: Groninger Internet Courant >>

  1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
  • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.
  gasten online: 17 ▪︎ leden online: 0
  No users are currently active
  FORUM STATISTIEKEN
  topics: 3.776, reacties: 21.207, leden: 2.839