Ik heb het niet gedaan: Onschuldig veroordeeld – BNNVARA, 28 januari 2019

Forum Lotgenoten Seksueel Geweld Achtergrond & Informatie Films, documentaires & TV programma’s Ik heb het niet gedaan: Onschuldig veroordeeld – BNNVARA, 28 januari 2019

 • Dit onderwerp bevat 4 reacties, 3 deelnemers, en is laatst bijgewerkt op 29/01/2019 om 14:14 door Mark.
5 berichten aan het bekijken - 1 tot 5 (van in totaal 5)
 • Auteur
  Berichten
 • #233848
  Malinche
  Lid LSG

  Vanavond 28 januari 2019 was op Nederland 2 de documentaire te zien: Onschuldig veroordeeld. Het is het door hem zelf vertelde verhaal van Romano, een man die 13 (!) jaar gevangen zat in een Spaanse gevangenis nadat hij was veroordeeld voor twee gewelddadige aanrandingen en een verkrachting.

  Ik zat gespannen te kijken en te luisteren, van begin tot eind. Aan het eind van de documentaire wordt onthuld wat je de hele film al voelt aankomen sluipen. Romano is seksueel misbruikt in het kindertehuis waar hij als klein jongetje was opgenomen. Op ongeveer 4/5e van de film zegt hij: “die psychiater vroeg er zelf naar, ik wilde er niet iets over zeggen maar hij vroeg er naar” (dat seksuele misbruik). Maar, en dan komt het   “Hij moet er iets meedoen, ze zijn er immers zelf verantwoordelijk voor, zij plaatsen toch kinderen uit….in zo’n huis ben je een instellingskind…je wordt nooit meer een gewoon kind. Ik heb levenslang…”

  Ik vond het een belangrijke documentaire en ik ben benieuwd wat er over geschreven gaat worden of hoe er over gepraat gaat worden. Ik ben bang dat het wel weer zal verdwijnen tussen al het “belangrijker” nieuws….

  #233850
  Mark
  Moderator

  Bekijk de documentaire door op de afbeelding te klikken.

  #233851
  Mark
  Moderator

  Hoe ‘de Nederlandse versie van Making a Murderer’ een onverwachte wending kreeg

  Met de documentaire Ik heb het niet gedaan wilde Elena Lindemans de zaak reconstrueren rond Romano van der Dussen, die twaalf jaar onterecht vastzat voor verkrachting. Halverwege neemt de film een wending die we in onderstaand interview uitvoerig met Lindemans en Van der Dussen bespreken. Dat betekent wel dat er in dit artikel veel wordt prijsgegeven uit de film. Wees gewaarschuwd of kijk maandagavond eerst naar de documentaire.

  Lees het hele artikel op volkskrant.nl >>

  #233853
  Stijn
  Lid LSG

  Indrukwekkend film, maar ik vraag me af in hoeverre de neutrale kijker het verband kan zien tussen de daden van
  Romano en zijn misbruik achtergrond. Die is n.m.m. niet te zien.
  Ik hoop dat de kijker er de tijd voor kan nemen om er over  na te denken en niet met een kort-door-de-bocht conclusie
  zal overgaan tot de orde van de dag. Daarnaast hoop ik van harte dat Romano zijn leven alsnog zin kan geven.

  Stijn

  #233859
  Mark
  Moderator

  Hey Stijn,

  Veel mannen die in hun jeugd slachtoffer zijn geweest van misbruik ontwikkelen probleemgedrag (verslaving, agressie, crimineel gedrag, grensoverschrijdend gedrag, problemen met justitie, etc), maar zijn zich er niet van bewust dat dit een gevolg is van dat misbruik. Ik hoop dat deze documentaire die mannen en stuk herkenning kan geven. Als door deze documentaire ook maar één van hen tot het inzicht komt dat hij zijn eigen misbruikervaringen serieus moet nemen omdat het zijn leven in negatieve zin beheerst, is dat al belangrijke winst, denk ik. Dat vind ik voor ons forum i.i.g. belangrijker dan dat de goegemeente gaat begrijpen wat het verband is tussen het misbruik in Romano’s jeugd en zijn latere gedrag. Want de mannen die ons openbare forum bezoeken, zijn toch hoofdzakelijk mannen die zelf wel weten dat ze misbruikt zijn maar moeite hebben de impact daarvan te zien, laat staan dat zij beseffen dat de problemen die zij ervaren er verband mee houden.

  Groet,
  Mark

5 berichten aan het bekijken - 1 tot 5 (van in totaal 5)
 • Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.
gasten online: 16 ▪︎ leden online: 5
Sioux, Luka, ikkkke, Michael, Lyn
FORUM STATISTIEKEN
topics: 2.216, reacties: 12.365, actieve leden: 1.012