Tinder, Bumble, Happn, Grindr… Niet alleen dé online plekken om liefde te vinden, maar ook een populair middel onder mensen met kwade bedoelingen, waarschuwen onderzoekers.
Zij zouden de slachtoffers van hun seksueel misbruik daar heel precies kunnen uitzoeken.
VERKRACHTERS OP DATINGAPPS
De resultaten, gepubliceerd in het Journal of Interpersonal Violence, zijn afkomstig uit een onderzoek van de Brigham Young-universiteit in de Amerikaanse staat Utah. De onderzoekers maakten een analyse van alle medische rapporten van slachtoffers van seksueel misbruik in die staat in de afgelopen jaren. Van de bijna 2000 verkrachtingen die door niet-vreemden waren gepleegd, begon 14 procent met een ontmoeting via een datingapp.
In veel gevallen ging het om slachtoffers die last hadden van mentale klachten: zo’n 60 procent van de slachtoffers van seksueel misbruik via een datingapp had daar last van. Volgens de onderzoekers zouden verkrachters daar specifiek naar op zoek zijn en zouden ze psychisch kwetsbaren ook op een bepaalde manier kunnen aanspreken via de apps.
Verkrachtingen geïnitieerd op een datingapp bleken niet alleen vaak voor te komen, maar ook gewelddadiger te zijn dan andere verkrachtingen. Zo was er bovengemiddeld vaak sprake van wurging tijdens en verwondingen na het misbruik. Daders komen daar vaak mee weg omdat ze hun slachtoffer na het voorval gewoon weer kunnen ‘ontmatchen’ of blokkeren.
MISBRUIK IN NEDERLAND
Of de situatie ook in Nederland zo schokkend is, is niet bekend: er zijn geen officiële cijfers. Na een uitzending van Zembla over ‘de schaduwkant van Tinder’ doet de politie wel onderzoek naar de vraag hoe vaak datingapps terugkomen in zaken van seksueel geweld. In de uitzending vertelt Iva Bicanic van het Centrum Seksueel Geweld dat “al onze zestien regionale afdelingen te maken krijgen met slachtoffers die een verkrachting of aanranding meemaken tijdens een date die gestart is via een datingapp.”
Realistische cijfers zijn echter moeilijk te verkrijgen omdat lang niet ieder slachtoffer van seksueel misbruik daar aangifte van doet. Bicanic: “We denken dat er veel meer mensen zijn die slachtoffer zijn, maar geen contact zoeken met ons vanwege schaamte- en schuldgevoelens. Omdat we zogenaamd allemaal weten dat je niet meteen thuis met een Tinderdate moet gaan afspreken, maar dat toch doen.”
VEILIGHEIDSCENTRUM
Tinder heeft in de app inmiddels een ‘veiligheidscentrum’, waarin je de telefoonnummers van onder meer Centrum Seksueel Geweld, de politie en Slachtofferhulp Nederland vindt. Datingapp Bumble biedt zelfs gratis online trauma-ondersteuning (in het Engels) na het meemaken van grensoverschrijdend gedrag. Toch zouden datingapps volgens de onderzoekers nog veel meer kunnen doen om seksueel misbruik te voorkomen, waaronder strengere identificatievoorwaarden voor gebruikers.
Bron: Linda.NL >>