Onderzoek #MeToo: Veel mannen vinden dat vrouwen overdrijven

Forum Lotgenoten Seksueel Geweld Achtergrond & Informatie Opinie & actualiteit Onderzoek #MeToo: Veel mannen vinden dat vrouwen overdrijven

 • Dit onderwerp bevat 2 reacties, 2 deelnemers, en is laatst geüpdatet op 04/01/2018 om 19:46 door Luka.
3 berichten aan het bekijken - 1 tot 3 (van in totaal 3)
 • Auteur
  Reacties
 • #215529
  Luka
  Moderator

   Ruim vier op de tien mannen vinden dat vrouwen vaak overdrijven als zij zeggen met seksueel overschrijdend gedrag te maken hebben gehad, volgens een onderzoek van EenVandaag.

   Ik heb een poosje gekeken naar de getallen uit deze enquête. Ergens verbazen ze mij ook weer niet, hoe triest ze ook zijn. Blijkbaar vinden deze mannen dat hún ervaring over het onderwerp meer telt dan die van de mensen waar het over gaat: vrouwen in dit geval.
   Bijzonder vind ik het ook dat zij voor anderen menen te kunnen bepalen of hun ervaringen wel of niet tellen als seksueel overschrijdend en in welke mate. Dat als zij het niet zo erg vinden dat het dat dan ook niet is. En dat hoe degene die het heeft ondergaan het heeft ervaren niet telt. Best raar eigenlijk als je er zo over nadenkt toch?

   Op de vraag of ze zelf weleens te ver zijn gegaan zegt slechts 17% ja.

   Blijkbaar is het voor veel mensen (mannen én vrouwen) toch ook als volwassene nog steeds erg moeilijk om zich te verplaatsen in een ander, je weet wel: inlevingsvermogen tonen.
   Men schiet al snel in de verdediging. Het woordje man wordt in verband gebracht met iets negatiefs. In plaats van te concluderen dat het heel erg is dat het blijkbaar zo veel voorkomt en misschien zelfs voorzichtig na te denken of je zelf misschien ook wel wat kan veranderen schiet je gelijk in de verdediging. Ik snap dit wel als eerste reactie, ik zal ook niet zeggen dat ik altijd gelijk openminded en evenwichtig reageer. Maar het is nou niet zo dat #metoo vorige week trending werd.
   Die tijd om te kalmeren en er wél rustig over na te denken is er inmiddels wel geweest.

   Waar een ruime meerderheid van de vrouwen (60%) aangeeft dat hun seksuele grenzen weleens zijn overschreden, is dit bij mannen 15 procent.

   Ja, ook deze getallen verrassen mij niet. Toch denk ik dat de daadwerkelijke aantallen nog wel wat hoger zijn, bij beide groepen. Ik vermoed dat veel vrouwen, maar vooral mannen helemaal niet goed begrijpen wat seksueel overschrijdend gedrag is.Vaak is het duidelijk, maar soms zit het in het grote grijze gebied van acceptabel. Ik had er zelf bijvoorbeeld nooit zo over nagedacht dat als man in je kruis gegrepen worden of in je kont geknepen worden tijdens het uitgaan eigenlijk ook gewoon binnen deze categorie valt. En daarnaast heerst bij veel mensen, óók bij vrouwen, toch nog de mening dat met name aanranding en seksuele intimidatie alleen bij vrouwen mogelijk is. Dat een man in het kruis grijpen niet erg is of zijn verdiende loon voor een opmerking die niet gewaardeerd wordt. Terwijl het bij vrouwen voor vrijwel iedereen buiten kijf staat dat het niet oké is om iets vergelijkbaars te doen. De voorbeeld situaties uit deel 4 van het onderzoek ‘Waar ligt de grens?’ laten dit goed zien.

   Heeft deze #MeToo discussie u wel of niet bewuster gemaakt van uw eigen gedrag?

   • Veel bewuster (5% man, 4% vrouw)
   • Iets bewuster (16% man, 12% vrouw)
   • Niet veel bewuster (26% man, 23% vrouw)
   • Helemaal niet bewuster (46% man, 49% vrouw)
   • Weet niet / geen mening (7% man, 12% vrouw)

   Dit is wat mij betreft in ieder geval al winst. Maar het kan nog stukken beter en ik hoop dan ook oprecht dat mensen die professioneel of als ouder met kinderen en tieners te maken hebben actief én structureel met het onderwerp aan de slag gaan. Dus niet 1x per jaar een themaweekje ofzo.

   Het artikel >>
   Het onderzoek >>
   De reportage >>

   #215543
   Mark
   Moderator

    Begrijp me niet verkeerd, ik wil seksueel grensoverschrijdend gedrag tegenover vrouwen absoluut niet goedpraten, maar ik begrijp wel dat veel mannen vrouwen daarin niet altijd serieus nemen.

    Een voorbeeld. Als je mannen en vrouwen de vraag stelt of zij wel eens te maken hebben gehad met grensoverschrijdend seksueel gedrag, zullen de meeste mannen ‘nee’ en de meeste vrouwen ‘ja’ zeggen. Maar als je een man een meer specifieke vraag stelt, bijvoorbeeld of hij wel eens mee heeft gemaakt dat een vrouw/meisje zich tijdens een avondje stappen ongevraagd aan hem opdrong door met haar lichaam dicht tegen hem aan te dansen, is de kans dat hij ‘ja’ antwoordt ineens een stuk groter.

    De meeste mannen zullen zo’n situatie niet snel als ongewenst of seksueel grensoverschrijdend benoemen — zelfs niet als ze dat wel als zodanig ervaren — terwijl de meeste vrouwen, als een man iets dergelijks bij hen zou doen, dat wel doen.

    Ter illustratie: Why rape is sincerely hilarious
    (Engelstalig filmpje over hoe een man op seksueel geweld reageert. A.u.b uit kijken tot het einde voor je een oordeel vormt)

    Misschien doen mannen die slachtoffer zijn van seksueel grensoverschrijdend gedrag er goed aan zich eens eerlijk uit te spreken over hoe zij dit ervaren in plaats van er stoer of lacherig over te doen. Misschien dat zij, als ze zichzelf serieus gaan nemen, ook vrouwen serieus kunnen gaan nemen.

    #215545
    Luka
    Moderator
    Topic starter

     Ik ben dan nog steeds van de opvatting ‘je kan niet voor iemand bepalen hoe ze iets ervaren’.
     Het schijnt voor veel mensen, man of vrouw, toch al snel te moeilijk te zijn om zich te verplaatsen in de ander en bijvoorbeeld vragen te stellen in plaats van gelijk een oordeel te vellen.
     Wel ben ik het met je eens dat er met twee maten wordt gemeten voor mannen en vrouwen.

     Dat filmpje had ik al eens gezien…. Ijzersterk inderdaad.

    3 berichten aan het bekijken - 1 tot 3 (van in totaal 3)
    • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.
    gasten online: 11 ▪︎ leden online: 0
    No users are currently active
    FORUM STATISTIEKEN
    topics: 3.760, reacties: 21.126, leden: 2.799