Onderzoek bij Onderzeedienst na meldingen over ongewenst gedrag

Forum Lotgenoten Seksueel Geweld Achtergrond & Informatie Opinie & actualiteit Onderzoek bij Onderzeedienst na meldingen over ongewenst gedrag

  • Dit onderwerp bevat 0 reacties, 1 deelnemer, en is laatst geüpdatet op 09/07/2020 om 18:08 door Luka.
1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
  • Auteur
    Reacties
  • #251912
    Luka
    Moderator

      Defensie is een onderzoek begonnen naar mogelijke sociale onveiligheid bij de Onderzeedienst, het onderdeel waaronder de onderzeeboten vallen. Vorige week nog werd een militair geschorst wegens ongewenst gedrag.

      De afgelopen twee jaar zijn er volgens het ministerie vier officiële meldingen gedaan wegens ongewenst gedrag bij het onderdeel van de marine. Het gaat onder meer om meldingen van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Dat leidde in twee gevallen tot een aangifte. Één zaak – waarin drie militairen zijn geschorst – komt volgende week voor de rechter.

      De Centrale Organisatie Integriteit Defensie (COID) gaat de cultuur binnen de Onderzeedienst onderzoeken. ‘Die zou mogelijk negatief van invloed zijn op een sociaal veilige werk- en leefomgeving’, aldus het ministerie. Na de zomer wordt meer bekend over het onderzoek.

      ,,Vanuit de Onderzeedienst hebben we signalen opgevangen van onwenselijk gedrag. Dat neem ik bijzonder serieus en dus ondernemen we stappen. Tegelijkertijd ben ik blij dat mensen melding maken van dit soort situaties’’, laat vice-admiraal Rob Kramer, de baas van de marine, weten.

      Gemengde bemanning
      De marine laat sinds januari ook vrouwen toe bij de Onderzeedienst. Dit na een succesvolle test van het varen met een gemengde bemanning, vorig jaar. De Onderzeedienst was het laatste legeronderdeel waar vrouwen werden geweerd. Ruim een eeuw lang waren vrouwen aan boord taboe, omdat dat maar ‘tot gedoe zou leiden’. De bemanning van een onderzeeër zit noodgedwongen voortdurend op elkaars lip en privacy is er nauwelijks.

      Buitenlandse marines, die al eerder vrouwen op onderzeeboten introduceerden, richtten aparte ruimtes voor hen in. Maar dat pakte verkeerd uit. De vrouwen klaagden dat ze een status aparte kregen en de teamgeest aan boord daaronder leed.

      Onvoldoende
      Verbetering van de veiligheid is een topprioriteit voor Defensie. Uit een rapport in 2018 van de commissie-Giebels bleek dat de sociale veiligheid bij Defensie onvoldoende is. Door de gesloten cultuur zijn mensen niet snel geneigd om melding te doen van deze zaken, aldus het rapport. Een andere commissie concludeerde onlangs nog dat de veiligheid bij Defensie niet snel genoeg verbetert.

      Bron: AD.nl >>

    1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
    • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.
    gasten online: 31 ▪︎ leden online: 1
    Lieza
    FORUM STATISTIEKEN
    topics: 3.764, reacties: 21.142, leden: 2.811