Nu praat ik erover (België)

  • Dit onderwerp bevat 5 reacties, 2 deelnemers, en is laatst geüpdatet op 28/05/2023 om 18:08 door Luka.
6 berichten aan het bekijken - 1 tot 6 (van in totaal 6)
  • Auteur
    Reacties
  • #215605
    Luka
    Moderator

      nupraatikerover.be

      Ben je minderjarig en heb je vragen over seksueel misbruik? Word je seksueel lastig gevallen?
      Word je vaak uitgescholden? Is er iemand die je fysiek pijn doet? Ken je iemand met zo’n probleem?

      Je kan hierover anoniem chatten met één van onze gespecialiseerde medewerkers.
      ‘Nu praat ik erover’ is een initiatief van het Vertrouwenscentrum Kindermishandeling.

      Twijfel je of je in een situatie bent terechtgekomen van seksueel misbruik, emotionele of fysieke mishandeling?
      Het is niet altijd eenvoudig om te weten of je in een situatie van geweld bent terechtgekomen. Kom gerust met ons chatten en dan zoeken we het samen uit. Meer informatie over seksueel misbruik, fysieke mishandeling en emotionele mishandeling vind je ook op deze website.

      #220615
      Mark
      Moderator

        Steeds meer jongeren luchten hart op chatbox over seksueel misbruik
        Nupraatikerover.be krijgt almaar meer bezoekers

        Nooit eerder is er zo veel een beroep gedaan op de chatbox over seksueel misbruik nupraatikerover.be. In 2017 knoopten 156 jongeren er een gesprek aan, bijna de helft meer dan in 2016. “De getuigenis van Griet Op de Beeck heeft veel teweeggebracht.”

        Dit soort verhalen delen jongeren steeds vaker met de hulpverleners van de Vertrouwenscentra Kindermishandeling. Twaalf uur oftewel vier avonden per week bemannen zij de chatbox nupraatikerover.be, die bedoeld is voor al wie vragen heeft over seksueel misbruik en mishandeling, of voor wie slachtoffer is hiervan.

        Lees verder op demorgen.be >> (inloggen vereist, je kunt een gratis proefaccount aanmaken)

        #220625
        Mark
        Moderator

          Meer en meer jongeren vinden de weg naar chatbox over misbruik

          Vorig jaar klopten 156 jongeren aan bij nupraatikerover.be, de chatbox over misbruik. Dat is bijna de helft meer dan in 2016, de grootste toename sinds de oprichting van de chatbox, schrijft De Morgen. “Wij geloven in de kracht van het gesprek”, zegt coördinator Ilse Van Campenhout.

          Nupraatikerover.be werd in 2012 ontwikkeld door Child Focus. In september 2014 namen de Vertrouwenscentra Kindermishandeling de chatbox over. Jongeren die vragen hebben over of het slachtoffer zijn van misbruik of mishandeling, kunnen er anoniem vier avonden per week terecht voor een gesprek met een professionele hulpverlener.

           

          Met veel jongeren spreken we meerdere keren, zegt Van Campenhout. “Het zijn zeer gevoelige thema’s, zeer gevoelige gesprekken. Jongeren zitten met schuld, met schaamte, met angst. Sommigen hebben nog nooit iets over hun ervaringen gedeeld. Ze hoeven bij ons niet in één keer hun verhaal te vertellen.We kunnen met hen een traject gaan, ze kunnen op hun tempo aangeven waar ze mee zitten, wat hun vragen zijn.”

           

          Lees het hele artikel op vrt.be >>

          #233869
          Mark
          Moderator

            Nieuwe campagne moet chatbox kindermishandeling bekender maken

            De Vertrouwenscentra Kindermishandeling willen de chatbox nupraatikerover.be nog bekender maken, en komen daarom met een campagne via sociale media. Vorig jaar vonden er 417 gesprekken plaats via de chatbox.

            Vanaf vanavond vind je op Facebook, Instagram en YouTube video’s terug die verwijzen naar nupraatikerover.be, de chatbox van de Vertrouwenscentra Kindermishandeling, gericht op minderjarige slachtoffers van misbruik en mishandeling. De chatbox werd afgelopen jaren steeds bekender. In 2015 vonden er via de site 187 gesprekken plaats tussen jongeren en vrijwilligers, in 2018 waren dat er al 417.

            Maar dat aantal mag nog groeien, vindt ook coördinator Ilse Van Campenhout: “Het is geen eenvoudig thema om over te praten, veel jongeren schamen zich er vaak voor, en vinden zo hun weg niet naar de gepaste hulpverlening. Een chatbox kan hen de juiste kant uitwijzen, maar dan moeten ze natuurlijk ons weten vinden.”

            Met de hulp van influencers
            De Vertrouwenscentra kiezen specifiek voor Facebook, YouTube en Instagram, omdat die platformen enorm populair zijn bij jongeren. Op die kanalen zullen ze de volgende weken video’s posten. En ze werken ook samen met twee bekende jongeren: Instagrammer en Ketnet-ster Amir Motaffaf en YouTube-vlogster Jade Dewinter. “We weten, als iets wordt aangeraden door een bekend persoon of influencer, dat jongeren dat beter oppikken. Zo hopen we echt ingang te vinden”, zegt Van Campenhout.

            Wil je zelf chatten met een hulpverlener? Dat kan via nupraatikerover.be, op maandag, woensdag en donderdag van 19 uur tot 22 uur, en op dinsdag van 18 uur 30 tot 21 uur 30.

            Bron: vrt.be

            #233870
            Mark
            Moderator
              #277123
              Luka
              Moderator
              Topic starter

                HILDE CREVITS VERSTERKT CHAT VOOR JONGEREN NUPRAATIKEROVER.BE

                Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits versterkt de chatlijn van de Vertrouwenscentra Kindermishandeling Nupraatikerover.be. Dat is nodig omdat de chatlijn meer oproepen krijgt.

                Jongeren en meerderjarige slachtoffers van seksueel geweld kunnen er terecht met vragen over mishandeling, verwaarlozing of seksueel geweld zoals grensoverschrijdend gedrag. Het jaarlijkse budget van Nupraatikerover.be stijgt zo naar 280.000 euro. De investering maakt deel uit van het crisis- en investeringsplan jeugdhulp.

                “Uit resultaten van de HBSC-studie afgelopen week bleek nog dat jongeren meer te maken te krijgen met seksueel grensoverschrijdend gedrag. Een grotere bewustwording over grensoverschrijdend gedrag kan daarvoor een mogelijke verklaring zijn. Het is belangrijk dat jongeren ergens terechtkunnen met hun bezorgdheden en vragen. We zien dat steeds meer jongeren hun weg vinden naar online hulp. Daarom versterken we de chat nupraatikerover.be. Jongeren die seksueel lastiggevallen worden of met vragen zitten over seksuele mishandeling of misbruik kunnen er chatten met gespecialiseerde medewerkers van het Vertrouwenscentrum Kindermishandeling. Met deze middelen kan Nupraatikerover.be ruimere openingstijden en extra chatlijnen openhouden”, zegt Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits.

                STEEDS MEER OPROEPEN
                Gedurende de coronapandemie zijn heel wat online hulplijnen tijdelijk versterkt om het hoofd te bieden aan het stijgende aantal oproepen. Vandaag blijft het aantal oproepers bij de chat Nupraatikerover.be in stijgende lijn. Jongeren kunnen er anoniem en gratis terecht voor een luisterend oor. Vorig jaar ging het in totaal over 1074 gesprekken. Een stijging met 16% tegenover 2021. 8 op de 10 van de oproepers zijn meisjes of vrouwen. De oproepers bevinden zich voornamelijk in de leeftijdscategorieën 12-14 jaar (33%) en 15-17 jaar (32%). Zes op de 10 gemelde misbruiken gaan over seksueel misbruik en lichamelijke mishandeling en verwaarlozing.

                Minister Crevits heeft nu beslist om de hulplijn en chatbox Nupraatikerover.be vanaf volgend jaar structureel financieel te versterken. De extra investering maakt deel uit van het crisis- en investeringsplan jeugdhulp.

                Bron: Focus WTV >>

              6 berichten aan het bekijken - 1 tot 6 (van in totaal 6)
              • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.
              gasten online: 28 ▪︎ leden online: 7
              Yvette, Anouk, Trees50, Kaia, Zodiac, Fabienne001, Lyn
              FORUM STATISTIEKEN
              topics: 3.764, reacties: 21.142, leden: 2.811