Nu praat ik erover (België)

 • Dit onderwerp bevat 4 reacties, 2 deelnemers, en is laatst bijgewerkt op 30/01/2019 om 09:12 door Mark.
5 berichten aan het bekijken - 1 tot 5 (van in totaal 5)
 • Auteur
  Berichten
 • #215605
  Luka
  Moderator


  nupraatikerover.be

  Ben je minderjarig en heb je vragen over seksueel misbruik? Word je seksueel lastig gevallen?
  Word je vaak uitgescholden? Is er iemand die je fysiek pijn doet? Ken je iemand met zo’n probleem?

  Je kan hierover anoniem chatten met één van onze gespecialiseerde medewerkers.
  ‘Nu praat ik erover’ is een initiatief van het Vertrouwenscentrum Kindermishandeling.

  Twijfel je of je in een situatie bent terechtgekomen van seksueel misbruik, emotionele of fysieke mishandeling?
  Het is niet altijd eenvoudig om te weten of je in een situatie van geweld bent terechtgekomen. Kom gerust met ons chatten en dan zoeken we het samen uit. Meer informatie over seksueel misbruik, fysieke mishandeling en emotionele mishandeling vind je ook op deze website.

  #220615
  Mark
  Moderator

  Steeds meer jongeren luchten hart op chatbox over seksueel misbruik
  Nupraatikerover.be krijgt almaar meer bezoekers

  Nooit eerder is er zo veel een beroep gedaan op de chatbox over seksueel misbruik nupraatikerover.be. In 2017 knoopten 156 jongeren er een gesprek aan, bijna de helft meer dan in 2016. “De getuigenis van Griet Op de Beeck heeft veel teweeggebracht.”

  Dit soort verhalen delen jongeren steeds vaker met de hulpverleners van de Vertrouwenscentra Kindermishandeling. Twaalf uur oftewel vier avonden per week bemannen zij de chatbox nupraatikerover.be, die bedoeld is voor al wie vragen heeft over seksueel misbruik en mishandeling, of voor wie slachtoffer is hiervan.

  Lees verder op demorgen.be >> (inloggen vereist, je kunt een gratis proefaccount aanmaken)

  #220625
  Mark
  Moderator

  Meer en meer jongeren vinden de weg naar chatbox over misbruik

  Vorig jaar klopten 156 jongeren aan bij nupraatikerover.be, de chatbox over misbruik. Dat is bijna de helft meer dan in 2016, de grootste toename sinds de oprichting van de chatbox, schrijft De Morgen. “Wij geloven in de kracht van het gesprek”, zegt coördinator Ilse Van Campenhout.

  Nupraatikerover.be werd in 2012 ontwikkeld door Child Focus. In september 2014 namen de Vertrouwenscentra Kindermishandeling de chatbox over. Jongeren die vragen hebben over of het slachtoffer zijn van misbruik of mishandeling, kunnen er anoniem vier avonden per week terecht voor een gesprek met een professionele hulpverlener.

   

  Met veel jongeren spreken we meerdere keren, zegt Van Campenhout. “Het zijn zeer gevoelige thema’s, zeer gevoelige gesprekken. Jongeren zitten met schuld, met schaamte, met angst. Sommigen hebben nog nooit iets over hun ervaringen gedeeld. Ze hoeven bij ons niet in één keer hun verhaal te vertellen.We kunnen met hen een traject gaan, ze kunnen op hun tempo aangeven waar ze mee zitten, wat hun vragen zijn.”

   

  Lees het hele artikel op vrt.be >>

  #233869
  Mark
  Moderator

  Nieuwe campagne moet chatbox kindermishandeling bekender maken

  De Vertrouwenscentra Kindermishandeling willen de chatbox nupraatikerover.be nog bekender maken, en komen daarom met een campagne via sociale media. Vorig jaar vonden er 417 gesprekken plaats via de chatbox.

  Vanaf vanavond vind je op Facebook, Instagram en YouTube video’s terug die verwijzen naar nupraatikerover.be, de chatbox van de Vertrouwenscentra Kindermishandeling, gericht op minderjarige slachtoffers van misbruik en mishandeling. De chatbox werd afgelopen jaren steeds bekender. In 2015 vonden er via de site 187 gesprekken plaats tussen jongeren en vrijwilligers, in 2018 waren dat er al 417.

  Maar dat aantal mag nog groeien, vindt ook coördinator Ilse Van Campenhout: “Het is geen eenvoudig thema om over te praten, veel jongeren schamen zich er vaak voor, en vinden zo hun weg niet naar de gepaste hulpverlening. Een chatbox kan hen de juiste kant uitwijzen, maar dan moeten ze natuurlijk ons weten vinden.”

  Met de hulp van influencers
  De Vertrouwenscentra kiezen specifiek voor Facebook, YouTube en Instagram, omdat die platformen enorm populair zijn bij jongeren. Op die kanalen zullen ze de volgende weken video’s posten. En ze werken ook samen met twee bekende jongeren: Instagrammer en Ketnet-ster Amir Motaffaf en YouTube-vlogster Jade Dewinter. “We weten, als iets wordt aangeraden door een bekend persoon of influencer, dat jongeren dat beter oppikken. Zo hopen we echt ingang te vinden”, zegt Van Campenhout.

  Wil je zelf chatten met een hulpverlener? Dat kan via nupraatikerover.be, op maandag, woensdag en donderdag van 19 uur tot 22 uur, en op dinsdag van 18 uur 30 tot 21 uur 30.

  Bron: vrt.be

  #233870
  Mark
  Moderator
5 berichten aan het bekijken - 1 tot 5 (van in totaal 5)
 • Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.
gasten online: 17 ▪︎ leden online: 6
Catharina, TessaxKol, Deedee, Mark, Krisvb, NovaJ
FORUM STATISTIEKEN
topics: 2.426, reacties: 13.240, leden: 1.204
Scroll Up