Nieuwe tool laat tieners naaktfoto’s van internet halen

Forum Lotgenoten Seksueel Geweld Achtergrond & Informatie Opinie & actualiteit Nieuwe tool laat tieners naaktfoto’s van internet halen

 • Dit onderwerp bevat 0 reacties, 1 deelnemer, en is laatst geüpdatet op 01/03/2023 om 20:32 door Luka.
1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
 • Auteur
  Reacties
 • #276574
  Luka
  Moderator

   Tieners die naaktfoto’s van zichzelf online zien circuleren hebben vanaf nu een mogelijkheid om die beelden offline te halen. Met een nieuw door het Amerikaanse National Center for Missing & Exploited Children (NCMEC) ontwikkeld programma kunnen foto’s van bepaalde sociale media worden verwijderd. De tool, Take It Down, is deels gefinancierd door Meta Platforms, het moederbedrijf van Facebook.

   Iedereen kan anoniem beelden aandragen via het onlineplatform en alle foto’s waar minderjarigen op staan worden verwijderd. Take It Down creëert een soort digitale vingerafdruk die in een database terechtkomt. Techgiganten die zich bij het project hebben aangesloten, beloven er zorg voor te dragen dat de beelden niet langer online rondgaan.

   Op dit moment gaat het om Facebook en Instagram van Meta en de platformen OnlyFans, Pornhub en Yubo die zich hebben aangesloten bij Take It Down. Als een afbeelding op een ander platform, zoals Twitter of TikTok te zien is, of bijvoorbeeld via WhatsApp werd verstuurd, wordt deze echter niet verwijderd. Ook als een afbeelding is bewerkt of bijvoorbeeld andere afmetingen heeft, wordt deze niet aan dezelfde digitale vingerafdruk herkend. Maar beeltenissen die visueel vergelijkbaar zijn – zoals dezelfde foto met en zonder Instagram-filter – worden wel herkend.

   ,,Take It Down is speciaal gemaakt voor mensen die weten dat er een naaktfoto online staat of een sterk vermoeden hebben om welke foto er rondgaat”, zegt Gavin Portnoy, een woordvoerder van het NCMEC. ,,Als je het hebt gedeeld met iemand met wie je date bijvoorbeeld, of als iemand je afperst met bepaald beeld.”

   Een woordvoerder laat aan de Britse krant The Guardian weten dat Take It Down is bedoeld om kindermisbruik en -uitbuiting op sociale media aan te pakken. ,,Als je expliciete afbeeldingen online hebt staan, kan dat zeer traumatiserend zijn, vooral voor jongeren”, zegt Portnoy over de nieuwe tool.

   Bron: de Gelderlander >>

  1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
  • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.
  gasten online: 8 ▪︎ leden online: 5
  Ollybolly, Quinte, Lieza, Trees50, Leentje
  FORUM STATISTIEKEN
  topics: 3.700, reacties: 20.593, leden: 2.662