Netflix voert bijzondere regels in om seksueel misbruik te voorkomen

Forum Lotgenoten Seksueel Geweld Achtergrond & Informatie Opinie & actualiteit Netflix voert bijzondere regels in om seksueel misbruik te voorkomen

  • Dit onderwerp bevat 0 reacties, 1 deelnemer, en is laatst geüpdatet op 17/06/2018 om 20:13 door Luka.
1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
  • Auteur
    Reacties
  • #223017
    Luka
    Moderator

      Na het schandaal rondom Kevin Spacey, dat leidde tot het einde van de populaire serie House of Cards, heeft Netflix zich eens flink achter de oren gekrabt om te bedenken hoe dit in de toekomst voorkomen kan worden. Ze kwamen vervolgens met een hoop regeltjes, zoals iemand niet langer dan 5 seconden in de ogen kijken en geen telefoonnummers vragen als daar geen toestemming voor is gegeven.

      Op zich kan ik mij er wel iets bij voorstellen dat je met nieuwe medewerkers een soort van ‘omgangsregels document’ bespreekt en laat ondertekenen. Maar of dit nou seksuele intimidatie en geweld echt gaat voorkomen in de toekomst?
      Je blijft zitten met ongelijke machtsverhoudingen tussen een A lijst ster en een figurant of een jongen of meisje dat net komt kijken. En dan heb je nog allerlei zorgen als ‘gaan ze mij wel geloven?’ en ‘Als ik hem/haar verklik ben ik ook mijn baan kwijt als daardoor de productie stopt en anders verlengen ze mijn contract waarschijnlijk niet’.

      Daarnaast lijken mij regels als iemand niet langer dan 5 seconden in de ogen kijken of pas iemand om zijn of haar telefoonnummer vragen als die daar toestemming voor heeft gegeven mij ook nogal onpraktisch. In de praktijk moet iemand dan tegen iedereen gaan zeggen van als je om mijn telefoonnummer wilt vragen is dat goed hoor. Zie je het al voor je?

      Nou is Hollywood en zelfs de Nederlands film/tv sterren wereld voor 99% van ons een ver van ons bed show. Maar dit soort machtsverhoudingen kom je overal tegen. Wat dacht je van een zzp’er of nieuwe medewerker zonder vast contract vs de werkgever? Een magazijn medewerker, schoonmaker of callcenter medewerker vs de manager? Of zelfs een scholier vs de populairste klasgenoot.

      Waar ongelijke machtsverhoudingen zijn is het moeilijk om je grenzen aan te geven, omdat je overdonderd werd of omdat je jouw baan niet kwijt wilt of bang bent niet geloofd te worden. Omdat je vindt dat je niet moet zeuren omdat het ‘maar’ om een dronken zoen en/of ongewenste aanrakingen op een bedrijfsfeestje ging, enzovoort.

      Wat zou dan wel kunnen helpen?
      Ik denk dat een omgangsreglement over wat binnen het bedrijf onder normale omgangsregels wordt verstaan mét duidelijke uitleg over de gevolgen als je er je niet aan houdt op zich wel belangrijk kan zijn. Nu sneuvelen dergelijke zaken nog te vaak bij de rechter omdat die vindt dat ontslag een te zware straf is, los van of er nu wel of niet bewijs is. Als je een dergelijk reglement hebt besproken en ondertekend kun je niet meer zeggen dat je niet wist dat het een probleem is als je de stagiaire of medewerker van marketing zoent of betast. Zij/hij heeft immers geen nee gezegd? Er wordt ook een duidelijk signaal gegeven dat het bij dat bedrijf niet getolereerd wordt.

      Ik denk ook dat het belangrijk is dat het telefoonnummer, locatie in het gebouw en e-mailadres van de vertrouwenspersoon pontificaal op de voorpagina van het intranet staat. Het is niet fijn als je eerst nog eens op een flinke zoektocht moet omdat het ergens weggemoffeld is en ook nooit meer is geupdate toen er een nieuwe vertrouwenspersoon kwam. Als er al een nieuwe vertrouwenspersoon is aangenomen toen de oude weg ging.

      En ik denk ook dat het geen kwaad kan om managers op cursus te sturen over onderwerpen als ‘hoe herken ik seksuele intimidatie op de werkvloer’, ‘hoe ga ik ermee om als ik het zelf constateer of als iemand er over naar mij toe komt’, ‘hoe ga ik zelf om met de medewerkers die onder mij vallen’ en ‘wat zijn normale omgangsvormen en hoe kan ik deze bevorderen op de werkvloer’. En dan eens in de zoveel jaar een opfriscursus. Wederom zal ook dit niet altijd voorkomen dat het fout gaat. Er is geen magische set regels noch een magische cursus. Maar je bent er wél actief mee bezig en je geeft dus ook wél weer een duidelijk signaal af als bedrijf dat je het onderwerp serieus neemt.

      De enige verbod regels die mij verder zinvol lijken is nee = nee, zwijgen is nee en geen toestemming gevraagd is óók nee.
      Als manager blijf je verder van iedereen af die ‘ondergeschikt’ is aan jou en iedereen blijft van stagiaires en minderjarige medewerkers af. Maar dat valt eigenlijk ook weer onder normale omgangsvormen… toch?

      Nou weet ik niet wat er verder allemaal in de regeltjes van Netflix staat maar ik denk niet dat je door heel veel verboden op te gaan leggen veel bereikt. Eerder het tegenovergestelde denk ik: mensen worden er opstandige pubers van.
      Manieren zoeken om normale omgangsvormen te benadrukken en seksuele intimidatie bespreekbaar te maken lijken mij zinvoller.

      Het artikel vind je op HLN.be >>

    1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
    • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.
    gasten online: 20 ▪︎ leden online: 0
    No users are currently active
    FORUM STATISTIEKEN
    topics: 3.764, reacties: 21.142, leden: 2.811