Netflix – Bikram: yogi, guru, predator

  • Dit onderwerp bevat 2 reacties, 1 deelnemer, en is laatst geüpdatet op 16/12/2019 om 21:20 door Luka.
3 berichten aan het bekijken - 1 tot 3 (van in totaal 3)
  • Auteur
    Reacties
  • #246859
    Luka
    Moderator

      Deze documentaire toont de opkomst en ondergang van Bikram Choudhury, de oprichter van ‘hot yoga’, terwijl zijn imperium groeit en er zorgelijke feiten boven tafel komen.

      #246860
      Luka
      Moderator
      Topic starter

        Nieuwe Netflix-docu doet yogawereld daveren: beroemde goeroe mishandelde, vernederde en verkrachtte zijn volgelingen

        De yogawereld davert op zijn grondvesten. De nieuwe Netflix-documentaire ’Bikram: Yogi, Guru, Predator’ onthult hoe Bikram Choudhury (75) – de bedenker van yogalessen in een hete ruimte – een immens imperium wist uit te bouwen. Die macht veranderde hem in een roofdier: volgens de getuigen die aan bod komen in de documentaire mishandelde, vernederde en verkrachtte de beroemde goeroe systematisch zijn volgelingen.

        De nieuwe Netflix-documentaire laat er geen twijfel over bestaan: achter de wereld van Bikram-yoga gaan heel wat duistere geheimen schuil. De razend populaire vorm van yoga, waarbij deelnemers in een ruimte van zo’n 40° Celsius hun workout doen, werd bedacht door Bikram Choudhury. Hij werd geboren in India en is al sinds zijn vierde gebeten door yoga.

        Hij wist met zijn methode miljoenen volgers aan zich te binden, waaronder ook heel wat Hollywoodsterren – in ons land is Natalia bijvoorbeeld gebeten door de discipline. Met het verspreiden van zijn ideeën vergaarde hij zijn schijnbaar grenzeloze fortuin. Een opleiding tot Bikramdocent kost 10.000 dollar per persoon en Choudhury is de enige die licenties kan afgeven of intrekken. Het gaf hem ontzettend veel invloed en aanzien. Zo veel macht dat de goeroe ongestoord zijn gang kon gaan, en zijn omgeving simpelweg de andere kant op keek toen hij zijn boekje te buiten ging.

        Schokkende opleiding
        Zijn ‘studenten’ werden tijdens hun opleiding systematisch misbruikt. De volgelingen werden opgesloten in een hotel, waar ze te weinig te eten kregen en te weinig sliepen. Het werd hen ook verboden tijdens de lessen naar het toilet te gaan. Ze werden bovendien zwaar vernederd door Bikram, die tijdens de lessen niet meer droeg dan een zwarte Speedo en een Rolex: hij slingerde harde verwijten als ‘You fucking bitch’ naar het hoofd van zijn protegés, duwde hen tegen de vlakte en ging zelfs op hun rug staan.

        Met andere studentes ging hij nog veel verder: Choudhury nodigde verschillende volgelingen uit op zijn hotelkamer. Hij vroeg om gemasseerd te worden en zou samen met zijn protegés naar Bollywoodfilms kijken. In realiteit ging het er helemaal anders aan toe: Bikram verkrachtte verschillende studentes, die verbazend genoeg zijn opleiding bleven volgen. Choudhury wist zijn volgelingen dan ook zodanig te manipuleren dat hun eigen veiligheid onder het mom van ‘zelfontplooiing’ in gevaar kwam.

        Gevlucht
        Choudhury is meermaals officieel aangeklaagd en veroordeeld. Toch heeft hij de beschuldigingen van seksueel misbruik altijd ontkend. In 2016 sloeg de goeroe op de vlucht, omdat hij na een rechtszaak ruim 6,2 miljoen euro schadevergoeding moest betalen aan een ex-werknemer. Ondanks de nieuwe onthutsende documentaire blijft Choudhury echter lesgeven en volgend jaar gaat hij op een heuse tournee door India. Die kost zo’n 3.600 euro per persoon. “Dat vind ik zo shockerend. Iedereen weet wat hij gedaan heeft en het heeft geen enkele consequentie”, zegt Eva Orner, de regisseur van de documentaire tegen The Guardian. “Hij komt overal gewoon mee weg.”

        Bron: HLN.BE >>

        #247223
        Luka
        Moderator
        Topic starter

          Bikram-yogascholen willen van naam af na onthullende documentaire

          Bikram-yogascholen willen van hun naam af. Na een onthullende documentaire op Netflix over grondlegger Bikram Choudhury willen meerdere yogascholen niet langer met hem geassocieerd worden. De yogagoeroe komt er namelijk niet best vanaf in de film.

          De Netflix-documentaire Bikram: Yogi, Guru, Predator laat zien hoe Bikram Choudhury met zijn hot yoga in korte tijd de wereld veroverde. Maar er komen ook slachtoffers aan het woord die zeggen door de yogaleraar misbruikt te zijn.

          Dat is aanleiding voor yogascholen in onder meer Den Bosch, Nijmegen en Utrecht om de naam te veranderen. Hoewel ze wel achter de methode staan – een serie van 26 yogabewegingen en twee ademhalingsoefeningen in een hete ruimte – willen ze niet langer met de naam geassocieerd worden.

          Afschuw
          Een van die scholen is Bikram Yoga Utrecht. De yogaschool hanteert de naam van de goeroe, maar is niet aan hem verbonden. Toch wil de school na de film niet meer met de naam verder. “De meeste mensen begrijpen het, maar scheiden de yoga van de persoon. Er is wel met afschuw gereageerd op de documentaire en het gedrag”, laat eigenaar Marco Gosselink weten.

          De school zal de methode wel blijven hanteren, maar dan dus onder een andere naam. Wat dat gaat worden, is nog niet bekend. “Daar beslissen we deze maand over.”

          Distantiëren
          Dat scholen zich niet meer met de naam willen associëren, begrijpt Rik Riezebos van kennisplatform EURIB (European Institute for Brand Management) wel. Hij denkt dat het verstandig is dat de yogascholen zich van Bikram Choudhury distantiëren. “Het kan besmet werken, mensen kunnen erdoor weggaan. Het is daarom belangrijk om duidelijk te maken dat het om de wijze van yoga gaat, en niet om de persoon”, zegt Riezebos.

          Toch zal hij een naam niet zo snel aanpassen. “Als de schade groot wordt, moet je de naam inderdaad veranderen. Maar zolang je het kan loskoppelen, zou ik het niet wijzigen.”

          Bron + filmpje: RTL Nieuws >>

        3 berichten aan het bekijken - 1 tot 3 (van in totaal 3)
        • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.
        gasten online: 21 ▪︎ leden online: 1
        Lotteeh
        FORUM STATISTIEKEN
        topics: 3.762, reacties: 21.137, leden: 2.807