Nee is oké – Fonds slachtofferhulp

Tags: 

 • Dit onderwerp bevat 0 reacties, 1 deelnemer, en is laatst geüpdatet op 11/04/2019 om 19:21 door Mark.
1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
 • Auteur
  Reacties
 • #237700
  Mark
  Moderator

  ‘Nee is oké’ geeft kinderen een luchtige maar belangrijke boodschap mee

  Seksueel geweld en seksueel misbruik is een veelvoorkomend probleem in onze samenleving. Ieder jaar krijgen duizenden vrouwen, mannen en kinderen hiermee te maken. Om kinderen weerbaarder te maken en hen te stimuleren in het aangeven van grenzen met betrekking tot hun lichaam, heeft Fonds Slachtofferhulp het voorleesboekje ‘Nee is oké’ ontwikkeld. Het boekje is speciaal geschreven voor kinderen tussen de vier en acht jaar, omdat het belangrijk is dit onderwerp al op jonge leeftijd bespreekbaar te maken. Het voorleesboekje geeft kinderen op een luchtige en speelse manier een belangrijke boodschap mee en biedt ouders en opvoeders aanknopingspunten om hierover door te praten.

  Dunne grens tussen wat wel en niet oké is
  Vooral voor kinderen is de grens tussen wat wel en niet oké is vaak dun en moeilijk te herkennen. Zeker wanneer liefdevolle aanraking van iemand die dicht bij hen staat, omslaat in seksuele verleiding of misbruik. Kinderen krijgen vaak te maken met schuldgevoelens, een loyaliteitsconflict en worden angstig of raken verward. Hoe kunnen we seksuele verleiding en misbruik voorkomen en hoe kunnen we onze kinderen beschermen?

  Het verhogen van de weerbaarheid en assertiviteit
  Om kinderen weerbaarder te maken is het goed om een omgeving te creëren waarin lichamelijke keuzevrijheid en intimiteit besproken kan worden. Dit kan namelijk een positief effect hebben op de seksuele beeldvorming en beleving op latere leeftijd. Ook kan risicogedrag hierdoor verminderen en neemt de kans ooit slachtoffer te worden van seksueel misbruik af.

  Nee is oké
  Vanuit deze gedachte heeft Fonds Slachtofferhulp het voorleesboekje ‘Nee is oké’ ontwikkeld. Aan de hand van een verhaal met herkenbare situaties laat het kinderen zien dat zij zelf de baas zijn over hun lijf: als ze iets niet willen of niet fijn vinden mogen ze ‘nee’ zeggen en als een ander iets niet wil, moeten ze ‘nee’ accepteren. Tegelijkertijd geeft het kinderen mee dat het ook goed is om iemand in vertrouwen te nemen als er iets tegen de zin in gebeurt.

  Hoe kan ik ‘Nee is oké’ bestellen?
  ‘Nee is oké’ is geschreven vanuit de belevingswereld van kinderen en vertelt hen op een leuke en luchtige manier hoe om te gaan met verschillende situaties. ‘Nee is oké’ kan voor ouders/verzorgers, opa’s en oma’s of leerkrachten helpen om dit soort zaken bespreekbaar te maken.

  Wil je het boekje graag bestellen? Dat kan op fondsslachtofferhulp.nl >>

1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
 • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.
gasten online: 18 ▪︎ leden online: 3
Dina, Gloria, Ivo
FORUM STATISTIEKEN
topics: 3.309, reacties: 17.990, leden: 2.172