Moviera, Kadera en politie starten verbeterde samenwerking AWARE alarmsysteem

Forum Lotgenoten Seksueel Geweld Achtergrond & Informatie Opinie & actualiteit Moviera, Kadera en politie starten verbeterde samenwerking AWARE alarmsysteem

 • Dit onderwerp bevat 0 reacties, 1 deelnemer, en is laatst geüpdatet op 07/04/2021 om 21:05 door Luka.
1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
 • Auteur
  Reacties
 • #258096
  Luka
  Moderator

   In april 2021 starten opvangorganisaties Moviera en Kadera een verbeterd werkproces met politie Oost-Nederland rondom AWARE. De focus ligt op intensievere samenwerking, duidelijke werkafspraken en het duurzaam oplossen van huiselijk geweld. Daarvoor koppelen zij in de hulpverlening altijd ambulante hulpverlening en begeleiding aan de AWARE-alarmknop.

   Over AWARE
   AWARE staat voor Abused Women Active Response Emergency. Het is een persoonlijk alarmsysteem voor mannen en vrouwen die te maken hebben met huiselijk geweld, stalking of bedreiging. Dit gebeurt vaak door een familielid of ex-partner. Het AWARE-systeem bestaat uit een GPS, is 24 uur per dag actief en staat in verbinding met de politie. Deze heeft alle gekoppelde informatie direct inzichtelijk. Sinds de introductie van dit systeem hebben enkele duizenden slachtoffers hier gebruik van gemaakt.

   Fysieke én psychische veiligheid
   Vanaf april koppelen Moviera en Kadera altijd ambulante hulpverlening en begeleiding direct aan de uitgifte van het alarmsysteem. Anne, hulpverlener bij Moviera: “Op deze manier biedt AWARE de combinatie van zowel fysieke als psychische veiligheid die juist voor deze groep cliënten erg belangrijk is.”

   “Het dragen van de AWARE-alarmknop maakt daar onderdeel van uit. Daarbij richten we ons op het welzijn van de cliënt: hoe gaan we vanaf hier verder? Hoe beleven zij deze periode? En vooral: voelen ze zich voldoende veilig en gesteund om hun leven weer op te pakken?

   De politie neemt de fysieke veiligheid voor haar rekening, door meldingen die met één druk op de knop binnenkomen met de hoogste prioriteit te behandelen. Die samenwerking sluit goed op elkaar aan.” Eva Scholte, bestuurder van Moviera voegt hieraan toe dat AWARE per cliënt gemiddeld zes maanden ingezet wordt. “Daarna kunnen cliënten al dan niet onder begeleiding van Moviera of Kadera verder met hun leven zonder geweld”.

   Eén werkwijze
   Met de handtekeningen onder het proces is de nieuwe werkwijze een feit. José Rooijers, portefeuillehouder Zorg en Veiligheid bij politie Oost-Nederland: “Het is een mooie stap dat we in heel Oost-Nederland vanaf nu één werkwijze hanteren, waarbij het slachtoffer altijd voorop staat. Natuurlijk is elke casus anders en vraagt dat om maatwerk en afstemming tussen hulpverlening en politie. Maar het begint bij een sterke basis en die staat.”

   Jeroen Traas, directeur-bestuurder van Kadera, beaamt dat. “In de aanpak van huiselijk geweld is goede samenwerking van groot belang. De samenwerking rond AWARE zorgt ervoor dat slachtoffers veiliger zijn én beter geholpen kunnen worden. Door deze nieuwe manier van werken kunnen we er nog beter voor het slachtoffer zijn”, zo vult hij aan.

   Bron: RTV Focus Zwolle

  1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
  • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.
  gasten online: 21 ▪︎ leden online: 1
  Vinnie
  FORUM STATISTIEKEN
  topics: 3.766, reacties: 21.156, leden: 2.812