Moeten slachtoffers tienerpooiers voortaan niet meer betalen voor advocaat? De Kamer bekijkt voorstel

Forum Lotgenoten Seksueel Geweld Achtergrond & Informatie Opinie & actualiteit Moeten slachtoffers tienerpooiers voortaan niet meer betalen voor advocaat? De Kamer bekijkt voorstel

 • Dit onderwerp bevat 0 reacties, 1 deelnemer, en is laatst geüpdatet op 05/06/2022 om 22:15 door Luka.
1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
 • Auteur
  Reacties
 • #272577
  Luka
  Moderator


   Prostitutie in de Brusselse Noordwijk. Beeld Kristof Vadino

   De socialisten hebben een wetsvoorstel klaar dat de drempel moet verlagen voor slachtoffers om zich burgerlijke partij te stellen tegen de uitbuiter. Parketten en opvangcentra zijn vragende partij. ‘We willen niet enkel de slachtoffers zo beter beschermen, maar ook de uitbuiters stoppen.’

   Het wetsvoorstel van Vooruit-Kamerlid Ben Segers wil de advocatenkosten of zogenaamde rechtsbijstand gratis maken voor alle slachtoffers van mensenhandel. Denk aan Vlaamse meisjes die ten prooi vallen aan een tienerpooier of buitenlanders die seksueel of economisch uitgebuit worden.

   Op dit moment is er al kosteloze bijstand voor minderjarigen en voor meerderjarigen die minder dan 1.200 euro per maand verdienen, maar dat zou niet volstaan.

   “Sommige slachtoffers zien we niet meer op zitting verschijnen”, zegt parketmagistraat Frank Demeester.

   Doordat het soms meerdere jaren duurt voor een zaak voor de rechtbank komt, zijn de slachtoffers soms al meerderjarig, of hebben ze intussen werk. “Wie zich heeft ingespannen om snel werk te vinden, wordt zo gestraft”, zegt Sarah De Hovre van opvangcentrum Pag-Asa.

   Pag-Asa maakte eerder zelfs melding van de uitzonderlijke situatie waarin een dader zijn of haar slachtoffer aan een advocaat wou helpen.

   De federale regering maakte onlangs bekend dat het een centraal meldpunt opricht voor slachtoffers van mensenhandel. Kosteloze rechtsbijstand moet de aangiftebereidheid verder verhogen. “Dat heeft een dubbel doel: het beschermen van slachtoffers en het stoppen van uitbuiters”, zegt Segers.

   Opvangcentra en magistraten zijn voorstander, maar de Kamercommissie Justitie moet zich nog over het voorstel buigen. De meeste partijen lijken principieel akkoord, maar alvast cd&v en N-VA vragen bijkomende adviezen en zijn bezorgd dat het een oneerlijke situatie creëert voor andere slachtoffers van misdrijven, zoals bijvoorbeeld verkrachting.

   Bron: de Morgen >>

  1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
  • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.
  gasten online: 21 ▪︎ leden online: 7
  Vinnie, Pascal-1975, Paul1966, Ollybolly, Peer, Lava, Lotteeh
  FORUM STATISTIEKEN
  topics: 3.768, reacties: 21.162, leden: 2.813