Misbruik van homoseksuele jongens (Rapport Rutgers)

Forum Lotgenoten Seksueel Geweld Achtergrond & Informatie Opinie & actualiteit Misbruik van homoseksuele jongens (Rapport Rutgers)

 • Dit onderwerp bevat 2 reacties, 2 deelnemers, en is laatst geüpdatet op 30/11/2017 om 14:19 door Mark.
3 berichten aan het bekijken - 1 tot 3 (van in totaal 3)
 • Auteur
  Reacties
 • #214533
  Mark
  Moderator

   De Nationale Zorg Gids meldde gisteren dat het Kenniscentrum Seksualiteit ‘Rutgers’ onlangs een rapport heeft uitgebracht naar aanleiding van een onderzoek onder homoseksuele mannen tussen de 16 en 25 jaar over hun ervaringen met online dating.

   Dat trok mijn aandacht omdat ik meerdere homoseksuele mannen ken die gebruik maken van online dating-apps of websites die daar negatieve ervaringen mee hebben (gehad). Ook in dit onderzoek kwamen negatieve ervaringen naar voren. Het bevestigde mijn indruk dat homoseksuele jongeren nogal eens een ‘makkelijke prooi’ zijn voor oudere mannen die zich als een soort vaderfiguur over hen ‘ontfermen’, omdat ze weinig tot geen seksuele voorlichting hebben gehad die op hen van toepassing is, weinig tot geen andere mogelijkheden hebben seksuele ervaring op te doen en ook weinig tot geen voorbeelden in hun omgeving hebben die als rolmodel kunnen dienen.

   Het lijkt goed bedoeld van oudere homo’s om jonge jongens onder hun hoede te nemen, maar in feite is er sprake van een enorme machtsongelijkheid die wordt veroorzaakt door het verschil in seksuele ervaring en wordt versterkt door het, vaak heel grote, leeftijdsverschil. Hierdoor kunnen jonge homo’s zich makkelijk ‘dom’ voelen als ze merken dat ze iets niet prettig vinden, met als gevolg dat ze niet aan durven geven waar hun grenzen liggen.

   Uit het rapport blijkt dat 8 van de 21 deelnemers aan het onderzoek negatieve seksuele ervaringen meldt. Ik vind dat veel, vooral als ik me bedenk dat de kans reëel is dat een deel van de andere deelnemers wat hen overkomt niet als grensoverschrijdend of misbruik meldt omdat ze dit niet als zodanig hebben ervaren, maar dachten dat het zo hoorde.

   M.i. is dit een probleem waar aandacht voor moet komen, want het kan toch niet zo zijn dat ‘homo’s moeten zichzelf kunnen zijn’ in de praktijk betekent dat homoseksuele jongens door oudere mannen, soms zelfs ouder dan hun vader, ‘ingewijd’ worden in de wereld van homoseks? Zou iets dergelijks gebeuren met heteroseksuele meiden, dan zou iedereen het erover eens zijn: dat is seksueel misbruik, zelfs al heeft zo’n oudere man geen kwaad in de zin. Waarom hanteren we dan een andere maatstaf als het om homoseksuele jongens gaat?

    

   Ik heb het stuk uit het rapport wat van toepassing is op negatieve ervaringen hieronder geplakt. Wil je het hele rapport lezen, klik dan hier.

   !!!Let op, onderstaande tekst kan triggeren!!!

   Negatieve ervaringen
   Over het algemeen zijn de deelnemers tevreden met hun gebruik van online dating applicaties, maar natuurlijk zijn er ook minder fijne of ronduit negatieve ervaringen die worden benoemd door de deelnemers. We zullen in deze paragraaf een aantal soorten negatieve ervaringen bespreken, zonder daarbij de ene of de andere ervaring als erger of minder erg te ordenen. Het zal ook blijken dat er een dunne grens is tussen negatieve en ambivalente ervaringen.

   Ongelijke machtsverhoudingen

   “Nou, ik denk dat ik wel, maar dat was dan via Tinder, mezelf te volwassen inschat. En dat ik dan op een date ga met een ouder iemand. Ik heb toch best wel veel met oudere mannen gedatet en dan kwam het voor dat ze toch heel erg mijn grenzen overschreden. En dat was dan niet eens op het gebied van seks. Ook op het gebied van seks, maar ook op het gebied van mij meenemen naar een huis waar ook andere mannen waren. En dan gebeurde er niets, maar ik voelde me dan wel heel erg bedreigd of niet op mijn gemak. Dan werd er drugs gedaan zonder dat ik dat wist. Daar werd ik wel mee geconfronteerd. En dan had ik de laatste trein gemist en dan wist ik al dat ik mee moest naar huis. Ik voelde me dan verplicht om seks te hebben, en dat deed ik dan ook maar. Dus dat waren dan wel dingen waar ik toch merkte.. hoewel me dat toen niet zo beïnvloedde want op dat moment voelde het niet heel erg als iets grensoverschrijdends… maar uiteindelijk voelde ik me heel erg naar, bijvoorbeeld als ik terugkwam van een date. Toen dacht ik: ́huh, waarom voel ik me nu plotseling zo kut? ́ Als ik er nu op terugkijk, dan denk ik: o ja, dat waren duidelijk signalen dat er toch een soort machtsverhouding is. Dus oudere mannen maken zeker misbruik van jonge jongens op Grindr.” (John, Utrecht)

   John spreekt in dit stuk over een verschil in levenservaring tussen hem en de mannen met wie hij op date ging waardoor hij in situaties terechtkwam waar hij nog nooit in was beland. Hoewel er geen fysieke bedreigingen of gewelddadigheden hebben plaatsgevonden geeft John aan dat oudere mannen misbruik maken van jongere mannen. Het gaat hier vooral over een psychologisch aspect van online daten, namelijk het geconfronteerd worden met nieuwe ervaringen die men eigenlijk niet wil hebben. John noemt een aantal voorbeelden zoals meegenomen worden naar een huis waar mensen seks hebben of een omgeving waar drugs gebruikt worden. Hij voelde zich verplicht om seks te hebben met zijn date omdat hij in feite afhankelijk was van die persoon. Dit was tijdens de date voor hem niet heel erg, maar daarna gaf het hem toch een heel slecht gevoel. Hij voelde zich misbruikt door mannen die voordeel hebben gehaald uit zijn weinige levenservaring.

   Dit wil vanzelfsprekend niets zeggen over oudere mannen in het algemeen – een aantal deelnemers hebben juist ook goede ervaringen opgedaan met oudere mannen – maar het geeft wel weer dat John door zijn persoonlijke achtergronden, met name zijn leeftijd en de onwetendheid hoe om te gaan met verwachtingen en grenzen – door oudere mannen misbruikt is. Zonder fysiek geweld of dreiging maar wel door het creëren van een bepaalde atmosfeer waarin John zich afhankelijk voelde van zijn dates.

   Seksueel misbruik
   Een drietal participanten (Ricardo, Maarten en Ferri) aan het onderzoek geeft aan ook verkracht te zijn na het afspreken met een andere man, hoewel Ferri het geen verkrachting durft te noemen. Ricardo, een man uit Zuid-Holland vertelt hoe hij via een Netlog in contact kwam met een twintigjarige biseksuele jongen en dat Ricardo (toen net 12 jaar) graag met deze man wilde praten. Na eerst online contact hebben ze afgesproken en bleek de man een stuk ouder te zijn en hem bewust te hebben misbruikt. Dit misbruik heeft zich enkele keren herhaald omdat deze man Ricardo chanteerde met naaktfoto’s; daarnaast is hij enkele jaren later ook misbruikt door een andere man. Terugkijkend op deze traumatische ervaringen geeft Ricardo aan dat dit een enorme impact op hem gehad heeft en op zijn verdere ervaringen met online dating. Hij geeft bijvoorbeeld aan dat hij sinds het misbruik bang is om grenzen te stellen; tijdens het misbruik kreeg hij te maken met fysiek geweld toen hij wel zijn grenzen aangaf. Ricardo omschrijft zichzelf vooral als een pleaser. Daarnaast is het voor Ricardo moeilijk om zelf te genieten van seks, maar is hij op dit punt in zijn leven, samen met zijn huidige partner, zijn seksuele wensen aan het ontdekken. Hij geeft aan dat zijn partner, die hij ook heeft leren kennen via online dating, hem daarvoor alle ruimte en tijd biedt.

   Online chantage
   Negatieve ervaringen zijn niet alleen te vinden in de offline fase van online daten maar kunnen zich bijvoorbeeld ook afspelen tijdens het gebruik van de online dating applicaties. Enkele voorbeelden zijn chantage via naaktfoto’s, stalken van gebruikers, en identiteitsdiefstal. Een deelnemer aan het onderzoek geeft aan dat hij benaderd werd door een andere Grindr gebruiker die hem intimideerde met allerlei seksuele toespelingen maar vooral door aan te geven dat hij zijn adres wist (“jij woont daar en daar”). Gerard geeft aan dat hij nooit zijn adres gegeven heeft aan deze persoon, maar dat hij waarschijnlijk Gerard zijn huis heeft zien binnengaan en zo de link heeft kunnen leggen tussen zijn Grindr profiel en zijn woonadres.

   “Dat vond ik wel echt gewoon eng. En daarna heb ik er ook niets meer van gehoord, dus ik weet ook bij god niet hoe hij dan aan mijn adres kwam. Ik denk dat hij het gewoon heeft gezien of zo.”

   “En dat hij gewoon inderdaad achter je liep.”

   “Ja, en dat was wel een beetje scary. Gewoon omdat je dan ook denkt van: ‘oké, jij bent blijkbaar één of andere mafkees, je weet waar ik woon’. Dat is niet zo’n geruststellende gedachte.” (Gerard, Utrecht)

   Hoewel we niet met zekerheid kunnen zeggen dat hij is gestalked door deze man staat het vast dat deze ervaring zijn uitwerking niet miste; het was een angstig moment, vooral omdat hijzelf ook niet wist wie deze persoon was en vanwege de seksuele toespelingen die geuit zijn in dit gesprek.

   Een paar mannen zijn bijvoorbeeld gechanteerd dat naaktfoto’s openbaar worden gemaakt als zij bepaalde dingen niet deden. Een duidelijk voorbeeld van chantage is te vinden in de ervaringen van Lucas die meerdere seksdates heeft gehad met een man die hij heeft leren kennen via Grindr. Hij vertelt dat deze man erg pushy was en verschillende keren aan hem gevraagd heeft om langs te komen voor een nieuwe seksdate. Toen Lucas daar niet op inging, chanteerde deze man de zeventienjarige jongen met zijn naaktfoto’s om te bewerkstelligen dat hij eieren voor zijn geld zou kiezen en langs zou komen voor seks. Het in bezit hebben van naaktfoto’s kan dus worden ingezet, zoals we ook al hebben gezien in de ervaringen van Ricardo, als een machtsmiddel om mensen tot seks te dwingen. Zelfs wanneer iemand niet gechanteerd wordt, kunnen naaktfoto’s of video’s gevolgen hebben voor de gebruikers. Dave is bijvoorbeeld bang dat hij als minderjarige tijdens een webcamsessie met een andere man, opgenomen is en dat de opnamen op het internet komen. Hoewel dit tot op heden niet gebeurd is, houdt het hem zo nu en dan bezig.

   Andere verwachtingen
   Negatieve ervaringen hebben niet altijd van doen met geweld, bedreiging, stalking of andere mogelijk strafbare feiten; negatieve ervaringen kunnen ook ervaringen zijn die gewoon niet leuk waren of waarvan de gebruiker heel andere verwachtingen had. Een voorbeeld is de ervaring van Rocky.

   “En je minst leuke ervaring?”

   “De minst leuke ervaring was niet per se vervelend, of eigenlijk wel vervelend. Ik had toen twee keer met een jongen afgesproken en de eerste keer was heel relaxed. We dingen eerst wat drinken en televisie kijken en toen moest ik ook best wel vroeg weg. Dus we hebben toen niet zo veel gedaan. En de tweede keer, hij wilde dat ik nog een keer kwam, toen wilde hij meteen naar de slaapkamer. En toen we klaar waren zei hij van ‘Yo, trek je de deur achter je dicht en doei.’ Dus niets persoonlijks. Toen had ik echt zoiets van: wow, dit is niet wat ik wilde. Dit is niet zoals ik het wil ́. Maar hij heeft me niets aangedaan of zo, maar…”

   “Meer de onpersoonlijke seks zonder echt intimiteit.”

   “Ja, dat was dus niet wat ik zocht.”

   “Heb je daar ook nog achteraf spijt van of niet?”

   “Als ik dat van tevoren geweten had, was ik er nooit heen gegaan.” (Rocky, Gelderland)

   Naast dat het voorbeeld van Rocky aangeeft dat dates tussen mensen elke keer weer anders zijn, laat het ook zien dat men niet alleen moet focussen op mogelijke misdrijven. Gevraagd naar zijn minst leuke ervaring geeft hij aan dat het “niet per se vervelend was” maar “of ja, wel vervelend” dat iemand compleet anders was; onpersoonlijk zelfs. Rocky was op zoek naar een date waarmee hij een intimiteit had of ten minste een klik. Na een leuke eerste date met televisiekijken en wat drinken had hij positieve verwachtingen, maar mocht hij na de seks gelijk rechtsomkeer maken en naar huis vertrekken. Hij werd zelfs niet eens uitgezwaaid maar gecommandeerd dat hij de deur achter zich dicht moest doen.

   #214535
   Jojo
   Lid LSG

    Beste lezer(s),

    Hieronder een klein briefje wat ik zou willen sturen aan al die mannen die het niet kunnen laten aan knullen te zitten/en meiden.

    Beste volwassen datingsite bezoeker,

    Je kunt als man jongens mooi vinden en wellicht (seksueel) aantrekkelijk maar blijf er gewoon met je fikken vanaf! Ook geen date onder het mom van “vaderlijke” begeleiding.

    Wat mij betreft is het misbruik. Laat die jongens met rust en laat ze de dingen met hun leeftijdgenoten uitzoeken. Ga ook niet in op de avances van zo’n jongen, wees volwassen en gebruik je boeren verstand.

    Jouw geilheid duurt een uur of een paar uur misschien, hun schade is levenslang; Is dat het waard?

    Ik wens je veel wijsheid toe,

    Jojo

    #214536
    Mark
    Moderator
    Topic starter

     Ook namens mij dus…

    3 berichten aan het bekijken - 1 tot 3 (van in totaal 3)
    • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.
    gasten online: 15 ▪︎ leden online: 0
    No users are currently active
    FORUM STATISTIEKEN
    topics: 3.734, reacties: 20.971, leden: 2.736