Misbruik in de turnwereld: “Topsport is hard, maar dit heeft niets met topsport te maken”

Forum Lotgenoten Seksueel Geweld Achtergrond & Informatie Opinie & actualiteit Misbruik in de turnwereld: “Topsport is hard, maar dit heeft niets met topsport te maken”

  • Dit onderwerp bevat 3 reacties, 1 deelnemer, en is laatst geüpdatet op 01/10/2020 om 21:13 door Luka.
4 berichten aan het bekijken - 1 tot 4 (van in totaal 4)
  • Auteur
    Reacties
  • #251800
    Luka
    Moderator

      Larry Nasser, ploegarts van de Amerikaanse turnbond heeft onder het mom van medische behandelingen honderden topturnsters seksueel misbruikt. Decennia lang kon de arts zijn gang gaan en liet de bond dit gebeuren. In de nieuwe Netflixdocumentaire ‘Athlete A’ zie je hoe journalisten de arts ontmaskeren en vertellen de vrouwen hun verhaal over de gruwelijke ervaringen en de verziekte cultuur in de turnwereld.


      Verona van de Leur ANP Foto

      Voor Nederlands turnsters Verona van de Leur en Stasja Köhler zijn de misstanden binnen de turnwereld niet onbekend. “Ik heb vol afschuw naar de film gekeken. Hoe fout de turncultuur is, komt in de documentaire heel duidelijk naar voren. Ik heb zelf gelukkig niet te maken gehad met seksueel misbruik, maar je ziet wel duidelijk dat kinderlevens er niet toe doen. Prestaties staan op nummer één. Dat was voor mij heel herkenbaar”, vertelt Stasja.

      Zijn voorkomen als kindervriend
      Sportarts Larry Nasser doet zich voor als kindervriend, maar blijkt dader van een gigantisch seksueel misbruikschandaal waarbij honderden jonge meisjes slachtoffer zijn van zijn daden. “Je hebt behoefte aan iemand die aardig voor je is”, legt Stasja uit. De meisjes staan onder streng regime: keihard trainen en strenge regels. “Je ziet dat hij de meisjes bijvoorbeeld snoep geeft. Zo probeert hij vertrouwen te kweken bij die kinderen.”

      Achter gesloten deuren
      In de documentaire zie je dat ouders overal buiten worden gehouden, niet welkom zijn bij trainingen en er worden kampen georganiseerd op een afgezonderde ranch. Ook dit is voor Stasja herkenbaar: “Dat was bij ons ook zo, ouders mochten nooit naar binnen. Dat is natuurlijk een cultuur die ontzettend fout is.”

      “Alles wat je terugziet is zo herkenbaar”, zegt ook Verona. “Ik heb zoveel emoties gevoeld. Je bent heel verdrietig, boos en kwaad. Aan de andere kant was ik ook opgelucht. Je denkt dat dit soort praktijken alleen in China en Rusland voorkomen, maar Amerika is een land waarbij je hier niet aan denkt. Je weet dat het gebeurt, maar dat het ook daar aan de gang is, in deze mate, waarom zou het dan niet in Nederland zo zijn? Vraag je je dan af. Het is bijna wachten op het volgende geval dat naar buiten komt.”


      Athlete A @Netflix

      Eén doel: medailles
      Arts en dader achter het misbruik Larry Nasser is verbonden aan USA Gymnastics: top-instituut binnen de Amerikaanse turnwereld. Er wordt getraind met een enorm streng regime onder leiding van twee Roemeense coaches. De meisjes die er trainen zijn jong, trainen jaar in jaar uit. De coaches en de bond hebben maar één doel voor ogen: zoveel mogelijk medailles binnenhalen. Binnen die contouren lopen jonge meisjes rond die als een soort product worden getraind.

      “En dát gebeurt dus niet alleen in Amerika”, vertelt Stasja. “Hier gebeurt hetzelfde. Ik heb het dan niet over het seksueel misbruik, maar wel over het controleren van de meisjes, het slaan, het spugen, de continue mentale mishandeling, alles om medailles te winnen. Topsport is hard, maar dit heeft gewoon niets met topsport te maken.”

      Er heerst een zwijgcultuur, zeggen de voormalig top-turnsters. “Je hebt een doel voor ogen. Als jong meisje kijk je naar de Roemeense en Russische turners die Olympisch kampioen zijn, later ging Amerika aan kop. Dat was voor ons beiden iets waar je naar opkijkt, en daar heb je alles voor over. Wij hadden allebei geen topsport achtergrond en onze ouders ook niet. Alles dat je coach je vertelt, geloof je. Daar staar je je blind op.”

      Alles in de doofpot
      “Als er iets gebeurt waarvan je denkt, hoort dit wel? Dan voel je al gauw dat je het er beter niet over kunt hebben. Als je dat wel doet dan krijg je de wind van voren. Je krijgt het terug op je bord. Je wordt dan niet meer geselecteerd bijvoorbeeld. Het is een cultuur waarin je je mond houdt. Het lijkt bijna een soort sekte. Je bent helemaal gebrainwashed en de ouders daarnaast ook. Zij zouden eigenlijk moeten ingrijpen zodra ze merken dat er iets mis is.” In de turnwereld gebeurt dat niet, vertelt Verona. “Wat hier gebeurt wordt door de vingers gezien en komt in de doofpot terecht.”

      Verona voelt de druk al op achtjarige leeftijd, wanneer ze wordt gescout door trainer Frank Louter. “De cultuur was toen al niet goed. Hij zei tegen mij: ‘Je kan ooit naar de Wereldkampioenschappen en de Olympische Spelen als je goed je best doet en luistert.’ Ik had daar alles voor over. Mijn ouders waren ook nogal pushers, dus op het moment dat hij zei dat ik talent heb, dan gingen we daarvoor. Je doet het gewoon.” Stoppen was er voor Verona niet bij. “Je stopt niet, je gaat door. Dat is wat mijn ouders zeiden. In mijn geval heb ik ook daar pech mee gehad.”

      De situatie is niet te beoordelen als kind
      Het misbruik gaat ver en voor een kind is het onmogelijk om de situatie goed te beoordelen. “Wanneer de ene coach je mentaal en fysiek mishandelt en de ander is handtastelijk, dan ga je nog eerder naar die ‘lieve’ coach die je misschien aanraakt, dan iemand die keihard is, je van het toestel afgooit, dag in dag uitscheldt en kleineert”, vertelt Verona.

      Ze beginnen vanaf een jaar of zes met trainen. “Die meisjes zijn op dat moment geen mensen met een ziel. Ze waren klei, kneedbaar, ze moeten luisteren en zodra je ergens wat van zegt word je niet geselecteerd en hoor je er niet meer bij.”

      Is dit topsport?
      “Bij ons was het zo dat zodra je iets zei tegen je ouders bijvoorbeeld, dan kreeg je dat terug op de trainingen”, vertelt Stasja. “Je werd extra hard aangepakt. Je werd publiekelijk afgemaakt en je was de softie. Dat wilde je niet zijn, dus je hield gewoon je mond. Plus, het feit dat je nog niet doorhebt dat het niet kan wat er gebeurt. Je denkt dat dit topsport is.”

      Nog steeds wordt deze cultuur binnen de turnwereld in stand gehouden, zegt Verona. “Je kijkt naar de generatie voor je. Als zij het allemaal pikken, dan moet ik dat ook maar doen. De generatie na ons doet dat dan ook weer, en zo blijft dat in stand.”

      “De meiden die nu aan de top staan, die kunnen niets zeggen. Sommigen trainen in familieverband, ze hebben een plek op de Olympische Spelen volgend jaar. Dus waarom zouden ze nu zeggen als er iets is? Wij hebben ook een aantal jaar nodig gehad om het proces te begrijpen. Je weet vaak op het moment niet dat dingen fout zijn, soms duurt dat jaren.” Hoog tijd dat het stopt, besluiten ze hun verhaal.

      Bron + item nakijken: KRO – NCRV >>

      #251801
      Luka
      Moderator
      Topic starter

        De ‘enige aardige volwassene’ randde hen steeds weer aan

        De documentaire Athlete A laat zien hoe het kon dat arts en osteopaat Larry Nassar jarenlang Amerikaanse turnsters seksueel misbruikte.

        Zou het seksueel misbruik in de Amerikaanse turnsport aan het licht zijn gekomen als een verslaggever van The Indianapolis Star niet bij toeval was getipt? Marisa Kwiatkowski werkt in de zomer van 2016 aan een verhaal over verhulling van misbruik op scholen, als een bron haar wijst op USA Gymnastics. Kwiatkowski en collega’s komen erachter dat de Amerikaanse turnbond, met hoofdkantoor in Indianapolis, klachten over seksueel misbruik beschouwt als geruchten wanneer ze niet zijn voorzien van een handtekening van het slachtoffer of ouders. Bezwaren tegen 54 trainers zijn, in strijd met de wet, blijven liggen.

        ‘A blind eye to sex abuse’, kopt de regionale krant op zijn voorpagina op 4 augustus 2016. Veel ogen in de VS zijn dan gericht op de Spelen van Rio. Maar oud-turnster Rachael Denhollander leest het artikel, met afgrijzen. Zij is in 2000 als vijftienjarige aangerand door een arts en besluit contact op te nemen met de redactie van de Star.

        Medailles en geld
        Athlete A is een documentaire over het grootschalige misbruik door Larry Nassar, voormalig teamdokter van de Amerikaanse turnsters en als osteopaat jarenlang werkzaam voor Michigan State University. Maar het is ook een verhaal over wrede trainers en ijdele bestuurders, die medailles en geld belangrijker vinden dan de fysieke, emotionele en mentale staat van jonge meisjes en vrouwen. „Larry was de enige aardige volwassene onder het personeel van USA Gymnastics”, aldus oud-turnster Jamie Dantzscher.

        Dantzscher won met het Amerikaanse team brons bij de Spelen van Sydney in 2000, maar was „niet trots om olympiër te zijn”. Maggie Nichols droomde ook van een olympische medaille. Zij dient in juni 2015 als eerste turnster bij USA Gymnastics een klacht in over Nassar – in de documentatie wordt zij aangeduid als ‘Athlete A’. De arts heeft bij een behandeling zijn vingers in haar vagina gestopt. Als zij een teamgenote vraagt of dat normaal is, luidt het antwoord: „Ja, dat doet hij bij mij ook.”. Nichols, lid van het Amerikaanse team, laat het er niet bij zitten. Haar klacht komt terecht op het bureau van voorzitter en directeur Steve Penny.

        Penny is de commerciële man van de turnbond. De marketeer komt in 1999 in dienst bij USA Gymnastics, waar hij zich ontfermt over sponsoring, marketing, tv-rechten en evenementen – portefeuilles die garant staan voor miljoenen dollars. USA Gymnastics is een merk met een gezond imago. Penny wil voorkomen dat de praktijken van Nassar publiekelijk worden en weet de zaak-Nichols te traineren.

        De grens tussen coaching en mishandeling vervaagt

        Jennifer Sey oud-turnkampioen

        De façade van turnen als gezonde sport, terwijl in praktijk alles draaide om financieel en sportief succes, ontstaat al tijdens de Olympische Spelen van Los Angeles in 1984. Mary Lou Retton wint als eerste Amerikaanse goud op de individuele meerkamp. De Amerikanen vallen massaal voor de glimlachende tiener, turnen wordt onderdeel van de ‘American Dream’.

        Coach van Retton is Bela Karolyi, een Roemeen die in 1981 met zijn vrouw Marta naar de VS komt. Zij leidden de veertienjarige Nadia Comaneci in 1976 naar de eerste perfecte turnoefeningen in de historie. Bela en Marta beginnen in Texas een sportschool en groeien uit tot de meest invloedrijke begeleiders binnen USA Gymnastics.

        Geen ouders, geen mobiel
        De ‘Karolyi Ranch’ is vanaf 2001 de plek waar turnsters van de nationale ploeg maandelijks zijn overgeleverd aan het nietsontziende regime van coaches en trainers; ouders zijn niet welkom, mobiele telefoons hebben geen of nauwelijks bereik.

        De ranch staat symbool voor de situatie in de top van het turnen. „De meisjes gaan naar trainingsscentra als ze tien zijn,” zegt oud-kampioene Jennifer Sey daarover. „Ze worden misbruikt en mishandeld, jarenlang. Als ze meerderjarig zijn, is de grens tussen zware coaching en kindermishandeling vervaagd. Dus als er echt sprake is van seksueel misbruik, dan vertrouw je niet op je eigen oordeel. Als een dokter dan, zonder handschoen, zijn vingers in je vagina stopt, denk je wellicht: hij is een goede arts.”

        Voor Larry Nassar ging dit heel lang op. „Ik haat deze zin, maar ik keek echt uit naar zijn behandelingen,” vertelt Jamie Dantzscher. Tot ook zij besefte dat „deze pedofiel” moet worden gestopt. Met Rachael Denhollander, Maggie Nichols en 153 andere vrouwen confronteert zij in januari 2018 Nassar voor de rechter met zijn misdaden. Steve Penny wordt later dat jaar gearresteerd, omdat hij het onderzoek naar seksueel misbruik zou hebben tegengewerkt.

        Bron: NRC.NL >>

        #252506
        Luka
        Moderator
        Topic starter

          Turnbond zet trainers aan de kant na reeks meldingen van grensoverschrijdend gedrag

          De turnbond legt het topsportprogramma voor de Nederlandse turnsters voorlopig stil. De betrokken coaches, onder wie Gerben Wiersma en de van fysieke mishandeling beschuldigde bondstrainer Vincent Wevers, mogen hierdoor geen turnsters meer begeleiden. Dit blijft zo zolang het onderzoek naar grensoverschrijdend gedrag in het turnen loopt.

          De bond reageert hiermee op de aanhoudende stroom verhalen van voormalige topturnsters over fysieke en geestelijke mishandeling door hun vroegere trainers. Zo vertelde Joy Goedkoop dat ze als jonge turnster in Oldenzaal door Wevers werd geschopt en geslagen en dagelijks werd gekleineerd. In Heerenveen, waar ze op haar 12de onder bondscoach Wiersma ging trainen, was er geen sprake van fysiek geweld. Wel ervoer Goedkoop de situatie als onmenselijk, omdat er geen ruimte was voor vermoeidheid, blessures en andere gevoelens.

          Coach Gerrit Beltman gaf in het Noordhollands Dagblad onlangs toe dat hij pupillen fysiek en geestelijk had mishandeld. Hij bekrachtigde hiermee na jaren de getuigenissen van voormalig turnsters in het verleden, die destijds grotendeels nog zonder gevolgen bleven. Mede door het relaas van Beltman gaf de turnbond KNGU vorige week opdracht tot een onafhankelijk onderzoek naar grensoverschrijdend gedrag en de aanpak hiervan in het Nederlandse turnen.

          Spiegel voorgehouden
          Dit onderzoek moet voor het eind van het jaar klaar zijn. Maar de bond kon niet anders meer dan nu al ingrijpen, zeiden bestuur en directie woensdag op een ingelaste persconferentie. De bond legt nu het topsportprogramma van het vrouwenturnen stil. Aan dat van de mannen verandert niets.

          ‘Wil je een cultuurverandering bewerkstelligen, dan kun je geen halve maatregelen nemen’, zei bondsvoorzitter Monique Kempff. ‘Oud-turnsters houden de turnsport een spiegel voor. Niemand kan wegkijken voor wat we in die spiegel zien. Dat geldt voor coaches, maar ook voor ons als bond’, sprak directeur Marieke van der Plas.

          Vincent Wevers heeft als bondstrainer een grote staat van dienst. Hij is de vader van turntweeling Sanne en Lieke. Sanne won in 2016 bij de Spelen van Rio de Janeiro goud op de balk en was daarmee de eerste Nederlandse turnster die zich olympisch kampioen mocht noemen. Vincent Wevers werd vanwege die prestatie in 2016 gekozen tot sportcoach van het jaar.

          Zeer emotioneel
          Volgens technisch directeur Mark Meijer reageerden de turnsters ‘zeer emotioneel’ toen ze te horen kregen dat ze niet langer met Wiersma en Wevers mogen werken. ‘Je olympische droom knalt in elkaar na jaren werk’, zei Meijer. De turnsters zijn druk bezig met plaatsing voor de Zomerspelen van volgend jaar in Tokio, die vanwege corona dit jaar niet konden plaatsvinden.

          De turnsters van de Nederlandse selectie lieten eerder in een reactie weten dat ze zich niet herkennen in de verhalen van sommige oud-turnsters, al zeggen ze die wel te respecteren. ‘Wij herkennen ons niet in het beeld dat nu geschetst wordt van het Nederlandse turnen met betrekking tot de verhalen van vroeger. Waarin vroeger ruimte was voor fysieke en mentale geselingen, behoort dit wat ons betreft tot het verleden. Bij ons huidige team heerst een gezond topsportklimaat’, schrijven ze. Onder meer Sanne en Lieke Wevers en Europees medaillewinnares Eythora Thorsdottir schaarden zich achter deze verklaring.

          De turnbond kan nog niet zeggen hoe er nader invulling wordt gegeven aan de trainingen en wedstrijden en welke coaches de vacante plekken innemen. Garanderen dat de vrouwenploeg aan het EK in december deelneemt, kan de bond niet.

          Voor Wiersma en Wevers zit een rol in de turnhal er voorlopig niet in. Een ‘pas op de plaats’ van de coaches is volgens Van der Plas nodig om het onderzoek, dat zich ook op de gedragingen van Wevers en Wiersma zal richten, ongestoord zijn werk te kunnen laten doen. Sportkoepel NOCNSF staat achter het besluit van de turnbond.

          Onafhankelijk onderzoek
          Het onafhankelijke onderzoek richt zich op de manier waarop meldingen over bijvoorbeeld mishandeling door turntrainers in het verleden zijn afgehandeld en waartoe de maatregelen leidden die een veilig sportklimaat (hadden) moeten garanderen. Volgens de bond is de noodzakelijke cultuurverandering die moet leiden tot pedagogisch verantwoorde en veilige sport ‘al jaren werk in uitvoering’. Tegelijkertijd stelt de KNGU vast ‘dat er nog een wereld te winnen is’.

          Het onderzoek heeft geen betrekking op de duizenden meisjes en jongens die de sport in de gymzaal om de hoek beoefenen, maar richt zich op de topsporters vanaf 12 jaar die vanaf 2013 (toen het project ‘naar een Veiliger Sportklimaat’ begon) actief waren. Hoogleraar sport en recht Marjan Olfers voert het onderzoek uit, samen met Anton van Wijk van Verinorm B. Dat laatste is een onderzoeks- en adviesbureau op het terrein van integriteit en sociale veiligheid. Het ministerie van VWS bekostigt het onderzoek.

          Bron: de Volkskrant >>

          #253344
          Luka
          Moderator
          Topic starter

            Tuchtrechter buigt zich over 43 zaken van ‘grensoverschrijdend gedrag’ in turnzaal

            Sinds eind juli zijn er 130 meldingen van ‘grensoverschrijdend gedrag’ geweest in het Nederlandse turnen. Daarvan zijn er 43 doorverwezen naar de tuchtrechters van het Instituut Sportrechtspraak ISR. Directeur Marieke van der Plas van de gymnastiekunie KNGU openbaarde deze cijfers dinsdag op het Nationaal Sportcentrum Papendal.


            Technisch directeur van KNGU Mark Meijer en directeur van KNGU Marieke van der Plas tijdens een informele update op Papendal. Beeld ANP

            De geplaagde sportbond, in opspraak sinds deze zomer tientallen turnsters met de hashtag #ikbeneenvanhen van wangedrag door trainers in de Nederlandse turnzalen getuigden, heeft eigenhandig de term melding geschrapt, omdat het te veel op aangifte lijkt en spreekt daarom voortaan van ‘contact’. Van der Plas: ‘Dit contact staat voor een klacht, signaal, ervaring of een vermoeden van grensoverschrijdend gedrag.’

            De zogenoemde contacten, gericht tegen meer dan honderd personen, komen volgens een inventarisatie voort uit een periode van 35 jaar. De meeste gaan over misstanden in het door jonge meisjes gedomineerde vrouwenturnen. De periode, waarover gemeld wordt, loopt van 1986 tot en met 2020. Er is één geval uit de jaren zeventig. De meeste uitwassen dateren volgens de KNGU van voor 2012.

            Van die jaren – nadien is de aanpak van met name het topturnen pedagogisch omgeturnd – is nauwelijks iets geboekstaafd in de kringen van de KNGU. Directeur Van der Plas moest eerder deze maand toegeven dat rapportage, gesprekken en getuigenissen van mentale en fysieke mishandeling niet zijn terug te vinden. Dat het bredere, wetenschappelijke onderzoek, door hoogleraar Marian Olfers namens onderzoeksbureau Verinorm, vooralsnog slechts vanaf 2014 plaatsvindt, heeft met de beschikbaarheid van mailadressen te maken.

            Die van voor 2014 bestaan niet meer in de databank van de KNGU. Pijnlijk, zo moest Van der Plas toegeven. Zij moedigde gymnasten aan via een link op de website van de KNGU hun ervaringen van voor 2014 te delen. Het wetenschappelijke onderzoek, waarvoor 17 duizend leden uit alle gymnastiektakken via de mail zijn aangeschreven, begon op 1 september. Het zou eind dit jaar klaar dienen te zijn, maar dat wordt einde eerste kwartaal 2021.

            Het wetenschappelijk onderzoek loopt naast het onderzoek van het Instituut Sportrechtspraak, ISR. Dat heeft van de 43 als ernstig aangemerkte recente ‘contacten’ er acht in behandeling; 35 zitten nog in de pijplijn. Twee misdragingen uit een verder verleden zijn ook ondergebracht bij ISR.

            Die overkoepelende tuchtcommissie van de Nederlandse sport hanteert haar eigen tempo. Alle topcoaches van het Nederlandse vrouwenturnen zijn op hun gedragingen beoordeeld. Een algemeen als pedagogisch verantwoord aangemerkte coach als Wolther Kooistra van het Amsterdamse Turnz mocht pas na drie weken wachttijd zijn werkzaamheden met pupil Sanna Veerman hervatten, in de centrale trainingshal van de KNGU te Nijmegen.

            Daar ontbreekt nog steeds de Bossche coach Nico Zijp. Hij is door een ordemaatregel niet in staat training te geven aan zijn pupil en olympisch selectielid Tisha Volleman. Zij traint wel af en toe in Nijmegen, onder de hoede van de eerder op non-actief gestelde bondscoach Gerben Wiersma.

            Bron: de Volkskrant >>

          4 berichten aan het bekijken - 1 tot 4 (van in totaal 4)
          • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.
          gasten online: 36 ▪︎ leden online: 2
          Peer, Leentje
          FORUM STATISTIEKEN
          topics: 3.752, reacties: 21.081, leden: 2.773