Minister Zuhal Demir wil ook voor slachtoffers gratis advocaat: “Daders zijn vandaag in het voordeel”

Forum Lotgenoten Seksueel Geweld Achtergrond & Informatie Opinie & actualiteit Minister Zuhal Demir wil ook voor slachtoffers gratis advocaat: “Daders zijn vandaag in het voordeel”

 • Dit onderwerp bevat 0 reacties, 1 deelnemer, en is laatst geüpdatet op 02/03/2021 om 11:07 door Luka.
1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
 • Auteur
  Reacties
 • #257314
  Luka
  Moderator

   Vlaams minister van Justitie Zuhal Demir (N-VA) wil een Salduz-wet voor slachtoffers. Dat zou betekenen dat slachtoffers, net zoals daders, gratis juridische steun krijgen vóór het verhoor. Demir doet die oproep niet toevallig aan de vooravond van de Europese Dag van de Slachtoffers, bericht De Zondag.

   De Salduz-wet bestaat tien jaar en zorgt ervoor dat verdachten gratis een advocaat kunnen spreken, nog voor het eerste verhoor. Demir wil ook dat slachtoffers daar recht op krijgen. “Daders zijn vandaag in het voordeel: zij worden door hun advocaat klaargestoomd voor het verhoor, terwijl slachtoffers vaak amper weten wat hen te wachten staat.”

   De Vereniging van Onderzoeksrechters reageert positief op het voorstel van Demir. “Wij zijn al jaren vragende partij om slachtoffers beter te coachen”, zegt de covoorzitter van de vereniging, Philippe Van Linthout.

   Seksueel geweld
   Demir wil in eerste instantie slachtoffers die zich aanmelden bij een Zorgcentrum na Seksueel Geweld een gratis gesprek met een gespecialiseerde advocaat aanbieden. Dat kan via de Vlaamse juridische eerstelijnsbijstand. Ze heeft daartoe de gesprekken opgestart met de federale regering, die bevoegd is voor deze centra.

   Demir doet het voorstel omdat uit een evaluatie van de centra is gebleken dat er echt een gebrek aan juridische ondersteuning is. Maar dat is niet genoeg. De minister wil komen tot wettelijke verankering van het recht voor álle slachtoffers. Dat zou dan een Salduz-wet zijn voor slachtoffers. Daar gaat de federale regering echter over.

   Bron: HLN.be >>

  1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
  • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.
  gasten online: 12 ▪︎ leden online: 1
  Lyn
  FORUM STATISTIEKEN
  topics: 3.598, reacties: 19.926, leden: 2.478