Minister Dalle over verspreiding naaktfoto’s van BV’s: Strafbaar

Forum Lotgenoten Seksueel Geweld Achtergrond & Informatie Opinie & actualiteit Minister Dalle over verspreiding naaktfoto’s van BV’s: Strafbaar

  • Dit onderwerp bevat 3 reacties, 2 deelnemers, en is laatst geüpdatet op 27/09/2020 om 22:31 door Luka.
4 berichten aan het bekijken - 1 tot 4 (van in totaal 4)
  • Auteur
    Reacties
  • #253032
    Luka
    Moderator

      Video
      “De afgelopen weken circuleren er pikante foto’s en videofragmenten van enkele Vlaamse BV’s via het internet. De beelden worden verspreid via WhatsApp-groepen”, zo schrijft Vlaams minister van Media Benjamin Dalle (CD&V) in een bericht op zijn website. “De foto’s en video’s behoren tot de privésfeer van deze mensen. Zij die de beelden verspreiden begaan een misdrijf. Het delen van dergelijke foto’s is een misdrijf en dus strafbaar.”

      “Misschien had u verwacht toen u op dit artikel klikte dat ik mij als Vlaams minister van Media hierover zou uitspreken. Dat ik al dan niet het gedrag van deze mensen zou veroordelen of grote uitspraken zou doen over hun werkgevers en hun publieke rol. In dat geval moet ik u teleurstellen en eerlijk zeggen: het zijn simpelweg mijn zaken niet”, aldus Dalle. “De foto’s en video’s behoren tot de privésfeer van deze mensen. Zij die de beelden verspreiden begaan een misdrijf. Het delen van dergelijke foto’s is een misdrijf en dus strafbaar. Voor dit soort van gedrag geldt maar één woord: ongehoord.”

      “Maar nu ik toch uw aandacht heb wil ik het met u hebben over de breder maatschappelijke uitdaging. Want we moeten eens praten. Het is jammer dat dit debat er net moet komen omdat dergelijke foto’s de ronde doen, maar wat er vandaag gebeurt zal morgen opnieuw gebeuren. De slachtoffers zullen bekende en minder bekende mensen zijn: zangers, actrices, politici maar misschien ook uzelf, uw kinderen, broers, zussen of vrienden. De schade kan niet overschat worden. Levens worden verwoest, relaties lopen op de klippen.”

      “In sommige gevallen drijft het slachtoffers mee tot het begaan van wanhoopsdaden. Denken we maar terug aan het verschrikkelijke verhaal van Maëlle. Het veertienjarige meisje uit Charleroi dat begin dit jaar uit het leven stapte toen enkele filmpjes en video’s van haar werden verspreid. Dit zijn geen zaken om licht over te gaan. Het zijn gebeurtenissen die leiden tot onpeilbaar verdriet.”

      “Het is aan ons, als samenleving, om mensen die meewerken aan het verspreiden van dergelijke beelden en het in de hand werken van cyberpesten streng te veroordelen. Ons leven speelt zich vandaag voor een groot deel digitaal af, onze seksualiteit hoort daar bij. En dat is heel normaal. Daar hoeven we niet om te blozen of beschaamd om te zijn.”

      “Uit onderzoek van het Kenniscentrum Mediawijs, Mediaraven en de UGent blijkt dat 9% van de jongeren uit het secundair onderwijs wel eens een pikant beeld van zichzelf doorstuurt. In de derde graad is dat zelfs 17%. Sexting hoeft op zich geen probleem te zijn. Jongeren zijn op zoek naar wie ze zijn. De seksuele identiteit hoort daarbij. Ze zoeken daarbij de grenzen op. Wel problematisch is het feit dat 38% van de jongeren aangeeft dat ze wel eens een pikante foto kregen doorgestuurd zonder dat de afzender ervan wist. Eén op 8 stuurt het bericht door. Slechts 10% brengt het slachtoffer op de hoogte of confronteert wie dat doorstuurt ermee.”

      “Mediawijsheid moet één van de kerncompetenties zijn van de 21e eeuw. Het zijn de skills die je nodig hebt om in een snel veranderde digitale wereld je actief, bewust maar ook kritisch te kunnen begeven. In Vlaanderen stimuleert het kenniscentrum Mediawijs het bewustzijn rond mediaswijsheid. Vorige week nog lanceerden we samen de leerlijn mediawijsheid voor het onderwijs. Daarnaast doet ook Childfocus grensverleggend werk. Het moet een gedeelde uitdaging zijn om onze jongeren bewust te maken van de gevaren van sexting en de digitale wereld. We kunnen misschien niet vermijden dat ze in de toekomst steeds meer in aanraking zullen komen met fenomen zoals fake news, deep fakes, bodyshaming, grooming… we kunnen hen er wel voor wapenen. Ermee leren omgaan, zodat wanneer het toch gebeurt ze kunnen zeggen: hier stopt het.”

      “Laat ons dit debat niet uit de weg gaan. Het is iets wat ons allen aanbelangt. Dit debat moeten we kunnen voeren met het onderwijs, de cultuur- en mediasector, sportverenigingen en het brede maatschappelijke veld. Laat ons samen inzetten op het ontwikkelen van voldoende kennis en tools om online pestgedrag, stalking en sextortion echt aan te pakken. Dit debat moet niet in de schaduw gevoerd worden, maar in volle openheid en transparantie.”

      Bewustwording
      Minister Dalle zegt op Radio 1 dat het kenniscentrum Mediawijsheid ook samenwerkt met het secundair onderwijs, zodat er meer informatie over sexting kan gegeven worden tijdens de lessen. “Het is ook een zaak van het onderwijs om hierop aandacht te vestigen en aanbevelingen mee te geven. Daarnaast moeten de ouders zoiets bespreekbaar maken. De website http://www.medianest.be kan hen hierbij helpen.”

      “Heel veel mensen hebben de beelden zonder slechte bedoelingen doorgestuurd”, zegt Dalle die vanavond te gast was in de VTM NIEUWS-studio. “Het heeft enorm geleefd. Aan de koffiemachine werd er weleens over gesproken. Maar dit is zeer ernstig. Het kan een serieuze impact hebben op mensen. Deel deze berichten niet.”

      Ook minister van Justitie Koen Geens schrijft op Twitter dat het doorsturen van naaktbeelden strafbaar is. “Bezint eer ge begint, maar naaktbeelden doorsturen is strafbaar. Wees je daarvan bewust”, schrijft de minister.

      Bron: HLN.be >>

      #253033
      Luka
      Moderator
      Topic starter

        Satirische website moet naaktfoto’s BV’s onmiddellijk verwijderen van rechter

        Op basis van een recent artikel in het gerechtelijk wetboek, dat slachtoffers van sexting beter moet beschermen, heeft de rechtbank het satirische, rechtse weekblad ‘t Scheldt verboden om nog foto’s te verspreiden van drie BV’s. De mannen zijn erop te zien in naakte of seksueel provocerende poses. De geanonimiseerde beelden stonden bij een artikel over seksfilmpjes van de drie die momenteel massaal gedeeld worden via WhatsApp, iets waar strenge straffen op staan.

        Advocaat Kristof Neefs heeft bij de voorzitter van de rechtbank van eerste aanleg in Antwerpen een eenzijdig verzoekschrift neergelegd. Hij vroeg daarin aan de rechter om het satirisch weekblad ‘t Scheldt te verbieden nog langer (geanonimiseerde) expliciete foto’s te publiceren van drie mannelijke schermgezichten. Neefs deed zijn verzoek op basis van het zeer recente artikel 584, 7de lid van het gerechtelijk wetboek. Dat laat zo’n snelle procedure – zonder tegenspraak – toe “in geval van niet-consensuele verspreiding” van beelden van “een ontblote persoon of een persoon die een expliciete seksuele daad stelt, die zonder diens toestemming of buiten diens medeweten getoond, toegankelijk gemaakt of verspreid worden”. Dat de persoon in kwestie al dan niet toestemming heeft verleend om de beelden te draaien, maakt daarbij geen verschil.

        Meester Neefs had vrijdagochtend nog een vriendelijke poging gedaan per mail, maar ‘t Scheldt liet de foto’s staan. Daarop schreef de advocaat dus zijn eenzijdig verzoekschrift. De Antwerpse rechter is daar maandag op ingegaan. ‘t Scheldt heeft nu een verbod gekregen om de beelden nog te publiceren, tot er een tegensprekelijk debat over gevoerd is. Dit gebeurt binnen de maand. Op vraag van zijn cliënt geeft de advocaat verder geen commentaar. Blijkbaar was de beslissing van de rechter gisteravond nog niet betekend, want op de website van ‘t Scheldt waren de beelden nog niet verwijderd.

        “In de val gelokt”
        De gebruikte illustraties zijn ‘stills’ uit filmpjes die zich sinds eind augustus als een lopend vuurtje verspreiden in Vlaanderen en die druk becommentarieerd worden, zowel thuis, op het werk als op de sociale media. Er is op te zien hoe de drie BV’s – los van elkaar – seksueel provocerende poses aannemen. Het gaat om foto’s en video’s waarop ze vaak volledig naakt te zien zijn en soms seksuele handelingen uitvoeren.

        Noch de drie betrokken BV’s, noch hun management communiceren officieel over de zaak. Dat hoeft ook niet: de beelden zijn gemaakt in de privésfeer en er is wettelijk niets mis mee. Dat is ook de reden waarom Het Laatste Nieuws niet eerder over de zaak bericht heeft en we ook nu de identiteit van de mannen niet bekendmaken. Aan hun omgeving geven ze alle drie dezelfde uitleg: ze zijn onafhankelijk van elkaar op dezelfde manier in de val gelokt. Door wie? Geen idee. Waarom? Evenmin.

        Op de demarche van één van hen tegen ‘t Scheldt na, heeft geen van hen andere juridische stappen ondernomen. Er is dus (nog) geen klacht ingediend. Zoals hierboven aangehaald, gaat het nochtans om strafbare feiten. Op het verspreiden van dit soort beelden staat een gevangenisstraf van zes maanden tot vijf jaar. Dit geldt ook voor elke Vlaming die de filmpjes afgelopen week doorstuurde naar partner, vrienden of collega’s. Indien het verspreiden ‘met winstbejag’ gebeurde, komt daar nog eens een boete van 200 tot 10.000 euro bovenop.

        Bron: HLN.be >>

        #253048
        Mark
        Moderator

          ‘Plots zaten die beelden in de mailbox van mijn werkgever’

          Wat gaat er door je hoofd wanneer je naaktfoto’s plots openbaar gemaakt worden? Slachtoffers getuigen. ‘Ik zag mijn leven aan me voorbijflitsen.’

          Wraakporno is bijna dagelijkse kost geworden, maar de schaamte om erover te praten blijft enorm. ©ANP XTRA

          Het was een emotionele boodschap van Peter Van de Veire in zijn ochtendshow op MNM vrijdag, toen naaktbeelden van hem en twee andere bekende Vlamingen al dagenlang circuleerden op sociale media en WhatsApp. “Je wordt plots het perverse mikpunt van spot en haat”, vertelde hij. “Stel je voor: je gaat naar de winkel met je zoon, de mensen daar herkennen je en beginnen zomaar luid lachend obscene gebaren te maken. Waar je zoon bijstaat.”

          Ook van tv-presentator Sean Dhondt werden intieme foto’s rondgestuurd. Hij kwam er vrijdagavond over vertellen op Qmusic in een poging het narratief weer in handen te krijgen. “Ik voel dat het nodig is om hier iets over te zeggen. Ik ga niet liegen: de impact hiervan op mezelf en mijn dichte omgeving, de mensen die ik het allerliefste zie, is enorm. De manier waarop mijn privacy en die van anderen is geschonden, is ronduit mensonterend.” Donderdag maakte ook zanger Stan Van Samang bekend dat er seksfoto’s van hem gelekt waren op het internet.

          Enorme schaamte
          Situaties waarbij naaktfoto’s die in de privésfeer verstuurd werden uiteindelijk toch op meer dan een telefoonscherm terechtkomen, zijn haast dagelijkse kost geworden. Toch blijft de schaamte om er openlijk over te praten enorm. Dat zegt ook Thijs*, die vijf jaar geleden het slachtoffer werd van wraakporno. Hij wil enkel onder een schuilnaam getuigen, omdat hij zich na al die jaren blijft generen voor wat er destijds gebeurde.

          “Mensen schuiven de schuld gemakkelijk in de schoenen van de persoon die de naaktfoto verstuurde”, zegt hij. “Hoe vaak ik de voorbije dagen niet heb gelezen dat die BV’s die naaktfoto’s maar niet hadden moeten maken als ze niet wilden dat de beelden daarna ook uitlekten. Of dat ze zelfs zouden genieten van de aandacht. Absurd! Alsof die mensen door hun bekendheid plots geen recht meer hebben op privacy en hun seksualiteitsbeleving.”

          Thijs vindt het moedig dat de BV’s naar buiten komen met hun verhaal. Dat had hij vijf jaar geleden zelf niet gedurfd, geeft hij toe. “Toen het bij mij misliep, was ik negentien en net uit de kast. Online leerde ik een jongen kennen; hij was wat ouder en ik had het gevoel dat ik de relationele achterstand die ik ten opzichte van mijn leeftijdsgenoten had opgelopen wilde inhalen. We stuurden wat over en weer, en op een avond hebben we allebei een naaktfoto naar elkaar verzonden. Gelukkig zonder dat mijn hoofd zichtbaar was.”

          Het bleef bij die ene keer, vertelt Thijs. “Maar enkele dagen later begon die jongen aan te dringen om in het echt af te spreken. Daar voelde ik me helemaal nog niet klaar voor, dus heb ik besloten om het contact te verbreken. Toen liep het mis.”

          Toen hij diezelfde avond na een lange autorit Facebook opende, zag hij dat een screenshot van de naaktfoto die hij enkele dagen eerder had gestuurd plots openbaar stond op een Facebook-pagina die hij beheerde. “Elke keer ik de foto probeerde te verwijderen, werd hij opnieuw gepost. Mijn vingers trilden over het scherm en mijn maag keerde zich om, ik denk niet dat ik me ooit al zo slecht heb gevoeld. Het enige geluk is dat dit allemaal na middernacht gebeurde, waardoor weinig mensen het beeld gezien hebben. Dat hoop ik althans.”

          Diezelfde avond kreeg hij nog een bericht op Facebook waarin een vriend van de jongen dreigde om de naaktfoto ook naar zijn stagebegeleider te sturen. “Ik heb toen op hem kunnen inpraten, maar ik zag mijn leven echt aan me voorbijflitsen. Dat was echt ziek.”

          Thijs deed die nacht geen oog dicht. “Gelukkig kon ik de volgende ochtend bij twee vriendinnen terecht. Het was natuurlijk enorm gênant om te vertellen wat er gebeurd was, maar ik voelde me zo hulpeloos op dat moment en had hele donkere gedachten. Het idee dat iemand zo’n absolute controle heeft over je lichaam, is ontzettend vies. Die gedachte heeft me een tijd zo hard verlamd dat ik een kluizenaarsbestaan leidde. Ik kwam niet meer buiten. Die periode herinner ik me echt als een nachtmerrie.”

          Mail vol naaktfoto’s
          Sander* kan erover meespreken: ook hij werd verlamd door angst toen een document vol naaktfoto’s plots opdook in de mailbox van zijn collega’s en werkgever. “Ik was net op vakantie toen mijn verantwoordelijke me plots een whatsappberichtje stuurde. Ze zei dat ze me al de hele dag probeerde te bereiken, dat er iets was gebeurd. Toen vertelde ze me over die mail. Ik was meteen in paniek en wilde weten welke foto’s ze van me te zien hadden gekregen.”

          “Ze vertelde me dat, wanneer de e-mail was binnengekomen en ze de inhoud ervan had gezien, ze heel het kantoor had verplicht om hun computer te verlaten. Daarna is ze bij iedereen de e-mail gaan verwijderen. Dat is een groot geluk geweest, anders was de situatie misschien volledig ontspoord.”

          Vandaag heeft Sander er nog steeds het raden naar wie de foto’s destijds verstuurde, al heeft hij een vermoeden dat er een jongen achter zat met wie hij een tijdje gedatet heeft. “Ik heb hem later geconfronteerd met wat er gebeurd was, maar hij ontkent volledig. Ik heb die foto’s trouwens nooit met hem gedeeld, ik vermoed dat hij me heeft kunnen hacken op Grindr.”

          “Ik ben sinds dat voorval wat argwanender wanneer ik expliciete beelden deel via platformen als Grindr”, geeft Sander toe. Maar er helemaal mee stoppen, deed hij niet. “Toch let ik er nu extra hard op dat de achtergrond van de foto’s die ik neem me niet zou kunnen verraden.”

          Bang dat de oude foto’s opnieuw komen bovendrijven, is hij niet. “Het voorval dateert ondertussen van een jaar geleden en mijn huidig vriendje weet ook wat er toen gebeurd is. Dat geeft me rust.”

          Jarenlange gevolgen
          Gelekte naaktfoto’s kunnen levens en carrières verwoesten. De Franse politicus Benjamin Griveaux moest zijn strijd om het Parijse burgemeesterschap eerder dit jaar staken toen een seksvideo van hem opdook. In 2017 stapte de 15-jarige Glenn uit het leven nadat een naaktfoto van hem was verspreid via Instagram. “Als die foto er niet was geweest, dan was mijn kind nu nog in leven”, getuigt zijn moeder in Het Laatste Nieuws.

          Hoewel het in het geval van de BV’s drie volwassen mannen zijn die slachtoffer werden, zijn het doorgaans jonge vrouwen en meisjes wier privacy op deze verregaande manier geschonden wordt. Kinder- en jongerenpsychiater Lieve Swinnen ziet ze in haar praktijk regelmatig voorbijkomen, de meisjes die moeten leven met de nasleep van een gelekte naaktfoto of wraakporno. “De impact daarvan is bij iedereen groot: je merkt dat de drie BV’s ook erg aangedaan zijn door wat hen overkomt en hier gaat het om volwassenen. Je kunt je voorstellen: bij jongeren in volle ontwikkeling die al veel zelftwijfel hebben, is de impact van zulke gelekte intieme beelden reusachtig.”

          De mentale weerslag van zo’n publieke vernedering kan heel ver gaan, weet Swinnen. “Ik herinner me nog een meisje met lange blonde haren die, nadat een naaktfoto van haar de ronde deed op school, haar haren had afgeschoren en voortdurend met een muts rondliep uit angst herkend te worden. Ze moest zelfs van school veranderen omdat de gemene opmerkingen haar overal bleven achtervolgen.”

          “Het gaat hier om een vorm van cyberpesten die, zelfs jaren nadat de foto’s voor het eerst verspreid werden, zware mentale gevolgen kan hebben. Sommige van de mensen die bij mij aankloppen, worstelen met donkere gedachten. Zelfmoordgedachten komen bij jongeren sowieso al veel voor. Zo’n gelekte naaktfoto kan mensen echt in het nauw drijven.”

          Volgens Swinnen is het belangrijk om de schuld niet bij de slachtoffers te leggen. “Het zijn de mensen die de foto’s nadien ongewenst verspreiden die in de fout gaan”, zegt ze. “Het is een sterk signaal dat er sinds kort fikse geldboetes gelden voor dit soort inbreuken. Dat maakt dat je als slachtoffer vandaag toch niet volledig machteloos staat.”

          Daar is Sander het mee eens. “De naaktfoto’s van de drie BV’s zijn echt sensatie van de bovenste plank voor de preutse Vlaming. BV’s zijn ook maar mensen met verlangens die, net zoals iedereen, in hun privésfeer mogen doen wat ze willen.”

          * Sander en Thijs zijn schuilnamen

          Bron: demorgen.be

          #253250
          Luka
          Moderator
          Topic starter

            Sinds lek naaktbeelden BV’s al zes extra dossiers over wraakporno

            De afgelopen week hebben zes slachtoffers van wraakporno aangeklopt bij het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen (IGVM). Dat is een opvallende stijging, want tussen juli en september waren er in totaal een twintigtal dossiers. “Het lijkt erop dat het verhaal van de BV’s de deur voor mensen op een kier heeft gezet, en dat is belangrijk”, zegt adjunct-directeur Liesbet Stevens.

            Wraakporno omvat seksueel expliciete beelden van een persoon die zonder zijn of haar toestemming zijn verspreid. Die beelden kunnen gemaakt zijn met hun medeweten, bijvoorbeeld in een intieme relatie, of zonder hun medeweten. Sinds juli zijn er strengere straffen op wraakporno: daders riskeren een boete tot 10.000 euro en een celstraf tot 5 jaar.

            Tussen 1 juli en 11 september heeft een twintigtal slachtoffers aangeklopt bij het IGVM. Opvallend is dat er de afgelopen week zes dossiers zijn bijgekomen. “De aandacht voor het verhaal van de bekende Vlamingen heeft zeker meegespeeld. Het heeft de problematiek bespreekbaar gemaakt”, zegt Liesbet Stevens. “Het is positief dat slachtoffers van wraakporno weten dat ze bij ons terechtkunnen voor juridisch advies.”

            Uiteenlopende inhoud
            De nieuwe dossiers zijn ingediend door zowel mannen als vrouwen. “De inhoud is zeer verschillend: het gaat bijvoorbeeld over boze ex-partners die dreigen met het verspreiden van pikante beelden of over stiekeme filmers die opnames online zetten”, aldus Stevens. “Maar we zien ook slachtoffers van seksueel geweld, die bijvoorbeeld gefilmd worden tijdens het misbruik, en gevallen van ‘sextortion’, waarbij slachtoffers worden afgeperst om intieme beelden te delen.”

            Dramatische gevolgen
            Het IGVM merkt dat de gevolgen voor de slachtoffers van wraakporno vaak dramatisch zijn. “Die mensen maken zich ontzettend veel zorgen over wie de beelden bijvoorbeeld gezien heeft of waar en wanneer ze de volgende keer zullen opduiken”, gaat Stevens verder. “Dikwijls kiezen slachtoffers er zelfs voor om in isolement te gaan, omdat ze voortdurend ongerust zijn. Velen voelen zich genoodzaakt om bijvoorbeeld ander werk te zoeken, omdat ze zo’n gevoel van schaamte hebben.”

            Het instituut is pas sinds 1 juli wettelijk bevoegd om slachtoffers van wraakporno juridische ondersteuning te bieden, maar hoopt in de toekomst nog verder te kunnen uitbreiden. “We hebben het vertrouwen van het parlement gekregen, we hopen dat ook de regering dat goede voorbeeld volgt. We hebben alleszins al bewezen nuttig te kunnen zijn”, besluit Stevens.

            Bron: HLN.be >>

          4 berichten aan het bekijken - 1 tot 4 (van in totaal 4)
          • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.
          gasten online: 21 ▪︎ leden online: 1
          Lotteeh
          FORUM STATISTIEKEN
          topics: 3.761, reacties: 21.136, leden: 2.802