#MeToo moet groter: eis de aandacht op

Forum Lotgenoten Seksueel Geweld Achtergrond & Informatie Opinie & actualiteit #MeToo moet groter: eis de aandacht op

 • Dit onderwerp bevat 0 reacties, 1 deelnemer, en is laatst geüpdatet op 31/03/2018 om 17:50 door Mark.
1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
 • Auteur
  Reacties
 • #220434
  Mark
  Moderator

   […]“De #MeToo­beweging is revolutionair”, zegt ook Clarice Gargard, documentairemaakster (BNNVARA) en columnist (NRC Handelsblad). “Dat vrouwen zich wereldwijd zo uitspreken over een probleem waar een groot deel van de wereldbevolking mee te maken krijgt, is ongekend.” Toch zijn er ook aspecten aan de #MeToo­beweging waar Gargard kritiek op heeft. In een opinie­artikel voor Vogue vraagt ze zich na de moord op transvrouw Bianca – een Venezolaanse sekswerker die eind september vorig jaar door haar eerste klant in Arnhem werd vermoord – hardop af ‘of we ons wel echt over alle vrouwen ontfermen of alleen degenen die op onszelf lijken’. In dezelfde periode werd Anne Faber vermoord en laaide de #MeToo­discussie op, terwijl Bianca nog geen voetnoot in de geschiedenis dreigde te worden omdat er simpelweg geen aandacht voor haar zaak was.
   Lees het hele artikel op oneworld.nl >>

   Hier kan ik me alleen maar bij aansluiten natuurlijk. Wat me alleen stoort aan dit artikel, is dat het groter trekken van #metoo alleen betrokken wordt op vrouwen. Alsof alleen vrouwen slachtoffer zijn en mannen altijd daders. Alsof mannelijke slachtoffers niet bestaan of niet meetellen. Alsof het niet de moeite waard is het over mannelijke slachtoffers te hebben omdat het er maar ‘een paar’ zijn. Alsof er vanuit gegaan wordt dat mannen wel voor zichzelf op kunnen komen. Daarmee gaat dit artikel m.i. behoorlijk voorbij aan de situatie van mannelijke slachtoffers. Vooral omdat mannen en jongens die slachtoffer worden van seksueel geweld minstens zo kwetsbaar zijn als vrouwen en meisjes, want meestal behoren ze tot achterstands- of minderheidsgroepen.

   Jongens die het thuis niet zo fijn hebben en op hele jonge leeftijd door pedo’s van de straat geplukt worden. Jongens die daardoor zelfs in de prostitutie terecht kunnen komen. Homoseksuele jongens die ‘wegwijs’ gemaakt worden door oudere homo’s omdat ze nergens fatsoenlijke voorlichting krijgen en alles zelf maar uit moeten zoeken. Homoseksuele jongens en mannen die slachtoffer worden van seksueel geweld tegen homo’s. Vluchtelingen die in handen vallen van pooiers en seksueel uitgebuit worden. Maar ook jongens die overgeleverd zijn aan de zorg van vrouwen en, vaak zonder dat het iemand opvalt, door hen misbruikt worden. Door moeders, oudere zussen, oppassen… Mannen en jongens die in een positie zitten dat ze niet of moeilijk voor zichzelf op kunnen komen dus.

   Seksueel geweld richt zich niet alleen tegen vrouwen. Het is ook niet zo dat je kunt zeggen dat het aantal mannen dat slachtoffer is van seksueel geweld zo klein is dat het ‘slechts’ uitzonderingen zijn, want alleen in Nederland gaat het al om zo’n half miljoen (!!!) mannen. Dat zijn geen aantallen die je zomaar kunt negeren. Dus mensen, als je het hebt over seksueel geweld, doe dat dan voortaan INCLUSIEF mannen!

    

  1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
  • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.
  gasten online: 24 ▪︎ leden online: 5
  Lieza, Moontje88, Anna Maria, Trees50, Yvette
  FORUM STATISTIEKEN
  topics: 3.777, reacties: 21.216, leden: 2.849