#metoo moe

Tags: 

  • Dit onderwerp bevat 2 reacties, 2 deelnemers, en is laatst geüpdatet op 23/09/2018 om 07:35 door Mark.
3 berichten aan het bekijken - 1 tot 3 (van in totaal 3)
  • Auteur
    Reacties
  • #221536
    Mark
    Moderator

      Hoe komt het dat we #MeToo moe zijn? ‘Kennelijk achten we het niet belangrijk genoeg.

      De MeToo-discussie lijkt zich weg te draaien van de essentie, namelijk: seksueel overschrijdend gedrag. We zijn MeToo-moe lijkt de tendens in de media. “Maar”, zegt bijzonder hoogleraar Gendergerelateerd geweld Renée Römkens, “ik zie om me heen allerlei vrouwen, van elke leeftijd, die bepaald niet moe zijn van deze hele beweging.” Waarom keren we ons van het daadwerkelijke probleem af? “Kennelijk achten we het niet belangrijk genoeg.” Terwijl één op de twintig jongeren verkrachting van een vrouwelijke partner aanvaardbaar vindt.

      Lees verder op zembla.bnnvara.nl >>

      Het is niet dat ik de #metoo discussie zat ben, maar ik begin er toch langzamerhand wel genoeg van te krijgen dat mannen telkens weer vooral als dader weg worden gezet en vrouwen telkens weer alleen als slachtoffer. In dit artikel wordt tussen neus en lippen aangehaald dat veel meer meisjes slachtoffer zijn van online misbruik dan jongens en kennelijk is dat voldoende om jongens/mannen verder maar buiten beschouwing te laten. Terwijl er, alleen al in Nederland, zo’n 500.000 mannelijke slachtoffers van seksueel geweld zijn! Dat lijkt me toch geen aantal om zomaar te negeren. Tegelijkertijd gaat dit artikel voorbij aan het feit dat van alle mannen en jongen die misbruikt worden, ongeveer de helft een vrouwelijke dader heeft.

      Waarom negeert de #metoo beweging dit soort gegevens steeds? Seksueel geweld tegen mannen (ook door vrouwen) is toch niet minder erg omdat het aantal mannelijke slachtoffers minder is? Waarom doet #metoo dan geen recht aan mannelijke slachtoffers en spreekt ook vrouwelijke daders aan op grensoverschrijdende gedrag? Snapt dan niemand dat JUIST de manier waarop #metoo zich telkens weer profileert, het voor mannelijke slachtoffers nog moeilijker maakt naar voren te komen? Of tellen wij niet mee omdat de meeste vrouwen nu eenmaal een mannelijke dader hebben?

      Dát is waarom ik langzamerhand genoeg krijg van #metoo.

      #228143
      Malinche
      Lid LSG

        Nou….

        laat ik voorop stellen dat ik nooit berichten opzoek op twitter met die #me too dus ik weet niet uit de eerste hand wat daar gezet wordt maar ik denk dat er wel heel veel te weinig mannen in de openbaarheid komen met hun aanklacht over seksueel misbruik en grensoverschrijdend gedrag waar zij slachtoffer van zijn geweest. En dat zou wel moeten veranderen door wel naar buiten te treden met je verhaal.

        #228154
        Mark
        Moderator
        Topic starter

          Eens Malinche. Ik tweet regelmatig over misbruik van mannen én over misbruik dóór vrouwen. Meestal noem ik ook dat zo’n 50% van alle misbruikte jongens en zo’n 75% van alle misbruikte volwassen mannen een vrouwelijke dader heeft. Dat mannen slachtoffers kunnen zijn, wil er nog wel in, maar zodra ik tweet over vrouwelijke daders blijft het, op een enkeling na, ijzig stil. In plaats van dat zulke cijfers mensen aanzetten tot nadenken, weten ze kennelijk niet goed wat ze er mee moeten.

          Iva Bicanic maakt zich er gelukkig ook hard voor. Zowel als het gaat om aandacht voor mannelijke slachtoffers, als om vrouwelijk daders. Maar ook in reacties op haar zie je hetzelfde. Terwijl haar tweets normaliter toch aardig bijval krijgen, is het aantal mensen dat reageert op tweets over mannelijke slachtoffers en vrouwelijke daders op één hand te tellen. Ook inhoudelijk overheerst ongeloof en onbegrip. Een voorbeeld:

           

          Als een man het in zijn hoofd zou halen dezelfde opmerkingen te maken over een meisje dat jaren later zegt misbruikt te zijn door de vader van haar vriend, kan hij rekenen op een lawine van verontwaardiging. Maar als een vrouw dit doet over een jongen, komen er nauwelijks reacties. Waarom?

           

          Overigens heb ik als LSG ook gereageerd op het eerste bericht van Marianne:

           

        3 berichten aan het bekijken - 1 tot 3 (van in totaal 3)
        • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.
        gasten online: 28 ▪︎ leden online: 1
        Lyn
        FORUM STATISTIEKEN
        topics: 3.767, reacties: 21.158, leden: 2.812