#MeToo leidde tot de val van grote namen en doorbrak de schaamtecultuur

Forum Lotgenoten Seksueel Geweld Achtergrond & Informatie Opinie & actualiteit #MeToo leidde tot de val van grote namen en doorbrak de schaamtecultuur

  • Dit onderwerp bevat 2 reacties, 2 deelnemers, en is laatst geüpdatet op 01/11/2019 om 12:15 door Helena.
3 berichten aan het bekijken - 1 tot 3 (van in totaal 3)
  • Auteur
    Reacties
  • #245825
    Luka
    Moderator


      Demonstranten tijdens een #MeToo-protest in Hollywood in 2017

      ‘Als je ooit lastiggevallen bent of bent aangerand, reageer dan op deze tweet met ‘me too’. Het is deze week twee jaar geleden dat actrice Alyssa Milano deze tweet de wereld instuurde. De term ‘me too’ werd tien jaar eerder al bedacht door de zwarte activiste Tarana Burke. Ook zij wilde slachtoffers van misbruik ondersteunen. De verhalen uit Hollywood brachten echter een veel grotere beweging op gang.

      De tweet van Milano bleek het startsein voor de grootste feministische beweging in jaren. Vrouwen deelden hun ervaring met seksueel geweld massaal op sociale media. Een goede ontwikkeling, volgens Willy van Berlo, expert seksueel geweld bij kenniscentrum Rutgers. “Dat seksueel misbruik een probleem is, laten cijfers al jaren zien. Maar door MeToo werden die cijfers voor het eerst met verhalen onderbouwd. Daardoor kwam er blijvende aandacht voor het probleem.”

      Rutgers bracht de cijfers van seksueel geweld voor het laatst in kaart in 2017. Dat onderzoek liet zien dat 22 procent van de vrouwen zichzelf ziet als slachtoffer van seksueel geweld, zoals verkrachting. 53 procent van de vrouwen kreeg ooit te maken met ongewenst gedrag.

      @Alyssa_Milano

      If you’ve been sexually harrased or assaulted write ‘metoo’ as a reply to this tweet
      2 years ago

      In Hollywood leidden de verhalen tot de val van grote namen. Een deel van de zaken tegen bekende verdachten loopt nu nog. Het bekendste voorbeeld is filmproducent Harvey Weinstein. Hij werd door ongeveer zestig modellen en actrices van seksueel grensoverschrijdend gedrag beschuldigd.

      Weinstein staat terecht voor twee gevallen van misbruik en moet in januari 2020 voor de rechter verschijnen. De producent is vooralsnog op borgtocht vrij. Wel werd hij ontslagen bij zijn eigen bedrijf, The Weinstein Company.

      Rechtszaken
      Iets anders liep het bij Kevin Spacey. De voormalige House of Cards-acteur werd niet van misbruik beschuldigd door vrouwen, maar door jongere mannen. Op dit moment lopen er in het Verenigd Koninkrijk zes politieonderzoeken tegen hem, vanwege zaken die tussen 1996 en 2013 speelden. In de VS vloeiden uit de aantijgingen tegen Spacey één rechtszaak voort. Die werd afgelopen zomer geseponeerd om juridische redenen.

      Ook acteur en komiek Bill Cosby wordt met MeToo geassocieerd, maar hij werd al voor de opkomst van de beweging beschuldigd van meerdere misbruikzaken. Cosby kreeg in 2018 een celstraf van minimaal drie jaar cel voor het drogeren en seksueel misbruiken van een vrouw in 2004. Hij zit nu een jaar vast. In april oordeelde een rechter dat Cosby voorlopig niet op borgtocht vrij mag komen. Netflix zegde contractuele afspraken met de comedian op vanwege de zaak.

      Hoewel er vooral veel aandacht was voor de misbruikzaken in Hollywood, heeft de beweging wereldwijd iets losgemaakt, ziet Kaouthar Darmoni van Atria (kennisinstituut voor emancipatie en vrouwengeschiedenis). Zij omschrijft MeToo als een “wereldwijde massa- en emancipatiebeweging”. “De incidenten bij elkaar lieten een structureel en maatschappelijk probleem van seksuele intimidatie in machtsrelaties zien.”

      Volgens Darmoni is seksueel geweld nu niet langer een privéprobleem, dat als taboe wordt gezien, maar een maatschappelijk probleem. “In bedrijven, op universiteiten, in ziekenhuizen wordt het nu ook als zodanig aangepakt.”

      Waar is onze vertrouwenspersoon?
      Dit zie je terug bij de Landelijke Vereniging van Vertrouwenspersonen. De belangenvereniging kreeg er tussen 2017 (1081) en 2019 (1250) bijna 160 leden bij. “MeToo was natuurlijk het moment waarop menig organisatie zich afvroeg, wat te doen bij een incident en waar is ónze vertrouwenspersoon?”, schreef de organisatie dit jaar in haar jaarverslag.

      Naast maatschappelijke bewustwording, ziet jongerenambassadeur voor Seksuele en Reproductieve Rechten en Gezondheid Justine van de Beek nog een andere ontwikkeling. Volgens haar zijn vrouwen en mannen zich door MeToo bewuster geworden van hun eigen grenzen. Van de Beek: “De tweets maakten duidelijk hoeveel mensen een nare ervaring hadden gehad. Dat zet je aan het denken: heb jij je ooit ergens onprettig bij gevoeld? Die vraag stellen helpt je je bewuster te worden van je eigen grenzen.”

      De grootste verandering is volgens Van de Beek dat de schaamtecultuur nu een stuk minder is. “Dat is uiteindelijk de kracht van MeToo geweest: de boodschap dat het oké is om open over ervaringen met seksuele intimidatie te zijn, in welke vorm ook. Dat is de eerste stap in het aanpakken van seksueel geweld.”

      Bron: NOS.NL>>

      #245826
      Luka
      Moderator
      Topic starter

        Hoe een stil ‘me too’ in 20 jaar uitgroeide tot krachtig #MeToo


        Tarana Burke (rechts) en actrice Rose McGowan

        Hashtags bestonden nog niet, maar de schandalen wel: al in 2006 werd de basis gelegd voor de #MeToo-campagne die dit jaar over de wereld raasde. De Amerikaanse Tarana Burke bedacht in 2006 de uitdrukking “MeToo” om slachtoffers van seksueel misbruik, vooral uit achtergestelde milieus, een stem te geven. Ze wilde meisjes het gevoel geven dat ze niet alleen waren. Maar de oorsprong van haar beweging ligt nog eens tien jaar eerder.

        1996
        De activiste Burke kwam op het idee voor de beweging in 1996, toen een jong meisje haar een geheim toevertrouwde over haar stiefvader die haar misbruikte. “Ik viel haar in de rede, in het midden van haar verhaal. Ik zei tegen haar dat ze naar een echte vertrouwenspersoon moest gaan. Dat ik haar zou brengen”, zo is te lezen op haar website. Het verhaal van het meisje herinnerde Burke aan een ervaring die ze zelf had gehad.

        “Ik zag hoe ze schrok. Hoe ze haar geheimen weer terug stopte naar een verborgen plek. Ik zag hoe ze haar masker weer opzette en weer helemaal alleen de wereld in ging en ik kon niet eens fluisteren… me too.”

        Weekblad Time heeft ‘The Silence Breakers‘ uitgeroepen tot Persoon van het Jaar 2017. Dat zijn de vrouwen en mannen die onder #MeToo hun verhaal deelden.

        2006
        Het gesprek met het meisje vergat ze niet. Na jaren besloot Burke er iets mee te doen. Ze bedacht de uitdrukking MeToo en maakte een MySpace-pagina. Burke wilde dat de uitspraak gebruikt zou worden door slachtoffers om te laten zien dat ze niet alleen zijn.

        Duizenden mensen besteedden aandacht aan de lezingen, workshops, trainingen en bijeenkomsten die daarop volgden. Maar de uitspraak werd niet bekend buiten die kring.

        2017
        Tot oktober 2017 – inmiddels in de tijd van de sociale media. Toen kwam actrice Alyssa Milano met de hashtag #MeToo nadat de bekende Hollywood-producer Harvey Weinstein was beschuldigd van seksuele intimidatie en verkrachting.

        @Alyssa_Milano

        If you’ve been sexually harrassed or assaulted write ‘me too’ as a reply to this tweet.
        2 years ago

        Miljoenen mensen deelden hun verhaal. Veel mannen werden beschuldigd van grensoverschrijdend gedrag, onder wie acteur Kevin Spacey, de Britse minister Fallon en de Belgische presentator Bart De Pauw. Ook in Nederland kwamen schandalen aan het licht: regisseur, producent en castingdirector Job Gosschalk werd door tientallen mannen beschuldigd.

        #MeToo werd groter dan MeToo. En Burkes beweging werd een beetje vergeten.

        Aura Bogado
        @aurabogado
        #MeToo was started by Tarana Burke. Stop erasing black women.

        Tarana
        @TaranaBurke
        It’s beyond a hashtag. It’s the start of a larger conversation and a movement for radical community healing. Join us.
        #metoo

        Na de hashtag
        Maar door #MeToo gebeurde er wel iets. Het aantal meldingen van seksueel geweld verdubbelde. In oktober kwamen er volgens het Centrum Seksueel Geweld (CSG) ongeveer 550 meldingen binnen en in november ook zoiets. Voor #MeToo waren dat maandelijks ongeveer 250 meldingen.

        Ook Slachtofferhulp Nederland en politievakbond NPB zagen het aantal hulpvragen stijgen. De discussie werd op allerlei terreinen aangewakkerd, op het werk en in het Europees Parlement. Er kwamen meldpunten en vertrouwenspersonen, grote namen werden ontslagen.

        2018 en verder
        Blijft de #MeToo-discussie levend als de grootste hype straks voorbij is? Wel als je je blijft inspannen, zegt Burke. “De campagne creëert hoop. Mensen hebben hoop en inspiratie hard nodig. Maar die hoop en inspiratie blijven alleen als je ervoor werkt”, zegt Burke tegen The Washington Post.

        Daarom wil de 44-jarige activiste dat mensen ook daadwerkelijk iets gaan doen. “Help bij een organisatie. Word vrijwilliger bij een seksueel geweld-hotline. Doneer geld voor slachtoffers.”

        #MeToo moet meer zijn dan een hashtag, het moet een beweging blijven, aldus Burke vandaag, in reactie op de verkiezing van Time.

        Tarana
        @TaranaBurke
        Thank you EVERYONE!! Especially all of you who rang the alarm when you thought I wasn’t being acknowledged. I couldn’t say anything!! I’m sorry. But I felt every bit of the love. Now the work REALLY begins. 💕#metoo

        Bron: NOS.NL >>

        #246055
        Helena
        Lid LSG

          Hoi,

          Ik merk dat het #METOO nog steeds een fysieke reactie oproept.
          Voor metoo had ik een heel ander leven het heeft mijn leven (zoals het voor mij normaal was) totaal op zijn kop gezet.
          Nog steeds roept de term spanning in mijn lijf op. Ik voel me misselijk en heb een verkramping in mijn keel en borst.
          Toen het begon dacht ik houd toch allemaal je kop dicht en daar kwam ook nog een scheldwoord achter. Val mij er niet mee lastig.
          Doe er zelf iets mee maar laat mij met rust.
          Ik had alles onder controle had het goed weggestopt. Ik werd er bozer en bozer op omdat ik het niet meer weg kon stoppen. Alles
          kwam weer naar boven. Ondertussen 2 jaar verder zie ik dat ik mijn leven helemaal aan het misbruik heb aangepast dat ik patronen heb ontwikkeld
          die ik nu wil veranderen. Dus aan de ene kant zou je zeggen het is goed dat het gebeurd is. Aan de andere kan t voel ik nog steeds die boosheid
          bij het zien of horen van #METOO Ik vraag me af of er meer mensen zijn die het zoals ik ervaren.

          Helena

        3 berichten aan het bekijken - 1 tot 3 (van in totaal 3)
        • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.
        gasten online: 25 ▪︎ leden online: 0
        No users are currently active
        FORUM STATISTIEKEN
        topics: 3.767, reacties: 21.159, leden: 2.813